[center]Marts 2013 Af Marco R[/center]
[center]Spørg endelig løs, hvis I har spørgsmål, ellers nyd Anders' meget simple men meget flotte og harmoniske akvarie - god læselyst

[center] [/center]
[center]Lidt om Anders[/center]
Jeg hedder Anders, og bor sammen med min fantastiske kæreste Stine og vores to dejlige børn Louis og Pelle. Jeg er 27 og uddannet maskinmester - jeg arbejder som projektleder i den maritime branche, indenfor interiør/isolering på skibe/boreplatforme osv. Et rigtigt drømmejob for mig og noget jeg sætter meget pris på. Vi bor pt. i Aalborg, men har købt hus i Sæby og flytter her i foråret. Med nyt hus følger selvfølgelig et nyt akvarium - hvilket jeg glæder mig til.
Min akvariehobby startede som 10-årig med et 80 liters, og blev hurtigt udbygget med beholdere, der kunne holde vand. Akvarierne holdt dog en pause i teenageårene for at blive afløst af - ja, alt andet der havde med dyr at gøre - jordegern, fugle, skildpadder og mus. Da jeg blev 21, startede jeg op igen med det samme 80 liters og lidt alm. ferskvandsfisk. Det var ikke før jeg fik fritidsjob i en dyrehandel, at jeg blev grebet af det salte. Totalt grebet og har været det lige siden. Det er virkelig blevet en stor passion for mig, og jeg tror, at det er kombinationen af teknikken og så den helt fantastiske biologi, der foregår på et koralrev, der fascinerer mig.
Jeg har fået nogle gode venskaber gennem hobbyen, og nyder meget at nørde med akvariekammeraterne enten online, eller når vi mødes til lagkagemøder. Jeg bliver stadig overrasket over den åbenhed og venlighed, der gennemsyrer saltvandshobbyen. Min helt store fascination ligger ved korallerne, og den biologi der omhandler dem. Jeg synes, det er enormt spændende, at så simple dyr alligevel kan have så komplicerede symbioser med andre dyr.
[center]Displaytanken[/center]
Mit nuværende setup var egentlig meningen, at det kun skulle være en nødløsning, efter vi fandt ud af, at Stine ventede sig, og jeg måtte skille mig af med det 460 l, vi havde i stuen - for at gøre plads til kravlegård. Men nu har det efterhånden stået så længe, at det vist ikke går at kalde det en nødløsning mere. Selve akvariet er et gammel Juwel 180 l, som jeg har limet en intern sump i. 180 l = 100 x 45 x 40
Dekoration:
Selve dekoration er levende sten, der er stablet. Akvariet er ikke så stort, så jeg turde godt bygge stensætningen op uden at lime den. Noget jeg fortryder nu. Jeg har oplevet, at et par af stenene er knækket fra hinanden, og det har nærmest været, som om de har smuldret lidt.
[center] [/center]
[center]Teknik[/center]
Teknikken er ikke noget specielt avanceret, som nævnt var planen med akvariet, at det kun skulle være midlertidigt, så det hele er købt brugt eller "gør-det-selv"-lavet.
Osmoseanlæg:
Water-pilot 180 GPD membran med formonteret kul- og sedimentfilter og resinfilter på afgangen.
Ozon:
Sander Ozon 50 mg. Jeg kører jævnligt med Ozon. Primært pga. den høje fiskebestand kontra den lave vandvolumen. Ozonen kører lidt på "gefühl", og det går egentlig ret godt. Selvom jeg aldrig ville anbefale andre at gøre det sådan.
Osmolator:
Osmolator har jeg delvist monteret, dvs. niveauføleren sidder monteret, men så kom jeg aldrig længere. Nu gider jeg ikke rigtigt, da jeg ved, at jeg snart skal til at bygge nyt akvarium.
Lys:
DIY "Harald Nyborg 2 x 28 W vådrumsarmatur" med 6 x 24 W T5. Rørene er: 3 x ATI Aquablue special og 3 x ATI Actinic. Lyset har jeg selv bygget i douglasplade, og det virker fint som en midlertidig løsning - men grimmere lampe findes næppe. Jeg var svært glad for den 400 W Giesemann HQI, jeg havde over mit 460 liters, men må indrømme, at T5-lyset har vundet lidt ind på mig. Næste gang jeg skal have lampe, bliver det en med LED. Måske kombineret med T5 for at holde det brede lysspektre.
