Hvorfor er det sådan - og hvad kan man gøre?
: søn 2. okt 2016 13:57
Intro:
Jeg har haft en del overvejelser om dette indlæg, om jeg overhovedet skulle skrive det – men, nu gør jeg det altså.
Jeg vil ikke støde nogen, ikke træde over nogens tæer og ikke gøre nogen kede af det. Så tag det som en lille øjeåbner og en håndsrækning til dem der er ved, eller allerede er løbet sur i det.
Det er rart at se alle de nye der starter op - men det er også trist at se alle dem der kaster håndklædet i ringen. Det er med dem i tanke, at jeg skriver dette.
Gider du ikke læse så meget, så kig i det mindste på slutningen af indlægget. Der er links, som kan være yderst brugbare for netop en nybegynder.
Indlægget:
Nu ligger del 3 af artiklerne om US-koraller klar og kan lægges ind.
Men – der er et par ting jeg har gået og ruget lidt over. Derfor vil jeg gerne, inden jeg lægger det ind, lufte nogle af mine tanker og dele dem med jer. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at høre jeres mening.
Det er delt i to, altså der er to emner:
1: Der er en del der lukker ned. Ofte er begrundelsen ”manglende tid”.
Og- afledt af denne:
2: Er folk til de ”nemme løsninger” og søger de råd de ”forkerte” steder?
Jeg tager dem i rækkefølge:
Mange skriver i en salgstråd, at de ikke har tiden længere. Det kan være rigtigt, for vores personlige forhold kan ændre sig. Det kan være man har fået et barn mere, man mistet sit job, har fået en (ny) kæreste, man er blevet skilt, man er flyttet, man har fået et nyt krævende job – ja mange ting kan ske for os alle.
Hånden på hjertet, det er jo en dyr hobby, så det kan også spille ind.
Der kan også være en helt anden grund. Jeg har talt med flere der har givet udtryk for denne grund.
Den ene lukker desværre ned og en anden var lige ved. Begge af samme årsag.
Med lidt forskellige formuleringer, så har de nævnt det samme. Nemlig dette, at udgifterne og tiden der bruges på det, ikke står mål med det resultat man ser når man kigger ind i akvariet.
Man kan jo godt se, at det ikke ser ud som man havde forestillet sig det skulle. Det er groft sagt ikke noget man er stolt over at vise frem. Og står det i stuen, så kan filmen knække.
Når ens hustru/kæreste har familien eller mødregruppen på besøg. Så er det nedslående for hende, at skulle vise stuen frem og så står der en algebefængt stenbunke i en glasbeholder i hjørnet. Så kan hjemmestyret nemt få rynker i panden – og det forstår jeg godt, for det er synd.
Hvis det derimod står som en lille perle, med smukke koraller og farvestrålende fisk, så er sagen en anden. Så er det jo en sand fornøjelse, at vise det frem sammen med resten af hjemmet.
Ofte var det jo også det man fik solgt idéen på – men det ligner slet ikke de billeder man viste hende.
Når man samtidig kæmper en hård kamp for at få det til at virke og intet synes at hjælpe, så mister man modet.
Så går man til sidst den tunge gang hen til sin Pc og skriver en slagstråd på SF ” Nedlukning: Da jeg ikke har tiden længere, sælger jeg hele molevitten”.
Det er ærgerligt, for det kunne have været anderledes.
Hvad gik galt?
Hvorfor virker det ikke?
Jeg ved det ikke, men noget kunne tyde på, at man har overset nogle af de fundamentale regler der gælder for et revakvarie – og når man overtræder dem, så går det galt på et tidspunkt. Vi har alle brug for råd, selv de erfarne med mange år på bagen. De erfarne ved hvor de skal søge råd, men det gør dem med lidt mindre erfaring måske ikke.
Det kunne godt se ud som om, de er faldet i den ”lette løsnings grøft”. Tag en pille, så går det over.
Man har søgt hjælp og rådgivning, men har gjort det de forkerte steder. Det er et postulat, det ved jeg godt.
Jeg tror på, at en del af de nedlukninger vi ser kunne have været undgået, hvis man havde fået den rette rådgivning.
Hvor skal man søge den rådgivning?
Det fører mig over i emne 2.
