@Anders månsson. Jeg kan da godt dele lidt omkring fridmani opdræt.
Jeg har gennem flere år løbende fulgt med i Kims opdræt og har talt med ham om, at han skulle lave en tråd omkring det. Da han ikke orker at skrive en lang tråd, har vi talt om, at jeg evt skulle være ghost writer. Men det er indtil videre blevet ved snakken. Men måske en dag.
Men det Kim har fortalt mig er i hovedtræk flg:
Når du først har et par der lægger æg, så har du nået første step.
Så skal du have foder til dem og det er der en del arbejde i. De (ungerne) er for små til nyklækkede artemia. De skal have rotiferer.
Så du skal have nogle rotifer kulturer klar til dem. Det er et arbejde i sig selv. Kim har dem stående i murerbaljer, som han løbende fodrer og passer. Jeg mener at det er zooplankton de fodres med. De kulturer skal også passes, så du hele tiden har foder til foderet .Rotifer kulturerne skal løbende stikkes om, så de ikke går ned. Går de ned, går ungerne til. Nu har Kim mange års erfaring med det, så for ham er det rutine.
Når ungerne har nået en størrelse så de kan spise artemia, skal der laves artemia, mange artemia. Hvis man har et kuld på 50 unger, så skal der noget til. Du skal have flere flasker med artemia, så der hele tiden er nok. Så der skal løbende laves nye klækninger af disse. Hos mig holder en flaske artemia 3-4 dage, men det gør de ikke til et kuld fridmani.
Når man er gået på artemia, så skal disse beriges med den rigtige berigning. Ellers er der ikke den rigtige næring i dem. Det tog Kim lang tid at finde den rigtige berigning. Jeg ved at han nogle gange mistede ungerne, fordi han ikke kunne få den berigning han skulle bruge. Det er nemlig ikke al berigning der duer.
Til alt held, så lægger fridmani regelmæssigt æg. Så man kan forholdsvis hurtigt få nye unger at arbejde med.
Næste krise kommer når ungerne når metamorphosen. Det er der hvor de begynder at udfarve. Mange unger kommer af en eller anden grund ikke igennem den fase. Nogle af dem han hjalp med råd og dåd, fik få unger og mistede dem så i den fase. Andre fik slet ingen unger.
Når de er kommet helskindet igennem metamorphosen, så skal de passes og fodres indtil de når en størrelse så de kan komme videre.
Der ligger et kæmpe arbejde i det, men så er det så meget skønnere når det så lykkes.
Fridmani er ikke en begynder
fisk at opdrætte. Det tog Kim flere år, at få taget på dem og han har stor erfaring med opdræt. Han har lavet flere hundrede nu. Kan ikke huske størrelsen på sidste kuld, men der var mange. Dog ikke i hundrede vis. Han er pt ikke i gang med et nyt kuld.
Det er ikke nemt og er også derfor han siger, at man evt skal starte med
klovnfisk eller andre nemmere arter. På den måde får man det lidt ind i fingrene og så går det nemmere.