Skummer:
Ferplast Bluskimmer 550. Fantastisk god lille skummer der gør det godt - væsentlig bedre end Tunze's 9002'er, som jeg havde på mit gamle 64 l hjørneakvarium.
Returpumpe:
Pellets-reaktoren fungerer som returpumpe fra sumpen.
Fosfatreaktor:
Nylonstrømpe med Rowaphos.
Pelletsreaktor:
Jeg har bygget en DIY pellets-reaktor, men den er kun god, mens pillerne er nye - som de bliver slidt, bliver de små og slipper ud og ligger og rådner i bunden. Nu kan jeg så erkende, at DIY-reaktoren virkede fint, men på det kommende akvarium kommer der en ordentlig reaktor. Der er for meget besvær med min DIY-reaktor. Jeg har kun haft gode erfaringer med pellets, og jeg tror, at dem der havde massive problemer med dem i starten, da de kom på markedet, måske ikke har været forsigtige nok. Jeg behandler pellets, som jeg behandler VSV - start forsigtigt ud og juster ind efter næringsniveauet. Når først det kører passer det sig selv.
Cirkulation/ pumper:
2 x Tunze 6025. Egentlig havde jeg moddet dem til "6045" til mit 460 l, men da jeg smed dem i 180'eren, kunne det slet ikke gå, så jeg måtte lime en inderkappe i igen. Det fungerer fint nu.
Varmelegeme:
No-name 200 watt.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Vandværdier[/center]
Jeg måler sjældent - alt for sjældent, men jeg bilder mig selv ind, at jeg kan se på korallerne, hvornår de trænger. Det er selvfølgelig langt fra optimalt at køre på den måde, da korallerne får lov at opleve alt for mange udsving på denne måde. Jeg har altid kørt med manuel dosering, så på den måde har jeg selvfølgelig opnået en vis erfaring i at dosere på den måde - men jeg vil bestemt ikke ligge skjul på, at når det nye akvarium bliver sat op, bliver det med kalkreaktor.
Jeg sigter efter de gængse værdier, dvs.:
- KH: 7-9 ppm
- Ca: ca. 425 ppm
- Mg: 1350-1500 ppm
- Salinitet: 1.025
Jeg har aldrig gjort en masse ud af at måle næring. Man kan se det med det samme, hvis akvariets næringsværdier bliver for høje. I det nuværende setup har jeg for første gang oplevet at døje med fosfat, og det skyldes helt klart for mange fisk i akvariet, og måske også at de får for god mad.
[center]Vedligeholdelse[/center]
Tilførsel (manuelt):
Nu er der nok en masse, der ryster på hovedet, men min KH-dosering består af en 20 liters spand med bikarbonat/ karbonat blanding til havedamsbrug, Kalciumklorid fra Matas og Magnesium fra Grotech. Det er virkelig low-budget, og skyldes at jeg ikke ville ud og ofre penge på udstyr, før jeg vidste, hvad planen med det nye akvarium skulle være.
Sporstoffer er 3-komponent fra Aquafair.
Vandskifte:
Vandskifte kører rimeligt. Jeg forsøger at gøre det én gang om ugen, men efter vi blev forældre for anden gang, kan jeg godt mærke, at der bliver droslet ned for det. Det er helt tydeligt, at korallerne nyder at få et vandskifte en gang om ugen, og at mine værdier ligger bedre, når jeg jævnligt skifter vand. For øvrigt har jeg altid lavet store vandskifte i mine små akvarier, da jeg havde det lille 64 liters, var det næsten 70 % hver gang, nu er det ca. 20% pr. gang. Det har jeg altid haft gode erfaringer med, men som en god kammerat/mentor siger "stability provides succes", så det er klart at foretrække.
[center]Foder[/center]
Beboerne får hjemmelavet foder efter inspiration fra NielsK - det er en blanding af rejer, muslinger, fisk og spinat, som er blendet og frosset i plader. Fiskene elsker det!
