Typisk kan man godt se ideen med et karantæneakvarie, men man kan simpelhent ikke se hvor man skulle få pladsen til det og bøvlet med at sætte det op!!
Og man har heller ikke lyst til at have et permanent karantæneakvarium stående fremme altid.
Så hvordan lavet man et setup der kan hives frem ved behov og kunne startes hurtigt op ved f.eks. impuls indkøb
Jeg har følgende overvejelser der skulle gælde primært koraller men også fisk:
1. eksempel (børnetegning vedlagt)
60 liters akvarie standardmål 60*30*30, gennemføring i siden eller bund 1 rør 32 mm til sump, vandet kommer retur via en slange der går udvendigt på akvariet og over kanten (så der kun skal skæres 1 gang i akvariet.
Sumpen er et gråt plastkar der måler 80*60*32 uden rum. Her skal være en lille retur, en lille skummer og sten der kommer fra ens hoved sump.
Ovenstående giver en total liter på ca. 180 liter.
Investering; 54 liters akvarium, gråt plast kar, lille returpumpe, lille skummer (ph), lille wavemaker, lampe ala Radion gen 5 knock off (A8se 215 w).
Metode:
Når karantæneakvariet skal bruges, laves et vandskifte fra akvariet på 180 liter og der bliver flytte sten fra sump på akvariet til den nye sump (forudsætter man altid har sten liggende i ens sump). Herved er karantæneakvariet op og køre lyn hurtigt. Karantæneakvariet stilles på en træplade der ligger oven på plast sumpen. Idet sumpen er længere end akvariet, er der fint plads til returrør der fylder i siden og en skummer der stikker op. Tilsætning sker manuelt.
Når det ikke længere skal bruges, steriliseres stenen og ryger tilbage i sumpen, alt vaskes af, akvariet kan nu stå i plast sumpen så det fylder mindst muligt.
Jeg er med på det ikke er verdens smukkeste løsning, men i en kortere periode, tænk jeg det går og det kan placeres uafhængig af ens akvarium.
2. eksempel
60 liters akvarie standardmål 60*30*30, gennemføring i siden eller bund 1 rør 32 mm til en opsamlingsbeholder.
Investering; 54 liters akvarium, lille wavemaker, lampe ala Radion gen 5 knock off (A8se 215 w), doseringsmaskine.
Metode:
Opstart med vand fra akvariet. Herefter fødes karantæneakvariet med vand fra akvariet via en doseringsmaskine (ligesom ved automatisk vandskifte), og retur vandet vil løbende via overløbet ned i en beholder/plastikspand som så løbende skal tømmes.
Denne metoder giver en mindre investering, hurtig at opføre og der skal ikke dosseres yderligere da det sker via akvarievandet.
Dette kræver dog at man har styr på hvor meget vand man føre fra akvariet over i karantæneakvariet, så man kan påfylde salt på akvariet, så saliniteten holdes.
3. eksempel
60 liters akvarie standard mål 60*30*30, gennemføring i siden eller bund 1 rør 32 mm til UV rør, som vandet kommer retur via en slange der går udvendigt fra karantæneakvariet til akvariet.
Investering; 54 liters akvarium, lille wavemaker, lampe ala Radion gen 5 knock off (A8se 215 w), UW 80-110 W.
Metode:
Opstart med vand fra akvariet. Herefter fødes karantæneakvariet med vand fra akvariet via returløb til sump. Vandet fra karantæneakvariet løber retur til akvaries sump igennem UV-filteret med et langsomt flow der sikrer god kontakttid og derved gerne skulle slå alt ihjel (måske 300-500 liter i timen).
Når det er en tilføjelse, kræver det en ny rørføring på akvariet, herudover skal det også passe således at karantæneakvariet står lavere end akvariet med højere end sump under akvariet for at opnå flowet. Samtidig kan det være bøvlet at installeret UV filteret pænt så den skal ligge på langs med en svar hældning opad ved udløb.
Jeg ved godt at ovenstående kan synes meget elementær, men nogle gange sætter det alligevel tanker i gang der kan ende helt andre steder end man først troede.
Har i andre forslag til setup og udstyr når man har i tankerne at det skal kunne sættes hurtigt op, kan bruges med det samme oh skal kunne pakkesvæk igen, så det fylder mindst muligt.