Hvad er det lige man skal gøre for at hæve kh? Er det natron man skal bruge og hvordan? Hvor meget skal der til at hæve med et par stykker i 400l vand?
På forhånd tak.
Jesper B
Hvis din Ph er i det normale område, 8-8,4 så kan du fint bruge natron. Det sænker Ph en smule, men er dine værdier i øvrigt inden for normalen, burde det ikke betyde noget.
Alm. natron direkte fra dåsen hæver KH og sænker pH en smule.
Bagt natron (1 time v. 200grader) hæver KH og hæver pH en del !
Samtidig har du dog bufferkapaciteten, som hjælper lidt til at holde pH oppe, så med mindre du har tænkt dig at hæve KH rigtigt meget, så tager du bare natron uden at bage det først.
OG husk så lige, at natron IKKE er det samme som bagepulver !
Nolan skrev:
OG husk så lige, at natron IKKE er det samme som bagepulver !
/Kim
Bl.a. Fakta sælger bagepulver fra Dr.Oetker som kun indeholder rent natriumhydrogencarbonat- intet andet... jeg har brugt det flere gange til at hæve min kh, men med forsigtighed: en sparsom theskefuld til mine 600 liter hæver kh øjeblikkelig...
Nolan skrev:
OG husk så lige, at natron IKKE er det samme som bagepulver !
/Kim
Bl.a. Fakta sælger bagepulver fra Dr.Oetker som kun indeholder rent natriumhydrogencarbonat- intet andet... jeg har brugt det flere gange til at hæve min kh, men med forsigtighed: en sparsom theskefuld til mine 600 liter hæver kh øjeblikkelig...
Så er det vist ikke bagepulver, da bagepulver indeholder noget syre og stivelse (for at holde det tørt). Når bagepulveret kommer i vand vil syren og natriumhydrogenkarbonatet komme i kontakt hvilket medfører frigivelse af CO2. Natron indeholder ikke syre (eller stivelse) og bruges derfor normalt kun til bagværk som i forvejen indeholder syre.
Bagepulver
Bagepulver er natriumhydrogenkarbonat (natron) og et surt reagerende salt + majs- eller risstivelse der er tilsat for at holde det tørt. Bagepulverets bestanddele begynder at virke når det bliver fugtigt, hvorved der udvikles CO2 som får bagværket til at hæve.
Når dejen er rørt færdig er det derfor en god ide at bage kagen med det samme, fordi bagepulver begynder at virke.
Man kan selv blande bagepulver af 125 g tvekulsurt natron, 250 g cremor tartari (kaliumhydrogentartrat), 25 g risstivelse og 20 g hjortetaksalt. 1 tsk bagepulver svarer til ca. ½ tsk natron - og hvis man bruger natron skal bagværket indeholde syre....
Tvekulsurt natron kan, når der er syre til stede fx kærnemælk, anvendes som en slags bagepulver og udvikle CO2, der får bagværket til at hæve. Natron anvendes derfor typisk til æbleskiver hvor der ofte bruges kærnemælk. Hvis der ikke er syre til stede dannes der CO2 + soda der let kan give afsmag. Natron anvendes derfor typisk til krydret bagværk.
Jesper B skrev:Hvad er det lige man skal gøre for at hæve kh? Er det natron man skal bruge og hvordan? Hvor meget skal der til at hæve med et par stykker i 400l vand?
På forhånd tak.
Jesper B
De sælger produktet som hævemiddel ved bagning- beskrivelse fra bagsiden af bøtten: Anvendes som hævemiddel ved bagning og til neutralisering af syre. Dosering: 1 tsk natron til 3 dl mel, afhængig af opskriften. Ingredienser: natriumhydrogencabonat (E500).
Og så virker det som sagt perfekt til hævning af kh- har brugt det flere gange...
Salifert sælger KH buffer i flaske til 90 kr, virker kanon og holder det oppe lang tid. Brugte også bagepulver engang, men det andet er meget meget bedre efter min mening og koster ikke mange kroner ekstra... Har pt. 1500 L saltvand og har brugt en halv flaske på 4 mdr...
UrbanSage skrev:Jeg dumper 6-8 tsk fulde i tanken hver morgen
Har brugt "baking soda" i snart to aar nu. Billigt!
?????????? du godeste... det lyder voldsomt- har du et akvarium på 10.000 liter?
Jeg bruger EN tsk hvis jeg skal hæve min kh 2-3 dKH i mine 600 liter, når det en sjælden gang er nødvendig (skal lige nævnes jeg bruger kalkreaktor- så det kun i nødstilfælde...).