Det ser ellers flot ud. Syntes dog det ligner protein i vandoverfladen... Har du overvejet mere filtrering ud over dine sten? Hvor tit skifter du vand?
Tja, nu er der først kommet dyr i nu, så før har jeg ikke skiftet så meget vand. Men jeg skal nok gøre det lidt ekstra her i starten. Jeg tror ikke jeg kan få plads til min skummer deri.... Hvor tit vil du mene jeg skal skifte vand?
Jeg ved det ikke med vandskift, og hvad der er anbefalet for nanoreefs.. Men jeg syntes du burde filtrere mekanisk som minimum. Evt. kan du tage et engangsbæger el. lignende, bore hul i bunden og putte filtervat i... Placer den evt. i hjørnet med en klemme eller noget mere holdbart og hæld overfladevandet igennem med en anden kop til overfladevandet ser renere ud. Du kan gøre det manuelt til at starte med for ligesom at få en bedre start.
Det er klart bedre med en skummer, her kan du evt. pumpe vand fra akvariet direkte ind i din skummer, og lade det løbe tilbage igen. Om din skummer er konstrueret så det kan fungere ved jeg så ikke.
Hvad er det iøvrigt for noget grus du bruger? Ligner lidt noget silikat indeholdende akvariegrus. Hvis du kan putte lidt fint aragonit sand i får du et bedre egnet bundlag...
De fleste der har nanoreefs skifter 10-15 % af vandet en gang om ugen.
Mange der har de helt små, picoreefs, skifter lidt vand hver dag.
Men hvis du som udgangspunkt skifter 15 % om ugen, tror jeg ikke du går helt galt byen, bare du holder øje med værdierne. Der svinger også meget alt efter hvor gode dine sten er, og hvor stor belastningen er.
mkr skrev:Hvad er det iøvrigt for noget grus du bruger? Ligner lidt noget silikat indeholdende akvariegrus. Hvis du kan putte lidt fint aragonit sand i får du et bedre egnet bundlag...
Lige lidt nysgerrig, hvordan kan du på et billede se om akvariegrus indeholder silikat ??
Det kan jeg heller ikke, men det ligner bestemt ikke bundlag der er egnet til saltvand. Meget grus indeholder silikat og fosfat, og er derfor uegnet.
Desuden er grus noget der samler skidt pga. partikeldiameteren, og microorganismer trives ikke i det, men om det er for stort er naturligvis lidt svært at vurdere ud fra billedet.
mkr skrev:Det kan jeg heller ikke, men det ligner bestemt ikke bundlag der er egnet til saltvand. Meget grus indeholder silikat og fosfat, og er derfor uegnet.
Desuden er grus noget der samler skidt pga. partikeldiameteren, og microorganismer trives ikke i det, men om det er for stort er naturligvis lidt svært at vurdere ud fra billedet.
Hvis du ønsker at have lidt gavn af microorganismer i bundlaget, skal du have noget helt andet og et meget tykkere lag.
Mange har bare bundlag til pynt, og det suger de så op en gang imellem og lægger noget nyt i, og så er kornstørrelsen jo ligegyldig.
mkr skrev:Det kan jeg heller ikke, men det ligner bestemt ikke bundlag der er egnet til saltvand. Meget grus indeholder silikat og fosfat, og er derfor uegnet.
Desuden er grus noget der samler skidt pga. partikeldiameteren, og microorganismer trives ikke i det, men om det er for stort er naturligvis lidt svært at vurdere ud fra billedet.
Hvis du ønsker at have lidt gavn af microorganismer i bundlaget, skal du have noget helt andet og et meget tykkere lag.
Mange har bare bundlag til pynt, og det suger de så op en gang imellem og lægger noget nyt i, og så er kornstørrelsen jo ligegyldig.
1. Derfor nævnte jeg Aragonit sand. Og uanset hvad, vil det kun være en fordel at bruge det. For eks. kan nævnes det frigiver calcium, som er en vigtig ingrediens i et saltvandsakvarie (ikke kun for stenkoraller). Udover det kan du tro der kommer microorganismer i, uanset om det er 1 cm tykt eller 10 cm.
2. Nej, her er jeg uenig. Hvis bundlaget samler skidt er kornstørrelsen ikke ligegyldig - skidt kan akkumulere sig meget hurtigt, for slet ikke at tale om de metaller et alternativt kan indeholde. Hvorfor ikke give ens akvarie de bedst mulige betingelser? Hvad hvis man ikke lige får suget bundlaget op..? Og hvorfor bruge penge på noget som skal smides ud konstant?
Kønt er det absolut ikke med den pumpe, kan ikke forstå hvorfor den ikke kan gemmes bag stenene??
Er HELT enig med mrk, det grus skal op NU, hvis der fx er tungmetaller i, så hjælper det ikke det bliver skiftet, når du får noget andet.
Der er en grund til at man kan få grus til saltvand og noget til ferskvand.
