Side 1 af 1

En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 08:00
af Engelquist
Det har været debatteret før, men lad os tage den en gang til:

Hvorfor overhovedet skifte vand?

I dag hvor flere af os kører med jævnlige ICP tests og tilsætter sporstoffer efter behov, er det så overhovedet nødvendigt at skifte vand?
Jeg mener, at ICP tests (jeg sender en ind hver måned) vil jo opfange ophobning af uønskede metaller og derudover får man en status på sporestofferne- så er det vel ikke nødvendigt (min påstand), for alt ser jo ud til at trives alligevel- og så er salt og vand til vandskifte jo bare det rene spild af tid og penge?

Lad os høre jeres holdninger og erfaringer :GO

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 12:07
af Casper M
En icp test tester ikke for alt dvs der sagtens kan være sporestoffer eller metaller der ophober sig eller mangler..
Jeg følger FM metoden da det er den jeg mener er den bedste på market og i den anbefaler de at skifte vand for at fjerne ubalanceret vand og erstatte det med balanceret vand udover det er der flere sporestoffer der er i saltet som ikke er i de balling metoder producenterne har.

Vandskifte giver også muligheden for at fjerne detritus og andet snask og dermed forsøge at undgå "old tank syndrome"
men jeg oplever faktisk negativ respons fra korallerne når jeg skifter vand.. hvad det skyldes ved jeg ikke helt måske pga for høj kh i saltet men jeg er i forvejen træt af det salt jeg bruger (de oplyser at kh er på 7-8 men den er 12-15 og sådan har det været ved de sidste 8-10 spande) så jeg er spændt på om der forsat er negativ respons når jeg snart skifter salt

Er det ikke i Triton metoden man ikke skifter vand? eller bruger du en anden metode/tilgang?

Edit: her er nogle af de sporestoffer som er i saltet: Antimon, Arsen ,Beryllium, Bismuth, Blei, Cadmium, Caesium, Cer, Dysprosium, Erbium, Europium, Gadolinium, Gallium, Germanium, Gold, Hafnium, Holmium, Indium, Iridium, Lutetium, Neodym, Niob, Osmium, Palladium, Platin, Praseodymium, Quecksilber, Rhenium, Rhodium, Ruthenium, Samarium, Scandium, Silber, Tantal, Tellur, Terbium, Thallium, Thorium, Thulium, Titan, Wolfram.

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 12:21
af Engelquist
@Casper M
Ja, Triton anbefaler man kører uden vandskifte... det mener jeg også Aquaforrest gør ifm deres ballingtilsætninger...
Jeg bruger Essentialts Pro fra ATI og deres ICP test. Der mener jeg jo at der bliver testet for alle nødvendige sporstoffer, samt de forurenede metaller vi vil undgå.. så ift dette opnår jeg intet ved at skifte vand, mener jeg.
God betragtning du har omkring detritus- jeg spuler jævnlig alle sten godt igennem med en håndholdt pumpe og undgår derved der ophober sig snask rundt om stenene...
Vil du uddybe ubalanceret vand?

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 12:53
af charlie saltvand
Mit bud er at hvis man undlader vandskifte så er det VIGTIGT at få målt "DOC" samtidigt med icp test, fordi DOC vil stige over tid. DOC = dissolved organic carbon.

Så dén tager vi liiiiige endnu engang for (kron)prins Christian :biggrin:

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 12:57
af Casper M
Ja jeg vil også mene at de mest vigtige sporestoffer som er afgørende for korallers trivsel og farver bliver dækket i en icp test. Jeg ved ikke hvor vigtige dem jeg har listet er og jeg ved heller ikke hvilken betydning de har for korallerne de har tydeligvis ikke lige så stor infyldelse som mange af de andre for ellers tænker jeg at producenterne havde tilføjet det til deres produkter.

Jeg gør det samme med at spule stenene men jeg støvsuger også mit sand ved hvert vandskifte så jeg undgår at der ophober sig en masse i det.

