Lidt om Niels Jeg er vokset op tæt på havet og har altid interesseret mig for det marine miljø og har dykket, fisket og sejlet hele livet. Jeg har dyrket undervandsjagt siden jeg var 12 år og gør det stadig på Djurslands kyster. Mit første akvarie fik jeg på min 10 års fødselsdag og jeg har haft akvarier non-stop lige siden. Det første saltvandsakvarie kom til i 2006 da jeg var færdig med lægestudiet og fik mere luft i økonomien. Jeg har dykket på mange forskellige koralrev rundt om i verden gennem årene. Fra Tobago til Bali. Men flest gange i Rødehavet.
Jeg bor med min familie udenfor Århus. Min søn på 11 har haft saltvandsakvarie på hans værelse siden han var 3 år og min datter på 10 har haft ferskvandsakvarie siden hun var 3. Udenfor er der selvfølgeligt havedam. Historie og tidligere akvarier
Dette er mit 4. store saltvandsakvarie:
NielsK`s 765 L fra 2009-2011
https://www.saltvandsforum.dk/viewtopic ... %27s+765+L" onclick="window.open(this.href);return false;
1920 liter mixed dream reef fra 2011 -2015
https://www.saltvandsforum.dk/viewtopic ... dream+reef" onclick="window.open(this.href);return false;
2016-2020 peninsula corner reef 1050 liter
https://www.saltvandsforum.dk/viewtopic ... orner+reef" onclick="window.open(this.href);return false;
Nuværende Lystrup rev fra 2021
https://www.saltvandsforum.dk/viewtopic ... ystrup+rev" onclick="window.open(this.href);return false;
Displaytanken
Bima model
200 x 75 dyb x 65 høj med udvendigt overløb i højre side ned i fritstående sump. Der er weissglas i forruden.
Sump
fra Tropeakvarier
90 x 75 dyb x 65 høj og fritstående med 150 Liter ferskvandskammer under Refugiet
80 x 60 x 60 cm med udvendigt overløb i højre side ned i sumpen. Her kommer fragmenter, nye koraller og de koraller som kejserne bider i. Af fisk er der et ekstra par sorte occelaris samt 1 par kauderni.
Dekoration
9 søjler, hjemmelavet over de sidste 10 år af udvalgte porøse sten. Intet bundlag ( for første gang )
Lys
3 philips coralcare gen 2 lamper over DT. 180 watt maxspect over refugiet.
Cirkulation
3 tunze stream3 pumper i DT. 1 i refugiet.
Returpumpe
Jebao Sine wave 5000 liter til displaytanken. De er fantastiske, lydløse, og går aldrig i stykker ( efter min erfaring )
Skummer
ATB cone skummer på 70 cm, bruger kun 20 watt med nuværende indstillinger og direkte luftindtag udefra. Vertex skummerrens ( skrabemodellen ) er monteret. Jeg er blevet stor tilhænger at de høje koniske skummere. De laver bare mere skum og bruger mindre strøm. Jeg har ellers brugt alm. Bubble King skummere i mange år. Filtrering
Roller flece filter, en fantastisk opfindelse, som jeg kun kan anbefale alle. Der er ingen bundfald i sumpen længere. Jeg bruger en no-name 20 cm filterrulle, fuldautomatiseret. En rulle holder 6-8 uger.
Svovlbaseret nitratfilter med indvendig cirkulation og ca 1,8 Liter svovlkuglemedie.
Vertex alm. filter med lille tunzepumpe til aktivt kul og fosfatfjerner. Medie skiftes hver 4-6 uge.
Temperaturstyring
500 W titanium varmelegeme med aqua medic temp controller
Tilsætning
Balling fra Aquafair er blevet mit foretrukne valg i dette setup. Tidligere har jeg haft en monster kalkreaktor tilknyttet min kældersump, men det er ikke rigtigt en mulighed i mit nuværende setup. Så valget er faldet på bland-selv balling med de tilhørende sporstoffer. Det er billigt og overraskende let. Jeg blander i 3 stk. 25 liters dunke, direkte i iskoldt hanevand. Ellers tilsætter jeg kun hvad der kommer ud af endetarmen på mine 25 fisk.
