Side 1 af 1

Førstegangs opstart.

: fre 22. maj 2015 19:53
af Kenneeed
Hej Akvarister.

Gennem de sidste 1½-2 år er min interesse for akvarier vokset meget. Jeg startede med 30l med platyer, gik videre til 190 med blandet selskabsfisk, og er nu endt med et 360 med Malawi Mbuna.
Nu hvor jeg har fået hus, er dette Malawi akvarie ikke nok til at mætte min hobby. Jeg MÅ eje et saltvandsakvarie ved siden af!

Jeg har kigget rundt på nettet, og set af Juwel serien er god til det, pga det interne Bio flow filter og ingen aluminium der kan blive skadet.
Modellen jeg har kigget på er Rioen, i enten 180 eller 240. Jeg er ikke så meget til sump, ved ikke hvorfor, men har ikke den tekniske snilde der skal til......... Det skal være Basic og virke.

Er Juwels Skimmer 3.0 noget værd? Syntes det er meget smart at den passer direkte i, med hul i låget osv. og skal Bio flow 3.0 filteret bruges til salt, eller skal det skæres af? Eftersom jeg har forstået det sådan, at filtrering i et saltvand ikke sker i et filter, som jeg fx har til mit Mbuna akvarie, men igennem de levende sten og skummeren.

Er der nogle gode muligheder i min ide? Den gule kirug har alle dage, være min favorit saltvandsfisk, men der har jeg læst mig frem til, at akvariet skal være større, eller at man skal skille sig af med den senere hen.

Er der en venlig sjæv, der kunne tænke sig, at hjælpe mig til en liste over ting jeg skal bruge?

Rio 180 eller 240, skummer, belysning (t5 eller dyrt hqi?) regner med 2x Tunze 6015 eller 6025, kører selv med 6015 i mit Mbuna akvarie pt.

Glæder mig meget til at komme i gang, så håber nogen kan hjælpe mig godt på vej, eftersom jeg er gået død i alsens wiki og bøger.

Vh Kenneth.

Re: Førstegangs opstart.

: fre 22. maj 2015 20:02
af Kirling
Du har fået PB

Re: Førstegangs opstart.

: fre 22. maj 2015 22:46
af Carsten
Hvis du skal have et nyt akvarie hvorfor så ikke gå hele vejen og så få et som er lavet til saltvand. Det giver nogle helt andre muligheder end de der færdige sæt. Bevares det er dyrere end en færdig pakke, men ikke så meget alligevel.
Hvad du end vælger af cirkulations pumper, så skal du op på noget som ligner minimum 30x akvariet størrelse, og meget gerne mere.
Angående lys, så er HQI helt ude nu om dage. Det er primært led lys som bruges eller T5 rør.

Re: Førstegangs opstart.

: lør 23. maj 2015 07:48
af Kenneeed
Hvad tænker du på, nå du mener akvarie til saltvand? Red sea max fx?
Nu var det mere fordi konen vil have noget pænt, så hun nævnte juwel rio i hvid.
Er led virkelig nok til koraler?

Re: Førstegangs opstart.

: lør 23. maj 2015 08:07
af PederP
Tror det Carsten mener er, at du skal droppe de færdige plastik løsninger, og så få en pris på et special bygget med sump. Det er som sagt overraskende konkurrencedygtige priser. Jeg er enig.

Sump bliver du glad for, det er 100%. Den "simple løsning" uden, er simpelthen for bøvlet i praksis, da den sætter stramme krav til hvad man kan få plads til.
Hvis du køber en model med biofilter - så kan man starte med at pille det ud. Det skal du ikke bruge.

Skummer, returpumpe. Plads til en reaktor til noget næringskontrol, hvis der bliver behov. Så er du godt kørende ;)

Og ja - led er den lyskilde der giver det kraftigste lys, i disse moderne tider. Man kan endda brænde korallerne af med dem.

Re: Førstegangs opstart.

: lør 23. maj 2015 08:35
af PoulD
Enig med PederP og Carsten. En sump slipper du under alle omstændigheder ikke for. Spørgsmålet er kun være om den skal være intern eller ekstern. Fordelene ved en ekstern er f.eks. at du har langt bedre plads samt ikke mindst, at en del af sumpen kan fungere som ferskvandskammer. Du skal nok regne med, at i et 240L skal du bruge omkring 15L vand om ugen til at kompensere for fordampning. Tro mig, du vil blive glad for en automatisk fordampningskompensering. Og den er noget nemmere at lave i en ekstern sump. Selvfølgelig kan man have ferskvand i en 25 L dunk og pumpe det op i display tanken men det er, alt andet lige, med større risiko for at noget kan gå galt og det er også sværere at lave en æstetisk løsning.

Om ønsket kan man jo også spare en del penge ved at købe brugtt. Prøv f.eks. at kaste et kort blik på nedenstående. Det ene er solgt, men det er også bare ment som eksempler, så du kan få en ide om hvordan en decideret saltvandsløsning kan se ud og hvor meget man kan få for 2000 -4000 kr.
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... 34&t=74104" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... 34&t=72904" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... 34&t=74412" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... 34&t=74188" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... 34&t=74110" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... 34&t=74149" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Førstegangs opstart.

: lør 23. maj 2015 11:45
af ole kekkonen
kan godt være jeg lyder en smule konservativ men inden du overhovedet køber noget så set dig lidt ind i hvad dyrene kræver også køb udstyret efter det