[center]Koraller[/center]
SPS:
- 1 stk. Acropora millepora (lyserød)
- 1 stk. Acropora millepora (grøn)
- 1 stk. Acropora millepora (blå)
- 1 stk. Acropora millepora (beige med blå spidser)
- 1 stk. Acropora sp. (tricolor, lilla med grønne polypper)
- 1 stk. Acropora sp. (grøn med blå spidser)
- 1 stk. Acropora sp. (grøn med lilla spidser)
- 1 stk. Acropora sp. (grøn staghorn)
- 1 stk. acropora sp. (blå/turkis staghorn)
- 1 stk. Montipora capricornis (grøn med lilla kant)
- 1 stk. Montipora capricornis (lilla)
- 1 stk. Montipora spumosa (grøn med lilla kant og røde polypper)
- 1 stk. Montipora digitata (rød)
- 1 stk. Montipora digitata (grøn)
- 1 stk. Montipora danae (grøn med blå polypper)
- 1 stk. Montipora danae (med gule polypper)
- 1 stk. Porites cylindrica (gul)
- 1 stk. Seriatopora caliendrum (grøn)
- 1 stk. Seriatopora hystrix (pink)
- 1 stk. Stylophora subseriata (grøn)
- 1 stk. Stylophora subseriata (lilla)
- 1 stk. Turbinaria mesenterina (gul)
LPS:
- 2 stk. Acanthastrea lordhowensis (multicolor)
- 1 stk. Caulastrea sp. (alm. brun med grøn midte)
- 1 stk. Caulastrea sp. (neongrøn)
- 1 stk. Caulastrea sp. (turkis)
- 1 stk. Favites sp. (grøn)
- 1 stk. Favites sp. (rød-orange)
- 1 stk. Lobophyllia sp. (rød)
- 1 stk. Lobophyllia sp. (rust-orange)
- 1 stk. Trachyphyllia geoffroyi (rød-grøn)
- 1 stk. Euphyllia paraancora
Blødkoraller:
- X stk. Protopalythoa sp. (grøn)
- 1 stk. Sarcophyton sp. (irgrøn)
- 1 stk. Sarcophyton sp. (gul)
- X stk. Pachyclavularia sp.
- X stk. Xenia sp. (pumping)
- X stk. Zoanthus sp. (grøn-blå-gul)
- X stk. Zoanthus sp. (grøn)
- X stk. Zoanthus sp. (watermelon)
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Fisk og invertebrater[/center]
Jeg har en god besætning i akvariet, størrelsen taget i betragtning:
Fisk i DT:
- 1 stk. Gramma loreto (Konge-febars)
- 1 stk. Halichoeres chrysus (Kanariegylte/ gul gylte)
- 1 stk. Ctenochaetus strigosus (guldringet kirurg)
- 1 stk. Pseudocheilinus hexataenia (seksstribet gylte)
- 2 stk. Amphiprion occellaris (alm. klovnfisk)
Invertebrater i DT:
- 1 stk. Lysmata amboinensis (Dannebrogsrejer)
- 1 stk. Lysmata wurdemanni
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Problemstillinger og udfordringer[/center]
Min største nuværende problemstilling er mig selv, da jeg til tider ikke er så god til at huske de manuelle doseringer. Ellers har jeg lidt fosfatproblemer, men dem tilskriver jeg den lidt for gavmilde fodring - noget jeg forsøger at begrænse samt styre med RowaPhos.
Jeg har i noget tid ikke kunne forstå, at der altid var så mange døde snegle, men jeg snuppede gerningsmanden for et par uger siden i fuld færd med at fortære en turbosnegl. Synderen var en Pericelis sp. - en stor fed fladorm, som rigtigt havde hygget sig.
Herudover har jeg lidt en plage ift. søstjerner. Jeg har oplevet, at Asterina sp. har formeret sig enormt meget, og hver gang jeg skifter vand, suger jeg så mange op som muligt, men det er en umulig kamp at komme dem til livs. Jeg forsøgte mig med en Thor amboinensis til at tage søstjernerne, men måtte erkende, at selv om man synes, man er garvet og har styr på tingene, så kan man let lave fejl - det var selvfølgelig en Hymenocera elegans, jeg skulle have haft.
Før årsskiftet var akvariet ramt lidt af glasroser, og jeg havde egentligt bekæmpet ret kraftigt med saltsyre men uden de store resultater. Jeg fik indkøbt en Lysmata wurdemanni, og den var heldigvis sulten efter glasroser - så de er helt væk nu! Dejligt når naturen selv er den bedste til sådan noget.
[center]Afslutning[/center]
Afslutningsvis vil jeg gerne takke for muligheden for at præsenterer mig selv og mit akvarium, selvom jeg ikke synes det nuværende setup er noget videre fantastisk - er det alligevel noget, jeg selv er meget glad for og sætter stor pris på, og så er det jo en fornøjelse at kunne dele det med andre. Selvom man synes, man kender de fleste godt, er "Månedens Akvarie" en god mulighed for at se, hvem der gemmer sig bag brugernavnet, og hvad de går og tumler med af udfordringer til dagligt.
[center] [/center]