Ok... Jeg kørte selv med filtervat i indkøringsfasen (plus skummer), og det tog en hel del skidt.
Det der ligger i overfladen kommer fra dine levende sten, så derfor er belastningen stor, det tager lidt tid før det kommer helt i balance. Hvis du filtrerer det kan du undgå for store problemer med alger og dødsfald. En skummer er selvsagt ret effektiv her, men ikke køn at have hæftet på sådan et lille akvarie.
Du kan også skumme dit vand i en seperat balje hvis du har plads et sted i huset og gider "besværet", så slipper du for at skulle blande nyt saltvand konstant, og skifter det bare med lidt det vand skummeren har renset. Selvfølgelig skal du en gang imellem skifte lidt af vandet vandet med helt frisk saltvand, ved ikke om det er en god ide, men muligvis.
Med hensyn til sandet, så vil det ikke samle skidt, da laget slet ikke er tykt nok til at skidt kan synke ned i det. Errimitkrebsen kan få fat på det hele. Men det er ikke så godt hvis selve sandet indeholder silikat og fosfat, selvom jeg ikke forstår hvordan det skulle kunne det.
Hmm... Eremit krebsen æder ikke skidt! De æder alger og smådyr.
Så det affald der kommer fra Eremit krebsen, sneglen og andre smådyr vil nok ligge sig i gruset. Hvor det gerne skulle blive nedbrudt hvis bakterie bestanden er i orden.
Jeg ville helt klar fjerne gruset med det samme, og så se om du kan finde noget egnet sand eller grus. Du kan jo godt køre uden bundlag indtil du finder noget andet.
Ja, men den roder op i det. så det kan bliver renset.
Der er slet ikke så meget grus at det kan tages op...med mindre jeg går igang med en pincet. Der er ikke to sandkorn der ligger ovenpå hinanden tror jeg. Tror du virkelig det kan have en skadelig effekt?
Jeg må indrømme at jeg ikke er klar over havd sådan noget grus kan indeholde. Men med 9 liters akvarie, er det meget begrænset hvad det kan koste at finde et nyt bundlag.
Og når der er nogen der mener at det er skadeligt, ville det være en dum risiko at tage, i forhold til de 10 min. det vil tage at fjerne det.
Og så er det jo også de fordele noget egnet fx. sand har.. Dem ville du få med i købet
(Tror faktisk sagtens der kan være tungmetaller i sådan noget grus, og at man kan bruge det i ferskvand skyldes nok at livet i ferskvand som regelt har en meget større evnt til at tilpasse sig. )
Sten og grus kan indeholde alverdens ting som saltvandet opløser. Man putter heller ikke lavasten i som levende sten, det er der gode grunde til, så hvorfor skulle man så bruge ferkvandsgrus? Jo, du sparer lidt penge i starten, men jeg ville personligt aldrig overveje det. Husk på du har et nanoreef/picoreef eller hvad det kaldes og der skal ingenting til at tippe balancen.
Som CarstenH siger er der en grund til at der er grus til ferskvand og sand til saltvand, ja der er faktisk flere grunde:
Denne kan så sluttes til et powerhead for at blot bryde det ud i vandet, eller du kan køre den på et lille spandfilter med lidt vat eller lign(som du så skal skifte en gang om ugen vil jeg mene). Spandfilteret kan jo så gemmes et sted uden for baljen
Mvh Brian [center]Startede saltvand i 2001, startede forummet i maj 2004, solgte 1300 liters baljen i 2009-10 og venter nu på bedre tid om XX antal år til at starte igen [/center]
Jeg kender dem godt, men jeg tror ikke der er ordenlig plads i akvariet. Men jeg har overvejet at lave et lille overløb inde i akvariet, hvor vandet så bare bliver pumpet ud igen. Det ville også kunne skjule pumpen....
Jeg ved ikke hvor stor din pumpe er, men tunze laver nogle meget små pumper, Universal pump Mini. Jeg har en der kan reguleres mellem 150 og 300 lpt. Den er omtrent 2.5x2.5x4 cm. Men om den kan bruges til saltvand har jeg ikke undersøgt.
Det er omtrent størrelsen på min pumpe, både mål og lpt.
Jeg vidste dog ikke at Tunze lavede så små pumpe, hvordan ser de ud? Kan du tage et billede? Hehe, og kan man få en i den størrelse der kan have bølgestyrring?
Hmm.. det med billedet må lige vente.. men den er helt sort. og ret anonym.
Jeg ved ikke om man kan bruge den til bølger. Ellers laver maxijet også nogle små nogle i samme størrelse. Maxijet siges at være gode til at tænde/slukke, flere pumper kan ikke holde til det har jeg hørt.
Styringen kan man lave selv med en bla. 555 timer og et 220 v. relæ, hvis man er inde i elektronik.
Jeg er netop ikke sej til elektronik. Men du siger bare til hvis du er skrap til det og har tid til overs...for det behøver vel ikke sære så dyrt hvis man laver det selv, vel?