Sorry jeg skulle nok have været mere specifik omkring det.. ubalanceret vand det var et hurtigt udtryk for flere ting
Det jeg mener med det er at man fjerner giftstoffer og tilfører alle de sporestoffer der i saltet men som ikke er i div tilsætninger samt man tilfører sporestoffer i den rigtige relation

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 13:02
af Engelquist
charlie saltvand skrev: fre 3. jan 2025 12:53 Mit bud er at hvis man undlader vandskifte så er det VIGTIGT at få målt "DOC" samtidigt med icp test, fordi DOC vil stige over tid. DOC = dissolved organic carbon.

Så dén tager vi liiiiige endnu engang for (kron)prins Christian :biggrin:
God pointe med DOC...Jeg mener at have læst et sted at vandskifte gør meget lidt ift at reducere DOC, medmindre man skifter virkelig store mængder vand?

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 14:47
af Jan Lauridsen
Jeg synes, at regelmæssige vandskift er vigtige for sikkerheden, fordi jeg ikke har så meget styr på kemi og biologi i akvariet. Vandskift hjælper mig med at rette op på fejl eller problemer, som jeg har oplevet før, som dengang en defekt magnet lavede ravage i mit gamle system. For mig er et system uden vandskift en tikkende bombe, især når jeg ikke kan holde øje med det hver dag eller mister lysten til de faste rutiner for en stund.

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 15:44
af SamuelChristensen
Enig med Casper. Vandskifte er mere end bare kemi, det er også oprydning. :)

Jeg ser det som at holde sit hjem støvfrit. Hvis du bare åbner vinduerne får du nyt luft, men støvet i tæppet og sofaen og under møblerne er der stadig. Så en god støvsugning sammen med udluftningen er godt for indeklimaet.

Store vandskifte er altid mit første angreb mod problemer. Især med nanoakvarierne er det en total life hack.

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 16:17
af ttkthomsen
Jeg har egentligt været modstander af vandskifte. Hvis målet er stabilitet, nytter det jo ikke at skifte hver uge, 14 dags eller månedsvis. Hver gang man gør det sker der et skifte i salinitet, kh, mg, ca osv. lige meget hvor grundig du er i din opmåling af salt og så styre efter icp testen.

MEN jeg må indrømme at jeg, på mine gamle dage, har skifte noget holdning. I hvert fald for mig, for som Jan skriver kommer der periode hvor lysten til saltvand ikke er så stor (eller man får glemt at måle) og her tænker jeg man har stor fordel af at have en rutine med at skifte vand. Det ville tage udsving i begge retninger og øge chance for succes i denne periode. Jeg er begyndt at skifte vand, og forsøger mig med 60 liter hver weekend, da jeg har 2 fodertønder i den størrelse. Og jeg syntes at kunne se en positiv forskel 🥳

Re: En gang til for prins Knud

: fre 3. jan 2025 20:39
af Seniorreefer
Jeg har altid haft mottoet, hellere forbygge end helbrede. Derfor vandskift. Jeg måler også icp hver måned, ser dog ingen forskel, men ser en forskel på korallerne, så noget sker der under/efter vandskift.

Re: En gang til for prins Knud

: lør 4. jan 2025 08:15
af Engelquist
Tak for jeres svar :GO
De giver mig anledning til følgende overvejelser:
Mht DOC, mener jeg ikke at vandskifte har en nævneværdig betydning, ud fra hvad jeg har læst om emnet.
Men derimod skulle den mest effektive metode mod stigene DOC værdier, være et stort filter med levende sten og svampe og langsomt flydende vand.
Derfor vil jeg fylde en stor fodertønde med sten og et par gule svampe og langsomt cirkulere vand igennem fra sumpen. Udover at holde DOC i ave, vil det også fungere som en pods udklækningscentral WIN WIN :K

Jeg er stadig i tvivl om jeg kommer til at køre med vandskifte, da jeg igennem årene, i lange perioder har kørt uden og ikke oplevet negative effekter på korallerne.
Så jeg hælder oftest til at det er spild af penge og energi.
Det der taler for (i min optik) er at et vandskifte giver anledning til at gennemgå pumper og andet udstyr- og lige tørre bølgebrydere og kanter af med en klud...
Så måske... måske ikke