Månedens Akvarie Januar 2013 (crazy seahorse)
: lør 29. dec 2012 02:54
[center]Månedens Akvarie (crazy seahorse)[/center]
[center]Januar 2013 Af Marco R[/center]
[center] [/center]
[center]Lidt om Erik[/center]
Jeg hedder Erik, er 56 år og bor i hus i Ganløse nord for København.
Jeg arbejder i mit eget firma, som jeg startede i 1975. Min kone Tina, som er revisionsuddannet, tager sig af bogholderiet. Mit firma er et rengøringsfirma, der beskæftiger sig med alle former for rengøring. Vi arbejder efter et koncept, som jeg løbende har udviklet. Vi har ca. 10 faste medarbejdere + 20 løse til afløsning mv.
Jeg har haft akvarium, siden jeg i slutningen af 60'erne fik et akvarium foræret af en mand der skulle skilles. Han havde lige skyllet fiskene ud i toilettet og smidt planterne ud, og nu skulle akvariet altså ud/væk. Alt tilbehør fulgte med, så det var bare at gå i gang. Det var vist et 45 l akvarium, som blev starten på mit akvariehold.
Da jeg i starten af 70'erne gik ud af skolen, blev jeg ansat i en dyrehandel – Williams dyrehandel – i Bagsværd. Jeg havde været i erhvervspraktik der, og de tilbød mig arbejde på fuld tid i forretningen. Jeg har altid været glad for dyr, og har fra jeg var barn haft en stor interesse for levende væsner. Men det blev fiskene der fik mere og mere plads. Jeg havde vel 10-12 akvarier i forskellige størrelser på mit værelse derhjemme hos min mor, som var alene med mig. Alt hvad der var mærkeligt og, på det tidspunkt, usædvanligt fik jeg samlet sammen. Jeg havde et akvarium specielt indrettet til dyndspringere og skyttefisk, hvilket ikke var så almindeligt dengang. Jeg var også begyndt med Killifisk, hvilket stadig er en af mine sideinteresser. Det var så imens jeg var ansat i dyrehandelen, jeg fik mit første saltvandsakvarium. Det var omkring 1972. Det var et 150 l med bundfilter, faxekalk og koralskeletter. Jeg nåede at få et par Pincetfisk og nogle Jomfrufisk i. Det holdt dog ikke så længe, da jeg skulle flytte hjemmefra.
Jeg lå stille med saltvand indtil starten af 90'erne, hvor vi var på besøg hos nogle venner. De havde et saltvandsakvarie under nedbrydning/ sluk ned. Han fortalte, at man nu kørte på en helt anden måde, end da jeg havde det sidst. Levende sten havde jeg aldrig hørt om. Det var et ukendt begreb i starten af 70'erne, i hvert fald for mig. Så jeg startede op med saltvand igen, med levende sten, skummer på en meter og med HQI-lys på. Jeg brugte også kalkvand, som blev påfyldt via en osmolator. Jeg havde det i nogle år, men det eneste jeg rigtig husker fra det var, at jeg havde en meget stor vidunderkoral. Men jeg havde svært ved at holde både fisk og koraller i live, så jeg lukkede det ned i 1995.
I 2005 gik jeg forbi Klovnfisken på Frederiksberg en dag. Jeg fik øje på udstillingsakvariet i vinduet og gik ind, og talte med Thomas Friis. Han havde et brugt akvarium stående, stort, men passende for mig. Jeg havde været sygemeldt i et års tid pga. stress, og min kone var træt af at se mig gå rundt og ikke rigtig lave noget. Så der blev givet grønt lys fra hjemmestyret, og så gik jeg i gang med Thomas Friis som idémand. Det er stadig det samme akvarium, som fungerer som DT i dag.
[center] [/center]
I sommeren 2008 kom jeg ud for en arbejdsulykke, som ødelagde mit venstre knæ/ben. Det har givet visse udfordringer i forhold til akvariet, da jeg ikke kan ligge på knæ eller sidde på hug længere. Det er skidt når sumpene er i gulvhøjde. Det problem er der dog heldigvis fundet en rigtig god løsning på nu.
