Nye fisk dør, en mulig forklaring! Debatoplæg
: tirs 27. aug 2013 23:43
Jeg har tænkt på noget, som jeg gerne vil høre jeres tanker omkring. Giver det her mening?
Der kommer fra tid til anden forespørgsler her på Forum, om en mulig grund til at nyindkøbte fisk pludselig dør, forholdsvis kort efter de er blevet indført i akvariet.
Fiskene ser helt normale ud og spiser godt, og så pludselig dør de. Ingen pletter eller andet alarmerende, de dør bare.
Da jeg selv var ved at finde ud af hvilke arter (kirurger) jeg gerne ville have i mit, havde jeg på et tidspunkt en succesrate på 30%, forstået på den måde, at når jeg satte 3 fisk i, overlevede den ene. Det var et ret fast mønster.
Jeg faldt så over denne video: " onclick="window.open(this.href);return false;
Det der fangede min opmærksomhed var den store forskel i Ph værdien på de poser med fisk de får hjem og den Ph vi normalt har i vores tanke.
Der omtales en Ph værdi på 6,7 - 7,0 i poserne der kommer hjem. At hælde fiskene direkte i vand med en Ph på 8,0 kun efter en kort tilvænning, er skadeligt for fiskene.
Jeg noterede mig, at de bruger omkring 12 timer på tilvænningen, hvor de langsom hæver Ph og neutraliserer amonium-niveauet.
Men hvad er det der sker, hvis Ph hæves for hurtigt? Det har jeg undersøgt lidt omkring.
Udover det faktum, at det vand fiskene går i i poserne er ret næringsrigt, så er der også en risiko for at iltindholdet er faldet. Det er med til at sænke Ph, så den havner på den lave værdi.
Når de bruger så lang tid på akklimatisering - 12 timer er ret lang tid for fisk der i forvejen er stressede, er det ikke uden grund.
Der kan ske flere ting. En forskel i det osmotiske tryk kan få vandet i cellerne inde i fisken, til at forlade cellerne hurtigere end det kommer ind i cellerne igen. Det giver dehydrering, hvor mærkeligt det end lyder. En fisk der svømmer i vand kan lide af væskemangel! Men det er i cellerne det sker.
Dernæst kan der opstå skader på de indre organer, typisk nyrerne, der kan risikere at stå helt af og så dør fisken selvfølgelig.
Det er også forklaringen på, at fisken går fint når man får den hjem fra forhandleren - der selv lige har fået fisken hjem, og så efter en kort akklimatisering hjemme hos akvaristen, er sluppet ud i akvariet og svømmer fint rundt, spiser og pludselig dør den.
Det går nemlig fint - lige indtil de begynder at spise. For når de har organskader - måske endda nyresvigt, så går det for alvor stærkt når de begynder at spise. For nu kan de ikke komme af med affaldsstofferne, da de organer som skulle skaffe dem af med dem, er skadede - måske stået helt af.
Det, er min tanke, kunne være forklaringen på disse dødsfald. At det ikke er alle fisk der dør, skyldes sikkert at nogle er mere sarte end andre.
Men hvordan kan det så undgås?
Der er sikkert ikke ret stor forskel i pH værdien i forhandlerens og i vores egne akvarier. Så det er næppe her fejlen ligger.
Men hvis fisk der kommer fra feks Singapore, direkte til en forhandler ikke akklimatiseres langsomt nok, så KUNNE det være en del af forklaringen. Ofte kommer fiskene jo hjem med fly og er inden for relativt få timer, ude i akvarierne.
Jeg skyder bestemt ikke efter forhandlerne, for de gør det helt sikkert så godt de kan. Men måske skal der bruges længere tid på tilvænningen.
Det vil så kræve lidt mere tålmodighed fra akvaristens side, men hellere få en sund fisk med større overlevelses muligheder og så vente én dag længere på at få den, end det modsatte.
Personligt synes jeg for øvrigt også, at jeg har fået bedre fisk - med en større overlevelsesrate, når jeg har fået fisk fra en grossist her i Europa (har fået fra Holland, Tyskland og Frankring) end hvis det er fisk importeret fra østen. Det kan være at det har været tilfældigt, men det modsatte kan bestemt ikke udelukkes.
Hos de europæiske grossister tilvænner de fiskene på samme måde, som de gør i USA. De Jong har også beskrevet deres tilvænning - ikke så fyldestgørende som i ovenstående video, men de nævner det i deres video. Det kunne forklare forskellen i det jeg har oplevet med nye fisk.