Jeg bruger her mine artikler om US-korallerne som eksempel. Det er altså ikke for at hype det jeg skriver, eller for at sige, at jeg har svar på alt. Det er kun for bedre at illustrere hvad jeg mener.
Efter jeg har lagt de første to artikler om US-koraller ind på forummet, har jeg haft nogle interessante brainstorms med flere af mine gode venner.
Jeg har ved disse kaffemøder spurgt dem om, hvad de synes om det jeg har skrevet. Ofte har det været afledt af at de har spurgt til et eller andet, som er nævnt i artiklen. Jeg har undrende spurgt ”så du ikke det stod i artiklen?”
Som regel svarer de ”næh, for jeg har ikke læst den”. Jeg spørger så, ”hvorfor? Der er ting i, som var nye for mig – og som du tydeligvis heller ikke var klar over, ellers havde du ikke spurgt til det”.
Nu har mine venner en undskyldning. Jeg har ofte vendt mine tanker med dem, mens jeg arbejder med artiklerne. Så de ved i store træk hvad jeg skriver i forvejen.
Når jeg spørger uden for den nærmeste kreds har jeg bemærket, at der er forholdsvis mange der ikke søger ny viden, feks ved at læse noget af den enorme mængde af læsestof der findes.
Vennerne kalder mig for en gammel gnaven dinosaur, der ikke vil følge med tiden – ”for der er jo ingen der bruger tid på at læse ret meget mere”, mens jeg kalder dem for tegneserie-læsere, der ikke magter at læse andet end overskrifter eller talebobler – begge dele sagt i godmodigt drilleri.
Den nye generation (de unge/yngre) er mere til korte beskeder, får jeg at vide. Korte skriv på max 3-4 linjer. Lidt som på Facebook, hvor der jo også er flere saltvandsgrupper. Her er det korte spørgsmål og korte svar. Sjældent nogle mellemregninger eller forklaringer.
Måske ligger der noget af forklaringen her.
Er det så Facebooks skyld? Nej, det mener jeg ikke det er.
Nu er jeg selv med i 3-4 grupper, så jeg ved godt hvordan det ser ud og fungerer. Jeg skriver ikke selv derinde og jeg læser yderst sjældent indlæggene, men når jeg gør så forstår jeg godt, hvorfor nogle ikke kan få det til at virke.
Problemet ligger ikke så meget i de råd der gives. De er givet i den bedste mening – men de følges tilsyneladende ukritisk også selvom de er åbenlyst forkerte. Det ved den stakkels spørger bare ikke.
Der er nogle af de erfarne der skriver indlæg har jeg set. Men de kan jo heller ikke komme med de lange forklaringer, for det lægger mediet (FB) ikke op til. Det egner sig, efter min mening, stort set ikke til rådgivning i problemstillinger inden for koralrevsakvarier. Køb og salg er fint nok, men rådgivning – nej. Hvis jeg lige vender tilbage til mine venners og mine samtaler og stadig bruger mine artikler som eksempel.
Et gennemgående tema har været – der er for mange ord i de artikler, de er for lange. Folk orker ikke at læse så meget og vil ikke bruge den fornødne tid på det. (Jeg lægger mange billeder ind for at gøre det mindre tørt, så jeg er opmærksom på problemet – og så følger jeg i øvrigt det, Ole Kekkonen altid siger ”without pictures, it didn´t happend )
Når jeg skriver en artikel, så vil jeg gerne rundt om hele emnet. Der skal være så få ubesvarede punkter som muligt tilbage. Det tager lang tid før en artikel er færdig. En måned, eller mere, med research kan der nemt gå. Det er altså ikke nemt i korte sætninger – og bliver det for kort, er der for mange uafklarede sider af sagen.
Jeg har prøvet at benytte den samme fremgangsmåde som Randy Homes Farley, Dana Riddle og Tim Wijgerde anvender (uden sammenligning i øvrigt) – men deres artikler læser mine gode venner så heller ikke. Det brokker jeg mig selvfølgelig højlydt over.
Jeg vil gerne opfordre, primært de nye, men også dem der ikke er så nye, til at læse nogle af de meget dygtige skribenters artikler. Man behøver ikke at læse hvert et ord, men kig dem igennem og få en fornemmelse af indholdet – og så træk essensen ud.
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.
