[center]Marts 2015 Af Marco R[/center]
[center] [/center]
[center]Lidt om Anders[/center]
Jeg er blevet spurgt, om jeg vil vise mit akvarie frem denne måned, hvilket jeg er meget beæret over. Jeg vil skrive lidt om mig selv og skrive lidt om mit akvarium.
Jeg hedder Anders, bor i et parcelhus i Hjørring, Nordjylland, sammen med min kæreste Line og vores drenge - Malte på 3år og Tobias på 3 måneder. Jeg er oprindeligt udlært murer, men har de sidste 10 år været i entreprenørbranchen, mest som maskinfører.
Jeg har siden barns ben interesseret mig for fisk og krybdyr, og har efterhånden været hele rækken igennem. Især rovfisk har altid fascineret mig. Jeg var i 12 år medlem i Hjørring Akvarieforening, som dog blev opløst for et par år siden. Jeg savner tit klubben, hvor man fysisk mødes og nørder.
Da jeg som 21 årig købte mit første hus, blev fiskene dog skiftet ud med fugleedderkopper og slanger (Jeg måtte ikke have den slags hjemme ved mine forældre). Dem havde jeg så indtil jeg mødte Line! Da hun flyttede ind måtte krybdyrene flytte ud.
[center] [/center]
Så gik jeg jo og funderede over, hvad der så skulle ske, og så kom jeg til at tænke på Martin Riis, som engang var medlem af akvarieklubben, og han havde jo startet sin egen saltvandsbutik, nemlig Akvarius. Så jeg kørte ned til Martin og fik en snak, samt lidt priser på at komme i gang. Det endte dog med at jeg købte et RSM 130D, som var brugt til udstilling i en lokal dyrehandel, og det var så startskuddet med saltvand.
Vi købte så huset i 2012, og det fik en lille renovering indvendig samt udvendig, og så var det ellers akvarie, som stod på min "to do liste". Jeg startede med et brugt 288 liters cube, som jeg fik lavet ny sump til, kalkreaktor og LED lys. Cuben kørte i et års tid, men så stødte jeg ind i koraldød uden at kunne finde årsagen. Det var et nederlag af de store, hvor jeg mistede alle SPS. LPS stod, som de plejede. Så kunne ikke forstå det. Enden på det blev dog, at jeg solgte de resterende koraller, fisk og akvariet, og så bestilte jeg et nyt i den ønskede størrelse, som er det, som jeg har i dag.
[center]Displaytanken[/center]
Displaytanken:
Det måler L150 x D75 x H45 cm, det er lavet i 10 mm optiwhite glas med polerede kanter. Overløbet er placeret på midten af venstre gavlglas. Der er monteret bølgebrydere hele vejen rundt. Bordet er hjemmelavet i noget træ, som jeg havde liggende ved min far. Pga. akvariet ikke er så højt i sig selv, har jeg valgt at bygge bordet 105 cm højt, da man så ikke skal bukke sig alt for meget for at kigge ind i det. Jeg har lavet min beklædning, som går fra gulv til loft i Foamalux, da det er pænt, let og nemt at arbejde i.
[center] [/center]
Sumpen:
Siderne i sumpen er hjemmelavet i 6 mm glas og bunden i 10 mm. Den måler L120 x D65 x H43cm. Den er bygget størst muligt - således at der er plads til mine reaktorer, og så den også er fremtidssikret, hvis man skulle få en tosset ide, som fylder plads (det sker jo i denne hobby). I sumpen har jeg lavet en stor boblefælde, så jeg kan lægge filtervat i den, hvis jeg føler for det.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
Dekoration:
Min dekoration består af døde sten, som delvist er limet sammen og så sandet fra den gamle cube. Jeg ville gerne have haft dækket bagglasset med reef-keramik, men synes ikke lige, at jeg havde råd til det på daværende tidspunkt. Det har jeg lidt fortrudt nu, men orker ikke rigtigt at gå i gang med at bygge det i nu, men måske kommer det i en dag.
[center] [/center]
[center]Teknik[/center]
Min teknik er ikke så prangende - ikke fordi jeg ikke er fan af det, men er jo nordjyde, så er af natur lidt nærig

Osmoseanlæg:
Mars 3 trins 75 GPD med silikatfilter
Ozon:
Jeg har lånt en Sander 200 mg Ozonisator af en kammerat for at prøve det af. Jeg må sige, at det har klaret mit vand gevaldigt op. Jeg tror, at jeg fortsætter med det - i hvert fald til at han læser, at jeg har den endnu, og så vil have den igen

Osmolator:
Deltec AQUASTAT 1001 Niveaucontroller som styrer en Tunze 800 l/t.