Jeg har i min rookietid, fra 2005, med stor fornøjelse og tilfredshed benyttet et par af de Københavnske forretninger - Klovnfisken (Thomas) og DecOcean (Carsten), som hjælp til opbygning og til det tekniske udstyr, samt de startproblemer der uvægerligt melder sig.
Jeg er en af dem der mener, at vi så vidt det er muligt bør støtte forretningerne. Så jeg har i vid udstrækning købt både koraller, fisk og udstyr der gennem årene. Men et par år efter min opstart, genoptog jeg en mere regelmæssig kontakt med en gammel ven (Henrik, min biolog ven) fra Killiklubben. Han fungerer stadig som en slags mentor eller supervisor for mit akvariehold. Han har selv haft saltvand, og havde faktisk selv forretning med saltvand på Jagtvej i København i 4 år. Han er med inde over alt det biologiske og det kemiske, da han har en stor viden på dette område. Alle nye tiltag bliver vendt med ham, ligesom større "byggeprojekter" bliver drøftet. Vi har haft lange samtaler omkring det at holde et revakvarie og biologien omkring det.
Det har betydet, at min revfilosofi er opstillet i nogle mantraer, som jeg kører mit system efter.
Mine 6 Mantraer:
1: Læs akvariet. Det visuelle indtryk er den bedste førsteindikator for, om det kører som det skal.
2: Læg en strategi og hold den. Små justeringer er ok, men hovedidéen skal holdes.
3: Bevar kontrollen. Det er vigtigt at styre, hvad der sker. Glipper det, skal kontrollen genoprettes. Dette gør jeg bl.a. ved de ugentlige målinger af de vigtigste ting.
4: Alle ændringer/reguleringer skal ske gradvist og langsomt.
5: En ting ad gangen. Hvis noget reagerer modsat af, hvad jeg forventer, så duer det ikke, der er sket flere ting på én gang. Hvis jeg f.eks. ændrer på tilsætninger, er det kun for én ad gangen. Aldrig flere.
6: Sørg for at kunne bremse op. Jeg hælder meget nødig noget i akvariet. Er det først gjort kan det ikke pilles ud igen (her tænkes på væsker). Får jeg en negativ reaktion på et eller andet jeg har gjort, skal jeg hele tiden kunne stoppe op og give systemet tid til at genvinde balancen. Det er bl.a. derfor, jeg holder styr på Po4 med RowaPhos i reaktor og No3 med vandskift. Begge dele kan standses hurtigt og nemt. Det kan jeg ikke, hvis jeg har hældt en væske i, og så har jeg ikke kontrol længere.
De gange jeg er løbet ind i problemer, har jeg enten af dovenskab, eller for at skyde genvej, tilsidesat et eller flere af ovenstående mantraer.
Det her er mine mantraer og ikke nødvendigvis den eviggyldige sandhed. Men det virker for mig.
[center]Displaytanken[/center]
- DT: 180 x 70 x 70 = 882 l
- 1 sump: 325 l - indeholder skummer, fosfatfilter, kalkreaktor, neutraliseringsenhed og UV-filter
- 2 sump: 300 l - refugium, indeholder pt. bobble-koraller, en tot Xenia som Po4-opsuger og en stor Sacrophyton. Returkammer med osmolator
- Frag-tank: 52 x 55 x 40 = 114 l
De to sumpe er forbundet indbyrdes med rør, og den samlede volume er på 1621 l. Dog med ca. 82 l fradrag til sikkerhed. Systemet er pt. udvidet med et 600 l akvarium indkøbt af Thomaas (fra SF) til lejligheden. Dette er koblet på det eksisterende system med slanger og rør. Det indeholder hele Thomaas' indhold af koraller og fisk, og skal stå her, til Thomaas' nye system er etableret. Dette giver en total volumen på 2.221 l.