Man behøver ikke, at være biolog eller kemiker for at forstå hvad der sker i et akvarie. Mindre kan sagtens gøre det. Det er ikke nødvendigt at sætte sig ind i de mere indviklede processer. Bare man i hovedtræk er klar over de regler der gælder, så er man langt.
Her er et par links som de nye måske kunne bruge. Det er artikler fra en af mine yndlingsforfattere, Randy Holmes Farley.
Først lidt om værdierne:
http://reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Så vand og salt:
http://reefkeeping.com/issues/2007-03/rhf/" onclick="window.open(this.href);return false;
Råd om, hvad man skal/kan tilsætte og hvorfor:
http://www.reefkeeping.com/issues/2007- ... dex.php#17" onclick="window.open(this.href);return false;
Lidt om Ph i akvariet. Er det vigtigt?
http://www.reefkeeping.com/issues/2007-05/rhf/#12" onclick="window.open(this.href);return false;
Til slut en om de stoffer der kan opbygges i akvariet. Her tales vandskift, Nitrit, Nitrat, ammonium mv.
http://reefkeeping.com/issues/2007-09/rhf/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg har et lille tip jeg gerne vil give videre.
Da jeg selv havde nogle problemer, skrev jeg til en af de biologer jeg kender. Jeg ville høre hans mening om en konkret fremgangsmåde. Nu giver han sjældent direkte anvisninger.
Han skrev bare ”glem debat på de sociale medier, kig på nogle af ”de store” fra Reefkeeping, Chingchai, Joshi og her i Europa, Jawsee (desværre lukket ned, men tråden og billederne er der stadig). Se hvad de gør og kopier det”
Det bruger jeg stadig, jeg kigger på dem der har mange års erfaring og ser deres fremgangsmåder. Jeg tager det jeg kan bruge og noterer mig resten.
Man behøver ikke kun at kigge til udlandet. Vi har mange dygtige akvarister her i dk. Finder man dem med en del års erfaring og ser deres akvarier, så kan man vurdere om de er værd at kopiere eller lytte til.
Til sidst, spørg dem. De fleste vil gerne dele ud af deres viden.
Til dem der måtte have lyst, har jeg links til flere af de akvarier jeg selv har benyttet som inspiration.
Send mig en Pb, så skal jeg sende links til dem.
Erik
Jeg har haft en del overvejelser om dette indlæg, om jeg overhovedet skulle skrive det – men, nu gør jeg det altså.
Jeg vil ikke støde nogen, ikke træde over nogens tæer og ikke gøre nogen kede af det. Så tag det som en lille øjeåbner og en håndsrækning til dem der er ved, eller allerede er løbet sur i det.
Det er rart at se alle de nye der starter op - men det er også trist at se alle dem der kaster håndklædet i ringen. Det er med dem i tanke, at jeg skriver dette.
Gider du ikke læse så meget, så kig i det mindste på slutningen af indlægget. Der er links, som kan være yderst brugbare for netop en nybegynder.
Indlægget:
Nu ligger del 3 af artiklerne om US-koraller klar og kan lægges ind.
Men – der er et par ting jeg har gået og ruget lidt over. Derfor vil jeg gerne, inden jeg lægger det ind, lufte nogle af mine tanker og dele dem med jer. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at høre jeres mening.
Det er delt i to, altså der er to emner:
1: Der er en del der lukker ned. Ofte er begrundelsen ”manglende tid”.
Og- afledt af denne:
2: Er folk til de ”nemme løsninger” og søger de råd de ”forkerte” steder?
Jeg tager dem i rækkefølge:
Mange skriver i en salgstråd, at de ikke har tiden længere. Det kan være rigtigt, for vores personlige forhold kan ændre sig. Det kan være man har fået et barn mere, man mistet sit job, har fået en (ny) kæreste, man er blevet skilt, man er flyttet, man har fået et nyt krævende job – ja mange ting kan ske for os alle.
Hånden på hjertet, det er jo en dyr hobby, så det kan også spille ind.
Der kan også være en helt anden grund. Jeg har talt med flere der har givet udtryk for denne grund.
Den ene lukker desværre ned og en anden var lige ved. Begge af samme årsag.
Med lidt forskellige formuleringer, så har de nævnt det samme. Nemlig dette, at udgifterne og tiden der bruges på det, ikke står mål med det resultat man ser når man kigger ind i akvariet.
