
Teksten er kort da der jo er en grund til at tråden er lagt under menuen "billeder"



Jeg har efterhånden forsøgt at samle lidt sammen, så her kommer nogle af dem jeg har haft glæden/balladen med

Først nogle alger:
Halimeda sp: En alge med calcium karbonat skelet som sjældent giver problemer, men kan sænke din Kh og calcium værdier hvis den findes i store mængder.

Caulerpa taxifolia: En meget hurtigvoksende alge som ofte bruges til at fjerne næring fra vandet (biologisk filter). Bør holdes separat i f.eks et refugium da den kan være meget svær at kontrollere. På trods af hvad man kan læse flere steder på nettet kan denne alge også lave kønnet formering hvor den går i opløsning (egen erfaring


Caulerpa peltata: Som alle andre Caulerpa alger vokser den hurtigt og bør derfor holdes i et refugie.

Gracilaria sp: Også kendt som "Tang heaven" og ikke uden grund, min gule kirurg var helt vild med det, desværre nåede den at tømme mit akvarium for denne alge inden jeg kunne nappe lidt til refugiet. Denne alge kan dog også nærmest overtage et akvarium (det oplevede jeg inden jeg fik min gule kirurg), men fjernes nemt da den er på menuen hos mange algeædende fisk.

Neomeris sp: En alge som sjældent giver nogle problemer, dog er der enkelte tilfælde hvor den har overtaget akvarier. Den ses ofte i nystartede akvarier men forsvinder efterhånden som akvariet modenes.

Bryopsis sp: En alge som de fleste meget gerne vil undgå, den kan være meget svær at komme af med, nogle har gode erfaringer med at hæve Kh, hæve magnesium, eller købe søharer (se længere nede). Jeg kom mit til livs (har måske lidt på overløbskammen men intet i akvariet), vha manuel fjernelse og formegentlig lidt hjælp fra forskellige græssere. Denne alge forveksles ofte med Derbesia.

Derbesia sp: En alge som minder meget om Bryopsis, og kan også være lige så svær at komme af med. Manuel fjernelse og hjælp fra forskellige græssende snegle virkede for mig.

Valonia sp: Også kendt som bobbel alge, også en alge som kan overtage et akvarium. De modne bobler er fyldt med spore og man skulle efter sigende helst undgå at sprænge boblerne ved manuel fjernelse. Jeg fjernede dem jeg kunne og punkterede resten - dette virkede for mig og jeg slap hurtigt af med dem.

Halymenia sp: Måske Halymenia formosa, en rigtig flot alge som min gule kirurg desværre også fik aflivet inden jeg nåede at redde en stykke til refugiet. Den var rød orange under 10.000K HQI og næste fluorserende rød under blåt lys, den var nem at styre og voksede godt under 150W HQI.

Så nogle kryb:
Stomatella sp: En god alge spisende snegl, jeg har dem også i sort (desværre intet billede pt)

Collonista snegl: Også en god alge spisende snegl, som ikke skal forveksles med Heliacus som er Zoanthid predator.

Columbellid snegle: Også en god alge spisende snegl, kan måske minde om whelks (engelsk betegnelse) som er kødædende og ikke altid reefsafe.

Chiton: Chitons er græssere, som hovedsageligt æder alger (både filamentale og kalkalger) og derfor sjældent vil gøre nogen skade. Dog har store eksemplarer en meget imponerende raspe-evne og har i nogle tilfælde kunne lave spor i acryl-akvarier.
Foto taget af brugeren "dekoin"
Brun/grønne fladorme (planarier): Planarier har et meget meget skidt ry, men disse brun/grønne har aldrig gjort nogen skade i mit akvarium og både mine klovnefisk og mine mandarin fisk spiser dem så de er ikke længere synlige.

Røde fladorme (planarier): kaldet "acoel flatworms" på engelsk. Denne slags planarier er den type som folk kan få problemer med da de kan brede sig som en pest og selv om de ikke er parasitter kan de sætte sig på korallerne og skygge for lyset. Der findes forskellige midler som kan bruges til at dræbe dem (f.eks flatworm exit) men jeg har selv ingen erfaring med dette da jeg heldigvis ikke selv har haft denne type planarier
Foto taget af brugeren "Genvejen"
Eurythoe complanata: En af de mest almindelige børsteorm (også kaldet fireworm) i vores saltvandsakvarier. Denne type er en harmløs "skraldemand" som er god at have i systemet.