Dekoration:
Hele dekorationen består af 4 stk. revkeramik-søjler placeret næsten midt mellem for- og bagrude. Der er få levende sten, som er placeret oppe i revet for at skabe flere placeringsmuligheder for koraller. De få sten der ligger på bunden, er "bølgebrydere", som danner læ for bl.a. Acanthophyllia'erne. Der er desuden indskudt et "dæk" af revkeramikplade mellem 2 og 3 søjle, hvorpå der er placeret en lav keramiksøjle. På selve bunden står der kun de 4 søjler. Der er kun koralgrus foran søjlerne, bagved er der BB. Det grus der flyttes derom af snegle og fisk fjernes løbende. Der er fri svømmeplads bag søjlerne, dvs. fiskene har et ”halvt akvarium” at svømme frit på bag revet.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Teknik[/center]
Styring:
Jeg bruger en GHL Profilux Plus 3.1A Profiset til kontrol og styring af:
- Redox
- pH: Prober i DT og kalkreaktor
- Temperatur
- Styring af lys over Frag-tank
Osmoseanlæg:
Puratek Deluxe 200 GPD - Silikatfilter skiftes ved 10ppm. De to øvrige filtre efter behov.
Ozon:
Sander 100.
Osmolator:
Sensor med optisk læsning. Der fordampes ca.10L i døgnet - der efterfyldes med osmosevand.
Lys:
- Display: 4 stk. Ecotech Radion XR 30w. En mere ville være ønskelig, men pga. en midtersprosse duer det ikke
- Frag-tank: DIY Led
Skummer:
Royal Exclusiv Bubble King 300 Deluxe.
Returpumpe:
Red Dragon 6.500 l/t.
Fosfatreaktor:
Deltec reaktor med RowaPhos. Medie skiftes månedligt. Der bruges ca. 400ml pr. gang.
Cirkulation/ pumper:
- 2 stk. 6100 Tunze Turbelle Stream - 12.000 l/h. Blæser diagonal fra hver side mod forruden
- 1 stk. 6105 Tunze Turbelle Stream - 13.000 l/h. Placeret ved bunden i venstre side og blæser langs bagvæg
- 2 stk. 6055 Tunze Turbelle Nanostream - 5.500 l/h. Laver halløj i overfladen, én diagonalt og én langs bagvæg
- 1 stk. 6215 Tunze Wavebox. Placeret på overløbet og blæser langs bagvæg modsat Tunze 6105
- 1 stk. 7095 Tunze Multicontroller til styring
Varmelegeme:
3 stk. Jäger 300 W kombivarme og termostat. Styret af Profilux.
køler:
Aqua Medic Titan serie 2000.
Doseringsmaskine:
Grotech TEC III NG med ekstra to kanals-enhed.
UV-filter:
40W fra Water.dk. Jeg kører med UV 14 dage før og 14 dage efter introduktion af nye fisk, hvis det kan lade sig gøre. Nogle gange er det dog ikke til at vide, hvornår der kommer nye fisk. Det kører dog 24/7 pt. pga. tilslutning af Thomaas' koraller og fisk.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Vandværdier[/center]
- PO4: 0,024 ppm (Rowa)
- NO3: 0 ppm (Salifert)
- KH: 10,9 ppm (Salifert)
- Ca: 420 ppm (Salifert)
- pH: 8,13 ppm (Profilux)
- Mg: 1650 ppm (Salifert) - Holdes bevidst høj pga. mange plade-Montipora'er og 3 store Tridachna'er (Thomaas)
- Salinitet: 1.025 (Refraktometer)
- Temperatur: 26 ºC
- Redox: 400–420 (Profilux)
[center]Vedligeholdelse[/center]
Tilførsel (automatisk):
- DIY-kalkreaktor (Model "Twin Towers"). Der er et udløb på 200 ml/min. I alt 288 l i døgnet
- Neutraliseringsenhed (Piggy Bag). Ombygget Deltec AP F 600 (By Thomaas)
- Medie: Arm ekstra grov, grov og lidt koralgrus i både reaktor og "Piggy Bag"
Jeg bruger Grotech TEC III NG med ekstra to-kanals doseringsmaskine (pt. kun to kanaler i brug) til at dosere:
- Magnesium: 5 ml dagligt (opblandet magnesiumclorid)
- Kalium: 2 ml dagligt (denne er ikke målt endnu - derfor forsigtig dossering)
Tilførsel (manuelt):
- Kz Amino Acid: 6 dråber dagligt (suspenderet midlertidigt for at modvirke evt. øget belastning fra Thomas' tilkoblede 600 l akvarie)
- Kz Pohls Xtra: 6 ml dagligt (samme som ved Kz Amino Acid)
Vandskifte:
Der skiftes ugentligt 130 l. Svarende til lidt over 6 %. Dette skulle dække behovet for sporelementer til korallernes trivsel og vækst i store træk. Der bruges 4,9 kg salt ved hvert vandskift. Jeg kører med De Jong Marinelife salt.