Lys:
ATI Powermodule med 8 x 54 watt rør. 4 stk. Aquablue Special, 3 stk. Blue Plus, og 1 Purple Plus. Rørene er nye, men næste gang bliver alle rørene skiftet til Aquablue Special, da de har den farve, jeg bedst synes om.
Skummer:
Bubble King Mini 200.
Returpumpe:
Jebao DC6000, som jeg er vældigt fornøjet med.
Biopelletsreaktor:
Jeg kører med biopellets i en Deltec FR509 rektor for at kunne holde No3 og Po4 i skak. Reaktoren bliver drevet af en Tunze silence 2400 l/t pumpe.
Cirkulation/ pumper:
Jeg kører med 4 stk. Tunze 6055, som er ombygget til en Tunze 6095. De styres af en Tunze 7095 multicontroller.
Varmelegeme:
Jäger varmelegemet
Kalkreaktor:
Min kalkreaktor er en Deltec 600s, som jeg købte brugt. Den er blevet ombygget en lille smule efter vejledning af Erik (crazy seahorse). Ombygningen består af ændret rørføring, så der kunne sidde en fast fødepumpe på den samt et partikelfilter, som opfanger små partikler, så de ikke stopper flowet igennem nåleventilen. Nåleventilen blev så efterfølgende skiftet ud med en flowmåler, hvilket gør det dejligt nemt at styre den. Jeg har en Ph controller til at styre en magnetventil, som så åbner og lukker for Co2'en. Mit medie er en blanding af gamle døde koraller, grov ARM medie og koralgrus.
[center]Vandværdier[/center]
Jeg tester for følgende: KH, Ca, Mg, No3, Po4 og salinitet. Jeg bruger Salifert til alle pånær Po4, hvor jeg bruger Gilberts. Til salinitet bruger jeg et refragtometer. KH bliver ugentligt tjekket i forbindelse med mit faste vandskifte, og resten af testene tager jeg ca. hver 3. uge. Mine målinger er næsten ens hver gang og ser således ud:
- KH: 8,3 ppm
- Ca: 410 ppm
- Mg: 1350 ppm
- NO3: 2-5 ppm
- PO4: > 0,050 ppm
- Salinitet: 1.026
- Temperatur: 26 ºC
[center]Vedligeholdelse[/center]
Jeg har førhen prøvet andre testsæt, men jeg kan ikke rigtigt tage mig sammen til at lave dem, og med to børn, kone og arbejde med at stable egen virksomhed på banen så er mine daglige gøremål med baljen blevet kørt ned på et absolut minimum. Mit vedligehold er en tur med algemagneten hver anden dag, ugentligt vandskifte på 30 liter, der kan dog godt gå 14 dage imellem, hvis jeg glemmer det. Hver dag tjekkes flowmåleren og at der er tryk på flasken, pumperne kører og ellers skal fiskene have en gang foder.
[center]Foder[/center]
Tre forskellige Ocean Nutrition. Jeg har ikke forkærlighed til en bestemt type flagefoder, men tager det foder, hvor jeg får mest for pengene. Af frost bruger jeg cyclops, artemia, mysis og hummeræg. Jeg har ikke en bestemt rækkefølge at fodre i, men de får som regel flagefoder i hverdagen og frost i weekenden, når der er lidt bedre tid til at pusle med det. Jeg godt kan lidt at give mine LPS en mundfuld frostfoder, da jeg elsker at se dem puste sig op.
Af koralfoder bruger jeg Reefpearls engang imellem, men synes ikke, at det giver nogen positiv effekt. Vil prøve et andet mærke, hvis jeg lige finder noget spændende.
[center]Koraller[/center]
SPS:
- Acropora sp.
- Montipora digitata (rød, blå og grøn)
- Montipora danae (grøn)
- Montipora Confusa
- Div. Plademonti (rød og grøn)
- Div. Seriatopora (hystrix)
- Calendrium (grøn)
- Stellata
LPS:
- Acanthastrea sp.