Erik
Der kommer fra tid til anden forespørgsler her på Forum, om en mulig grund til at nyindkøbte fisk pludselig dør, forholdsvis kort efter de er blevet indført i akvariet.
Fiskene ser helt normale ud og spiser godt, og så pludselig dør de. Ingen pletter eller andet alarmerende, de dør bare.
Da jeg selv var ved at finde ud af hvilke arter (kirurger) jeg gerne ville have i mit, havde jeg på et tidspunkt en succesrate på 30%, forstået på den måde, at når jeg satte 3 fisk i, overlevede den ene. Det var et ret fast mønster.
Jeg faldt så over denne video: " onclick="window.open(this.href);return false;
Det der fangede min opmærksomhed var den store forskel i Ph værdien på de poser med fisk de får hjem og den Ph vi normalt har i vores tanke.
Der omtales en Ph værdi på 6,7 - 7,0 i poserne der kommer hjem. At hælde fiskene direkte i vand med en Ph på 8,0 kun efter en kort tilvænning, er skadeligt for fiskene.
Jeg noterede mig, at de bruger omkring 12 timer på tilvænningen, hvor de langsom hæver Ph og neutraliserer amonium-niveauet.
Men hvad er det der sker, hvis Ph hæves for hurtigt? Det har jeg undersøgt lidt omkring.
Udover det faktum, at det vand fiskene går i i poserne er ret næringsrigt, så er der også en risiko for at iltindholdet er faldet. Det er med til at sænke Ph, så den havner på den lave værdi.
Når de bruger så lang tid på akklimatisering - 12 timer er ret lang tid for fisk der i forvejen er stressede, er det ikke uden grund.
Der kan ske flere ting. En forskel i det osmotiske tryk kan få vandet i cellerne inde i fisken, til at forlade cellerne hurtigere end det kommer ind i cellerne igen. Det giver dehydrering, hvor mærkeligt det end lyder. En fisk der svømmer i vand kan lide af væskemangel! Men det er i cellerne det sker.
Dernæst kan der opstå skader på de indre organer, typisk nyrerne, der kan risikere at stå helt af og så dør fisken selvfølgelig.
Det er også forklaringen på, at fisken går fint når man får den hjem fra forhandleren - der selv lige har fået fisken hjem, og så efter en kort akklimatisering hjemme hos akvaristen, er sluppet ud i akvariet og svømmer fint rundt, spiser og pludselig dør den.
Det går nemlig fint - lige indtil de begynder at spise. For når de har organskader - måske endda nyresvigt, så går det for alvor stærkt når de begynder at spise. For nu kan de ikke komme af med affaldsstofferne, da de organer som skulle skaffe dem af med dem, er skadede - måske stået helt af.
Det, er min tanke, kunne være forklaringen på disse dødsfald. At det ikke er alle fisk der dør, skyldes sikkert at nogle er mere sarte end andre.
Men hvordan kan det så undgås?
Der er sikkert ikke ret stor forskel i pH værdien i forhandlerens og i vores egne akvarier. Så det er næppe her fejlen ligger.
Men hvis fisk der kommer fra feks Singapore, direkte til en forhandler ikke akklimatiseres langsomt nok, så KUNNE det være en del af forklaringen. Ofte kommer fiskene jo hjem med fly og er inden for relativt få timer, ude i akvarierne.
Jeg skyder bestemt ikke efter forhandlerne, for de gør det helt sikkert så godt de kan. Men måske skal der bruges længere tid på tilvænningen.
Det vil så kræve lidt mere tålmodighed fra akvaristens side, men hellere få en sund fisk med større overlevelses muligheder og så vente én dag længere på at få den, end det modsatte.
Personligt synes jeg for øvrigt også, at jeg har fået bedre fisk - med en større overlevelsesrate, når jeg har fået fisk fra en grossist her i Europa (har fået fra Holland, Tyskland og Frankring) end hvis det er fisk importeret fra østen. Det kan være at det har været tilfældigt, men det modsatte kan bestemt ikke udelukkes.
Hos de europæiske grossister tilvænner de fiskene på samme måde, som de gør i USA. De Jong har også beskrevet deres tilvænning - ikke så fyldestgørende som i ovenstående video, men de nævner det i deres video. Det kunne forklare forskellen i det jeg har oplevet med nye fisk.
Erik