Sipunculan: Kaldet "peanut worms" på engelsk. En lille algeædene orm som bore sig ind i en sten og som regel kun ses når lyset slukkes.

Dolabrifera sp: (Formegentlig Dolabrifera dolabrifera) På dansk kaldet en søhare, en rigtig god algeæder og en af de få algeædere som skulle spise Bryopsis.

Amphipod: En af de gode "pods" også kaldet fiskefoder


Isopod: En fiskeparasit som jeg opdagede ved at min gule kirurg, kort efter introduktion af en ny koral, pludseligt for rundt i akvariet og gned sig mod stenene, hvorefter denne lille grimme fyr faldt af (den havde heldigvis ikke fået bidt sig fast) jeg hev den resolut op i nettet og ud af baljen og har heldigvis ikke set andre siden.


Æg fra AEFW (Acropora eating flatworms): Nogle rigtig grimme fladorme som spiser Acropora koraler og ligger små gule æg. Æggende kom med et fragment fra en med-akvarist, men jeg opdagede dem hurtigt, hev fragmentet op og satte akvariet i karantæne (dvs ingen ting ud eller ind i akvariet) i lidt over 3 måneder, selvom 1,5-2 skulle være nok (1 måned absolut minimum uden Acropora koraler). Jeg har ikke set nogle AEFW eller æg herefter.

Stichodactyla tapetum: Mini tæppe anemone, utrolig flotte men vokser ikke i kolonier og spreder sig meget hurtigt - så pest i min bog.

Tetralia nigrolineata: Som navnet antyder har denne koral krabbe en tydelig sort streg over "ansigtet" og er derfor nem at genkende. Der er lavet forsøg som har vist at koraller med med koral krabber har 45-80% større overlevelsesrate end koraller uden koral krabber (link).

Tetralia cavimana: En koral krabbe som nogle gange kommer med Acropora eller Stylopora koraler. Denne type krabber menes ikke at gøre nogen skade og nogle mener endda at de kan hjælpe med at beskytte korallen.
Foto taget af brugeren "joekill"
Navn ukendt: En koral krabbe som nogle gange kommer med Acropora eller Stylopora koraler. Denne type krabber menes ikke at gøre nogen skade og nogle mener endda at de kan hjælpe med at beskytte koralen.

Foto taget af brugeren "ole."
Navn ukendt: En krabbe af ukendt navn som må siges at være pest da den åbenbart har guffet både sandsøstjerner og kenjatræ i sig hos Martin LF

Foto taget af brugeren "Martin LF"
Navn ukendt Rørorm uden kalkskelet. Den kan formere sig effektivt i akvarier men gør ingen skade på koraller eller andre dyr.

Navn ukendt Rørorm som sidder ned i sten. Den gør ingen skade på koraller eller andre dyr.

Navn ukendt Flere rørorme.

Asterina sp Små søstjerner som kan være svære at skelne arterne i mellem. Oftest gør de ikke nogen skade men de (i det mindste nogle arter) kan finde på at angribe polypper, desuden gnaver de typisk af kalkalgerne. Disse små søstjerner bruges også af nogle som foder til harlekin rejer (Hymenocera picta).



Forskellige svampe:
Scypha sp.: Harmløs svamp som ofte ses i nystartede akvarier.

Navn ukendt: Lyserød svamp som vokser fladt over sten. Den kan ændre udseende så "piggene" forsvinder.

Navn ukendt: Sort svamp som vokser i "grenform". Den bliver helt lys grå/hvid hvor den ikke får lys og bør håndteres med handsker da den kan ridse i fingerne hvis man forsøger at fragmentere den med bare næver (egen erfaring


Navn ukendt: Sort svamp.
Foto taget af brugeren "joekill"
Navn ukendt: Blå svamp.
Foto taget af brugeren "joekill"
Navn ukendt: Rød svamp.
Foto taget af brugeren "joekill"
Navn ukendt: Gullighvid svamp som vokser fladt på sten.

Hvis du finder en fejl eller har navn på nogle af de ukendte kan du sende en pb så retter jeg gerne

/Magnus