- Cynarina
- Echinophyllia
Blødkoraller:
- Div. Zoanthus
- Sarcopython (gul og grøn)
- Xenia (pumping)
- Protopalythoa
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Fisk og invertebrater[/center]
Fisk i DT:
- 1 stk. Zebrasoma desjardinii (Sejlfinne kirurg)
- 1 stk. Zebrasoma Scopas (Røgfarvet kirurgfisk)
- 1 stk. Zebrosoma Xanthurum (Kejser kirurg)
- 1 stk. Halichoeres chloropterus (Grøn gylte)
- 1 stk. Halichoeres chrysus (Kanariegylte)
- 1 stk. Halichoeres cosmetus
- 1 stk. Labroides dimidiatus (Pudsefisk - alm. pudsefisk)
- 1 stk. Pseudocheilinus hexataenia (Seksstribet gylte)
- 1 stk. Salarias fasciatus (Hugo)
- 1 stk. Blenniella gibbifrons
- 2 stk Chromis caerulea
- 2 stk. Chrysiptera talboti
- 5 stk. Ostorhinchus margaritophorus
- 5 stk. Pterapogon Kauderni (Baggai-kardinalfisk) (2voksne og 5 unger)
- 2 stk. Amphiprion ocellaris (Alm. klovnfisk) (et par)
Invertebrater i DT:
- 1 stk. Ophiarachna sp.
- 4 stk. Eremitkrebs (Rødbenet)
- 1 stk. Tæppeanemone
- 2 stk. Lysmata amboinensis (Dannebrogsrejer)
- 1 stk. Mespilia globulus (Blå søpindsvin)
- 5-10 stk. Turbosnegle
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Problemstillinger og udfordringer[/center]
Vejen til det akvarie jeg nyder i dag, har bestemt ikke været lige sjov hele tiden. Jeg har kæmpet med massive plamager af Cyano. Jeg tilskriver en del af Cyano’en de brugte døde sten, som jeg købte. De kom fra et stort nedlagt fiskeakvarie, så er sikker på, at de var fyldt med alt muligt skidt. Jeg har to-tre gange om ugen suget Cyano ud - både med en lille luftslange men også ved det ugentlige vandskifte. Jeg har stadig lidt Cyano hist og her, men det genere mig ikke længere, så suger det kun i forbindelse med vandskifte. En anden ting som jeg til gengæld er rigtig træt af, er svæv! Jeg har altid meget svæv i vandet, og jeg har prøvet at rette pumper mange gange, uden at det har givet pote. Må nok indse, at med tre store gravende gylter så er det nok bare sådan, at det skal se ud.
[center] [/center]
Så er der lige det med tålmodigheden! Jeg er ikke så god til at vælge en vej og så holde mig til den, indtil at jeg ser resultater. Men efter et besøg ved Erik (crazy seahorse), så jeg hvor enkelt et flot akvarie kan køre. Det er det, jeg forsøger nu. Mit akvarie er nu meget stabilt og enkelt. Så når og hvis jeg skal "fejlsøge" ved et problem, så er der ikke ret mange parametre, som jeg skal igennem for at finde årsagen.
[center] [/center]
[center]Afslutning[/center]
Til sidst vil jeg sige, at jeg er beæret og stolt over at måtte vise mit akvarie frem som Månedens Akvarium på Saltvandsforum. Jeg må også hellere sige tak for hjælpen, specielt til Anders for hjælp med billeder, til mine Nordjyske saltbuddies, som jeg bruger mange hyggelige timer med. Ikke mindst over sms. Jeg synes, det er et helt fantastisk sammenhold og fagligt niveau, vi har i Nordjylland. Vi er gode til at hjælpe hindanden, og det mærkes f.eks., hvis der er en der planlægger en tur sydover. Så bliver der lige skrevet rundt, om man skal ha' bud med, og det er sgu guld værd, når man bor i en landsdel med begrænset mulighed for at shoppe saltrelaterede ting. Fragmøder kan vi også heroppe. Det er fedt at se, der som regel kommer godt gang i debatten i løbet af dagen, og høre om folks succeser eller problemer, og så er det jo et kæmpe plus, at der altid er lækker kage

Jeg håber, at I finder læsningen fornøjelig, og har i spørgsmål til mit akvarie, så er i velkomne til at skrive. Så skal jeg efter bedste evne svare.
Mvh
Anders
[center] [/center]