Side 1 af 1

Sygdom

: tirs 8. jan 2019 15:38
af KimBG
Nogle kloge hoveder der kan hjælpe.
Akvariet har kørt 4 måneder og der har ikke været dødsfald eller sygdom før.

For en uge siden købte jeg disse “Blå paletter” og for 3 dage siden en vimpelfisk.

Her til morgen har de “blå paletter rigtig mange pletter. Ikke skarpe hvide pletter men sådan nogle lidt utydelige nogle. Er der nogen der kan hjælpe og ved om jeg kan gøre noget?

Salitet er på 1023
Fosfat er meget lav (kan ikke huske værdien)
N03 er på 1,5
Vand temp på 26

Re: Sygdom

: tirs 8. jan 2019 15:49
af Tykki
Det ligner en Morris idol. Bland de sværeste fisk overhoved at holde i live. Ny balje som ikke er kørt ind endnu, også paletter som er vildt modtagelige for pletter? Har du læst bare en lillebitte smugle om det at holde saltvand ? Du har for travlt, simpelthen. Mvh Dan

Re: Sygdom

: tirs 8. jan 2019 15:52
af Carsten
Er det et billede af dit akvarie, det som vender på hovedet?
For så er din "vimpelfisk" ikke en vimpelfisk, men en Zanclus -"morish Idol" Og det er noget helt andet, og langt mere besværligt,

Paletkirurger, ER sarte, meget sarte. Og de får pletter var af at du nyser eller hoster, sådan cirka. Der er en grund til at man også kalder dem pletkirurger.

Det er ikke muligt at se foder tilstanden på paletten, men det ser ikke ud til at du har nogle alger af betydning, og derfor kan den hurtig blive tynd.
Køb noget Noritang i supermarkedet, klip det i strimler, rul en strimmel sammen og hæng den i akvariet. Ny rulle hver dag, og lad så ellers akvariet få FULDSTÆNDIG ro. Hvis det kun er stress pletter, så får de andre fisk det ikke og det går i sig selv igen.

Re: Sygdom

: tirs 8. jan 2019 20:51
af Koralshoppen
Køb et uv filter, hurtigt.

Mvh Sonny

Re: Sygdom

: tirs 8. jan 2019 22:26
af Carsten
bmvw skrev:Køb et uv filter, hurtigt.

Mvh Sonny
Det er en mulighed.
Men det skal være et kraftigt et.
39-55W

Re: Sygdom

: tirs 8. jan 2019 22:49
af Tykki
Også hjælper det ikke lige med det vuns. Det skal køre lidt tid før der er effekt.

Re: Sygdom

: tirs 8. jan 2019 22:58
af Carsten
Som Tykki for helt korrekt skriver, er der ingen umiddelbar effekt at se.
Parasitterne modner og falder af. Og når de har løsnet sig fra fisken er den frisk igen - tilsyneladende. For er den stadig svækket - tyndt slimlag - så kan nye parasitter få fat og vokse sig store.
Der hvor UV anlægget så kommer ind, er at nå parasitten har modnet og delt sig, svømmer ganske små nye parasitter rundt og leder efter en fisk at sætte sig på. Og ryger de i UV filteret, så er de døde. Derfor skal UV anlægget være kraftigt. De har iøvrigt kun 24 timer til at finde sig en ny vært.

Re: Sygdom

: ons 9. jan 2019 00:36
af PoulD
For god orden skyld bør trådstarter måske vide, at der er delte meninger om UV steriliseringsenheder til saltvandsbrug.

Cryptocaryon parasitter er nogle pænt store sataner. Der skal efter sigende mere end 300.000 micro-watts/cm2 til at dræbe sådan en satan og det kommer man nok næppe i nærheden af med UV enheder til hobby brug. Men med 100.000 micro-watts/cm2 skulle man kunne ødelægge deres evne til at reproducere.

Hvor mange watt en UV enhed så skal være afhænger af flowet igennem den og flowet afhænger igen af størrelsen på baljen. Kloge hoveder mener man skal have et flow på 5 gange baljens størrelse i timen hvis man overhovedet skal have nogen chancer for at tilstrækkelig mange parasitter passerer igennem UV fætteren . Har man en balje på 300L skal der altså 1500 L/t igennem. En god 55 watt UV fætter bør kunne give 100.000 micro-watts/cm2 ved et flow på 1500L/t (tjek specs). Er baljen større end 300L skal UV fætteren være tilsvarende større. Alternativt må man reducere flowet, hvilket mindsker den måske i forvejen ikke så store sandsynlighed for at der kommer nok parasitter forbi lampen til at mindske bestanden.

Desuden er også nogle sidegevinster ved en UV enhed, som i mange tilfælde er særdeles uønskede: Omend UV lampen ikke kan dræbe parasitter vil den med sikkerhed dræbe alle de gavnlige organismer i vandet, som bakterier og microalger. Så har man dyre børsteorme, søfjer, søagurker, andre filter-feeders, NPS koraller eller Goniopora i sin balje er UV sterilisering nok ikke en god ide.

Derudover skal man også være opmærksom på at man jo brænder 55 watt + pumpeeffekt ekstra af i form af varme, og da UV varmelegemet skal køre 24:7 kan det måske blive en udfordring at holde vandtemperaturen nede.