Jeg opfatter mit Rev som en glaskasse med vand i. Hver gang jeg kommer noget i, det være sig fisk, koraller, foder, væsker - ja alt, så svarer det til, at jeg kommer en glaskugle i. Til sidst er der rigtig mange glaskugler i kassen. Disse glaskugler bliver dernede, indtil jeg aktivt fjerner dem. Det sker ved vandskiftet.
[center]Foder[/center]
Ocean Nutrition:
- Formula two flakes with garlic
- Spirulina flakes
- Brine Schrimp Plus flakes
- Formula One Marine pellets (small og medium)
- Formula Two Marine pellets (small og medium)
New Era:
- New Era Marine Pellets
Denne og de andre pellets, str. medium, gives primært til de store kirurger. Der gives også levende artemia ca. én gang dagligt. Sjældent, men det sker dog, gives der lidt Noritang og frosne mysis.
[center]Koraller[/center]
Jeg har primært SPS, da det passer bedst til mit system.
SPS:
- Acropora (staghorn, Bali slimer og Acropora millepora)
- Seriatopora calliendrum
- Seriatopora guttatus ("birdsnest” green tip)
- Seriatopora hystrix
- Seriatopora stellata
- Stylopora pistillata (5 forskellige, bl.a. multicolour, blå, lilla og lyserød)
- Poecillopora damicornis
- Montipora digitata (rød)
- Montipora digitata (blå)
- Montipora capricornis (blå, rød, grøn og lilla)
- Montipora danae ("superman")
- Montipora danae ("pokerstar")
- Montipora danae ("reverse pokerstar")
- Montipora danae ("purple haze" - lidt usikkerhed omkring id (Rød bund med røde polypper)
- Montipora danae ("rainbow")
- Montipora ("sunset")
- Montipora confusa
- Montipora confusa ("blue polyp")
- Montipora mollis
LPS:
- Acanthophyllia deshayesiana
- Duncanopsammia axifuga
- Euphyllia ancora
- Euphyllia paradivisa
- Nemenzophyllia turbida
- Echinopora pacificus
- Echinophyllia achinata
- Cynarina lacrymalis (grøn)
- Cynarina lacrymalis (rød)
- Caulastrea furcata
- Blastomussa merleti
- Lobophyllia corymbosa
- Welsophyllia radiata
- Scolymia australis ("bleeding apple")
- Favia favus
- Pavona cactus
- Pavona decussata (grøn)
- Pavona decussata (alm.)
- Pavona spec.
- Tubipora musica
- Tubinaria patula
- Tubinaria spec.
- Oxypora australis (grøn)
- Oxypora (orange)
- Acantastrea (forskellige)
Blødkoraller:
- Ricordea florida (orange og gul)
- Zoanthus (gul)
- Eunicea succinea (Candelabrun - Gorgonie)
Plus et par udefinerbare som det aldrig er lykkedes at finde id på.
I refugiumet står en tot pumping Xenia som et forsøg på Po4-fjerner.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Fisk og invertebrater[/center]
Jeg er glad for kirurger. Jeg synes de har en fantastisk adfærd, og så tiltaler deres gartner-evner mig.