Man kan jo godt se, at det ikke ser ud som man havde forestillet sig det skulle. Det er groft sagt ikke noget man er stolt over at vise frem. Og står det i stuen, så kan filmen knække.
Når ens hustru/kæreste har familien eller mødregruppen på besøg. Så er det nedslående for hende, at skulle vise stuen frem og så står der en algebefængt stenbunke i en glasbeholder i hjørnet. Så kan hjemmestyret nemt få rynker i panden – og det forstår jeg godt, for det er synd.
Hvis det derimod står som en lille perle, med smukke koraller og farvestrålende fisk, så er sagen en anden. Så er det jo en sand fornøjelse, at vise det frem sammen med resten af hjemmet.
Ofte var det jo også det man fik solgt idéen på – men det ligner slet ikke de billeder man viste hende.
Når man samtidig kæmper en hård kamp for at få det til at virke og intet synes at hjælpe, så mister man modet.
Så går man til sidst den tunge gang hen til sin Pc og skriver en slagstråd på SF ” Nedlukning: Da jeg ikke har tiden længere, sælger jeg hele molevitten”.
Det er ærgerligt, for det kunne have været anderledes.
Hvad gik galt?
Hvorfor virker det ikke?
Jeg ved det ikke, men noget kunne tyde på, at man har overset nogle af de fundamentale regler der gælder for et revakvarie – og når man overtræder dem, så går det galt på et tidspunkt. Vi har alle brug for råd, selv de erfarne med mange år på bagen. De erfarne ved hvor de skal søge råd, men det gør dem med lidt mindre erfaring måske ikke.
Det kunne godt se ud som om, de er faldet i den ”lette løsnings grøft”. Tag en pille, så går det over.
Man har søgt hjælp og rådgivning, men har gjort det de forkerte steder. Det er et postulat, det ved jeg godt.
Jeg tror på, at en del af de nedlukninger vi ser kunne have været undgået, hvis man havde fået den rette rådgivning.
Hvor skal man søge den rådgivning?
Det fører mig over i emne 2.
Jeg bruger her mine artikler om US-korallerne som eksempel. Det er altså ikke for at hype det jeg skriver, eller for at sige, at jeg har svar på alt. Det er kun for bedre at illustrere hvad jeg mener.
Efter jeg har lagt de første to artikler om US-koraller ind på forummet, har jeg haft nogle interessante brainstorms med flere af mine gode venner.
Jeg har ved disse kaffemøder spurgt dem om, hvad de synes om det jeg har skrevet. Ofte har det været afledt af at de har spurgt til et eller andet, som er nævnt i artiklen. Jeg har undrende spurgt ”så du ikke det stod i artiklen?”
Som regel svarer de ”næh, for jeg har ikke læst den”. Jeg spørger så, ”hvorfor? Der er ting i, som var nye for mig – og som du tydeligvis heller ikke var klar over, ellers havde du ikke spurgt til det”.
Nu har mine venner en undskyldning. Jeg har ofte vendt mine tanker med dem, mens jeg arbejder med artiklerne. Så de ved i store træk hvad jeg skriver i forvejen.
Når jeg spørger uden for den nærmeste kreds har jeg bemærket, at der er forholdsvis mange der ikke søger ny viden, feks ved at læse noget af den enorme mængde af læsestof der findes.
Vennerne kalder mig for en gammel gnaven dinosaur, der ikke vil følge med tiden – ”for der er jo ingen der bruger tid på at læse ret meget mere”, mens jeg kalder dem for tegneserie-læsere, der ikke magter at læse andet end overskrifter eller talebobler – begge dele sagt i godmodigt drilleri.
Den nye generation (de unge/yngre) er mere til korte beskeder, får jeg at vide. Korte skriv på max 3-4 linjer. Lidt som på Facebook, hvor der jo også er flere saltvandsgrupper. Her er det korte spørgsmål og korte svar. Sjældent nogle mellemregninger eller forklaringer.
Måske ligger der noget af forklaringen her.
Er det så Facebooks skyld? Nej, det mener jeg ikke det er.
Nu er jeg selv med i 3-4 grupper, så jeg ved godt hvordan det ser ud og fungerer. Jeg skriver ikke selv derinde og jeg læser yderst sjældent indlæggene, men når jeg gør så forstår jeg godt, hvorfor nogle ikke kan få det til at virke.
