jeg har lige siddet 1 times tid foran baljen med en lommelygte og så
kommer der sådan en spangulerende hen over stenen den er ca 3 cm lang og 3mm bred orm af en art
er den her en der bør fanges eller er den ligemeget
jeg har kun set den om natten
jeg har også fundet en slange søstjerne ca 3-4 mm i dia og 2-3 cm fangarme
hvorfor er den rød/orange børsteometype farlig?
dem har jeg da vist et par stykker af. De er rødlige og sorte ikke sandt:
Jerslev
450 liters tropeakvarium m weissglas i front og sider, skab fra Tropeakvarier. Lys maxpect RSF 300. Retur Octo 2. Cirkulation: maxpect Gyre 350. Skummer Octo 250. Osmolator: Ato Duo
De røde/orange kaldes også "fireworm", og de lever helt op til deres navn!! Jeg har fået ødelagt ydeste led på langfingeren af at haveværet i kontakt med sådan en. Ødelagt er måske så meget sagt, men jeg kan ikke rette den helt ud, som jeg kunne tidligere..
Det der skete, var at jeg skulle tømme en sump, og derved kom jeg til at strejfe en fireworm. Den satte en hel kost af hår på oversiden af ydereste led, lige under neglen. Det brændte af he..... til. Jeg forsøgte at skrubbe hårene af, men det hjalp ikke noget. I løbet af aftenen hævede fingeren temmeligt meget, og sådan rendte jeg rundt i et par dage indtil hævelsen tog af igen. Siden da har jeg ikke kunnet rette ledet helt ud, eller sagt på en anden måde, ledet kan rettes ud, men jeg skal tage fat i fingeren.
Det virker som om at muskelen/senen er blevet lammet.
Nu er det 2½ år siden så det bliver nok ikke bedre.
Jeg har godt lagt mærke til din finger de gange vi har mødt hinanden, men havde godt nok ikke forestillet mig at det var pga. dette.
Håber da det går iorden igen.
Så må jeg da hellere passe på næste gang jeg ser fætteren samt prøve at fange den med pincet så den kan kommer i skraldespanden eller er der nogle fordel ved at lade den være?
Den har jo sin plads i systemet lige som så meget andet. Men nu var det også et godt og velnæret eksemplar jeg kom i berøring med, vel nok om kring de 10-12 cm. De små på et par centimeter, er ikke "farlige" for os mennekser.
Hvis nogen kommer i berøring med dem, så lad være med at gøre som jeg gjorde, at forsøge at skrubbedem af. Tag derimod noget eddikesyre, og dyp et stykke vat med det, og kom det på stedet, hvor kontakten har været. De børster som ormen skyder af, er nogle ganske fine kalkrør, med noget gift i. Eddikesyren opløser kalken og så er problemmet opløst.
Kilde til mine oplysninger er Reef Central
dem har jeg mange af! Hvad gør man for at komme dem til livs?
Man sidder jo her og bliver lidt skræmt af Carstens historie
Jeg har nogle handsker, som jeg ikke har brugt så meget. Dem må jeg igang med hver gang fremover...
Dem jeg har er stadig meget små, og jeg toro, de er umulige at fange, for de er maget sky og bor i de mindste sprækker i stenene. Tit og ofte titter de bare ud med et par millimeter, og er lynhurtigt væk igen. dte er godt nok noget siden, jeg har set nogen - kan den mantisrejje, som jeg aflivede med stor succes have ædt dem eller hvad
Jerslev
450 liters tropeakvarium m weissglas i front og sider, skab fra Tropeakvarier. Lys maxpect RSF 300. Retur Octo 2. Cirkulation: maxpect Gyre 350. Skummer Octo 250. Osmolator: Ato Duo
Tag det nu lige med ro. Carsten har sandsyneligtvis været meget uheldig. Jeg er også selv blevet brandt flere gange af disse fireworms, hvor hævelsen er stilnet af et par dage efter. Desudne lyder det som en god idé det med eddiken. Det vil jeg da selv gøre næste gang.
Men kan også skylde med kaffe eller urin eller et nyt baberblad til at skrape med, at krasse eller gnuppe gør det bestemt ikke bedere.
det virker mod de danske brandmænd.
Jeg har set min Gylte tygge i en som var grøn med rødt hovede, det er vel deres form for chilli.
Når fatter er sur og vranten og gnaven, skal han blot have lidt ekstra kræs i maven!
Carstens hændelse vækker jo godt nok til en vis bekymring, men jeg mener at det faktisk er et rigtigt nyttedyr. De lever af skidt og møj "detrius" og er nogle fine skraldemænd.
Jeg har selv mindst 5 stk på ca 15-20cm. længde. Jeg har aldrig oplevet at de gør skade.
Ser dem når jeg "putter"akvariet efter at lyset har været slukket et par timer. læs godnatbajer
Selvfølgelig bruger jeg også en gummihandske på den hånd, jeg har i akvariet, når jeg roder.
Selvom jeg kom lidt galt af sted med en af dem, så har jeg ikke gjort noget for at fjerne dem fra akvariet, det er bestemt nyttedyr, men skal dog holdes i en naturlig ave, da de ellers kan ekspodere i antal. Mener endda at de kan gå på koraller, hvis de bliver sultne nok - men hæng mig ikke op på det - mener at det var det jeg læste.