Alt top-off vand tilsættes via flydekontakt og timer. Vandet opblandes i 20 liters kalkvandsbeholder.
UV/Ozon
Jeg har ozon i back-up ved tegn på infektion i fiskebestanden, men har heldigvis ikke haft behov for at tilslutte det.
Øvrig teknik Kontinuerlig pH og Redox måling på no-name model fra ebay.de
Vandværdier
Jeg bruger kun alm koldt hanevand fra Århus vandværk. Før det boede vi i Skødstrup 5 km væk med lille lokalt vandværk. I en periode på 1 år brugte jeg osmosevand, men kunne ikke se nogen forskel på mine koraller. Så anlægget røg på hylden igen.
Vedligeholdelse
Jeg bruger en kraftig Red Devil pumpe til at spule stensætningen igennem 2-3 x måned. Der er ingen detruitus i mit system. Det fanges i fleecefiltret. Ruderne renses efter behov. Målinger foretages med salifert testsæt når jeg føler noget er ved at være ude af balance. Vandskifte foretages sjældent. Jeg har skiftet 2 x 300 liter på halvandet år. Ellers suges refugiet/sumpen for detruitus 1 x månedligt og det er som regel 20 liter vand der skiftes der.
Foder
MASSER, jeg har store og sulte fisk. Jeg bruger 4-5 forskellige slags pellets og 2 slags flagefoder. I perioder fodres med hele hakkede kogte blåmuslinger.
Koraller
Mange forskellige, lps, sps og blødkoraller. mange store gamle kolonier som jeg ved tåler udsving i næringsindhold. Største lige pt. er en bali slimer acro på 45 x 30 x 20 cm. Tungeste er uden tvivl en turbinaria peltata som jeg fik af Thomas klokker fra Fyn for nogle år siden. Fisk
25 stk og invertebrater
3 af de store kejsere, alle udfarvet fra 10-18 cm:
1 pomacanthus imperator
1 p. navarchus
1 p. xanthometopon ( blueface ) 8 kirurger fra 10 til 20 cm:
1 acanthurus macliceps
1 acanthurus sohal
1 a. olivaceus
1. palet kirurg
2 gule zebrasoma
1 Z. desjardini
1 Z. xanthurum ( rødehavskirurg ) Blandet:
1 foxface
1 picasso aftrækker
1 par darwin occelaris klovnfisk
1 fridmani hun
1 rød koralvogter
5 anthias squamipinnis
1 firefish
1 hugo
1 par mirakelbars
1 par mandarinfisk
1 par bokserrejer
div tigersøpølser Fisk på Ønskelisten:
Naso elegans kirurg
Måske hvidbrystet kirurg, hvis det rette eksemplar dukker op
2-3 flere fridmani bars Problemstillinger og udfordringer
Min ubetingede største udfordring er at jeg har lovet min kære hustru at akvariet bliver "pakket ind". Dvs. der skal bygges gulv til loft vægge omkring så det bliver fuldt integreret i spisestuen. Det har været udskudt til denne vinter grundet totalrenovering af hele huset (fra 1910) Det skal altså både være funktionelt med let adgang i det daglige, men også passe ind med stuk og gipslofter.
I forhold til det akvariemæssige er det som altid næringsindholdet i akvariet. Det er svært at holde sps-værdier med så store fisk og jeg synes det er flot med store velnærede koralfisk som vokser godt til. Som udgangspunkt er min fiskesamling komplet for nuværende.
Elpriserne for nuværende gør jeg kraftigt overvejer hvordan hobbyen skal fortsætte. Strømregningen er pt. på ca. 2000 Kr./måned til akvariet alene. Men det næste år kommer det nok til at køre på nuværende facon. Uddybende spørgsmål, ris og ros modtages naturligvis som altid i denne tråd