Problemet ligger ikke så meget i de råd der gives. De er givet i den bedste mening – men de følges tilsyneladende ukritisk også selvom de er åbenlyst forkerte. Det ved den stakkels spørger bare ikke.
Der er nogle af de erfarne der skriver indlæg har jeg set. Men de kan jo heller ikke komme med de lange forklaringer, for det lægger mediet (FB) ikke op til. Det egner sig, efter min mening, stort set ikke til rådgivning i problemstillinger inden for koralrevsakvarier. Køb og salg er fint nok, men rådgivning – nej. Hvis jeg lige vender tilbage til mine venners og mine samtaler og stadig bruger mine artikler som eksempel.
Et gennemgående tema har været – der er for mange ord i de artikler, de er for lange. Folk orker ikke at læse så meget og vil ikke bruge den fornødne tid på det. (Jeg lægger mange billeder ind for at gøre det mindre tørt, så jeg er opmærksom på problemet – og så følger jeg i øvrigt det, Ole Kekkonen altid siger ”without pictures, it didn´t happend )
Når jeg skriver en artikel, så vil jeg gerne rundt om hele emnet. Der skal være så få ubesvarede punkter som muligt tilbage. Det tager lang tid før en artikel er færdig. En måned, eller mere, med research kan der nemt gå. Det er altså ikke nemt i korte sætninger – og bliver det for kort, er der for mange uafklarede sider af sagen.
Jeg har prøvet at benytte den samme fremgangsmåde som Randy Homes Farley, Dana Riddle og Tim Wijgerde anvender (uden sammenligning i øvrigt) – men deres artikler læser mine gode venner så heller ikke. Det brokker jeg mig selvfølgelig højlydt over.
Jeg vil gerne opfordre, primært de nye, men også dem der ikke er så nye, til at læse nogle af de meget dygtige skribenters artikler. Man behøver ikke at læse hvert et ord, men kig dem igennem og få en fornemmelse af indholdet – og så træk essensen ud.
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.
Man behøver ikke, at være biolog eller kemiker for at forstå hvad der sker i et akvarie. Mindre kan sagtens gøre det. Det er ikke nødvendigt at sætte sig ind i de mere indviklede processer. Bare man i hovedtræk er klar over de regler der gælder, så er man langt.
Her er et par links som de nye måske kunne bruge. Det er artikler fra en af mine yndlingsforfattere, Randy Holmes Farley.
Først lidt om værdierne:
http://reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Så vand og salt:
http://reefkeeping.com/issues/2007-03/rhf/" onclick="window.open(this.href);return false;
Råd om, hvad man skal/kan tilsætte og hvorfor:
http://www.reefkeeping.com/issues/2007- ... dex.php#17" onclick="window.open(this.href);return false;
Lidt om Ph i akvariet. Er det vigtigt?
http://www.reefkeeping.com/issues/2007-05/rhf/#12" onclick="window.open(this.href);return false;
Til slut en om de stoffer der kan opbygges i akvariet. Her tales vandskift, Nitrit, Nitrat, ammonium mv.
http://reefkeeping.com/issues/2007-09/rhf/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg har et lille tip jeg gerne vil give videre.
Da jeg selv havde nogle problemer, skrev jeg til en af de biologer jeg kender. Jeg ville høre hans mening om en konkret fremgangsmåde. Nu giver han sjældent direkte anvisninger.
Han skrev bare ”glem debat på de sociale medier, kig på nogle af ”de store” fra Reefkeeping, Chingchai, Joshi og her i Europa, Jawsee (desværre lukket ned, men tråden og billederne er der stadig). Se hvad de gør og kopier det”
Det bruger jeg stadig, jeg kigger på dem der har mange års erfaring og ser deres fremgangsmåder. Jeg tager det jeg kan bruge og noterer mig resten.
Man behøver ikke kun at kigge til udlandet. Vi har mange dygtige akvarister her i dk. Finder man dem med en del års erfaring og ser deres akvarier, så kan man vurdere om de er værd at kopiere eller lytte til.
Til sidst, spørg dem. De fleste vil gerne dele ud af deres viden.
Til dem der måtte have lyst, har jeg links til flere af de akvarier jeg selv har benyttet som inspiration.
Send mig en Pb, så skal jeg sende links til dem.
Erik