Jeg har følgende i pt.:
Fisk i DT:
- Acanthurus mata
- Acanthurus guttatus
- Acanthurus xanthopterus
- Acanthurus coeruleus
- Zebrazoma flavescens
- Ctenochaetus tominiensis
- Paracanthurus hepatus (de tre tosser)
Det er dog ikke kun kirurger, der er også lidt andet:
- 1 stk. Centropyge acanthops
- 1 stk. Centropyge argi (Når de to ikke er der mere, kommer der ikke nye dværgkejsere i. Hos mig piller de for meget til min smag - desværre, for de er rigtig kønne)
- 4 stk. Psedocromis fridmani
- 4 stk. Sphaeramia nemathoptera (af nostalgiske grunde, de har været her siden 2006)
- 1 stk. Scooter Blenny
- 1 stk. Amblygobius rainfordi (Sandgobi)
- 1 stk. Synchiropus picturatus (LSD fisk)
- 1 par Amphiprion Occelaris (alm. klovnfisk)
Invertebrater i DT:
- 4 stk. Lysmata amboiensis (Danebrogsrejer)
- 1 stk. Stenopus hispidus (Boksereje)
- 4 stk. Lysmata wurdemani
Invertebrater i frag-tank:
- 10 stk. Lysmata wurdemani (til at tage glasroser)
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Problemstillinger og udfordringer[/center]
Jeg har, som de fleste sikkert har, ting som driller eller som skal ændres. Jeg har Scolymia australis (Bleeding apple). Jeg har haft en tre-fire stykker, men har kun 1 tilbage - nå ja, der er også en som skrumper ind, men den tæller jeg ikke med, da den er på vej væk. Jeg har lavet alle de krumspring, jeg kan komme i tanke om - de er sågar blevet håndfodret, men lige meget hjælper det. Jeg tror grunden måske ligger i, at næringsindholdet er for lavt. Jeg har mistanke om, at mine hyppige vandskift måske har en del af skylden. Jeg ved jo, at andre her på SF, godt kan holde dem, og at de ikke skifter vand så ofte, som jeg gør, men det arbejder jeg med.
Så slås jeg med mine Montipora-spisende snegle. Den gule gylte jeg skaffede mig til at hjælpe, har besluttet sig for at den vil leve oppe i overløbet. Den blev fanget op dernede fra og puttet op i revet igen - for bare i løbet af natten at hoppe retur, men jeg kunne godt bruge en hjælpende hånd til at udrydde de bæster. Jeg jagter dem hver nat fra kl. 00:30, og hver morgen fra kl. 06:15 inden lyset tænder. Jeg håber, jeg vinder kampen, og det ser da også ud til, at det ikke går så voldsomt for sig mere.
På sigt skal der rykkes lidt rundt i den venstre side af Tanken. Plademonti'erne er blevet for dominerende, så de overskygger alt, der sidder nedenunder. Indtil videre har området under plademonti'erne tjent som "forsøgsområde", for koraller der ikke kræver så meget lys. Men det kan også blive for mørkt. Men planerne er stillet lidt i bero pga. snegleangrebet og som følge af tilslutningen af Thomaas' system. Jeg vil ikke belaste systemet med mere end højst nødvendigt. Der er også nogen justeringer af kalkreaktoren i øjeblikket. Det skyldes at der er et større forbrug nu her, hvor alle Thomas' koraller er kommet til. Det skal der jo tages hensyn til så der måles dagligt lige nu.
Her kommer der nogle billeder af Thomas' 600 l akvarie, som vi har koblet på mit system:
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
Desuden synes jeg, at mit akvarium kører meget tilfredsstillende i øjeblikket. Det er uden tvivl det bedste resultat, jeg nogensinde har haft med hensyn til farver og vækst. For ca. ét år siden kørte det også godt. Jeg havde endelig fået det til at fungere med stabile værdier, og der var god vækst på mine koraller, syntes jeg. Der manglede alligevel noget. Farverne på korallerne var vigende. Jeg frygtede, at det ville ende med helt blege koraller, hvis jeg ikke gjorde noget. Tendensen pegede i hvert fald i den retning, og det var en tydelig tendens og ikke et forbigående fænomen, for det havde gjort sådan i et godt stykke tid.
Jeg vedligeholdt Ca, KH og Mg med DecOceans væsker, og det var jeg godt tilfreds med. Det var som at have en maskine, hvor jeg drejede på en knap, hvis jeg ville hæve værdierne, og drejede den anden vej, hvis jeg ville sænke dem. Min tanke var så, at der måtte manglede sporelementer, siden farverne veg. Desuden havde jeg en kraftig trådalgevækst i mit refugie, hvor mine søheste gik. Min Caulerpa og Chaeto var fuldstændig viklet ind i trådalger. Jeg høstede dem ved hvert vandskift og ofte mellem vandskiftene. Der var ingen i DT, for dem tog kirurgerne. Da Thomas' akvarie havde nogenlunde de samme udfordringer, og han heller ikke kunne løse dem, besluttede vi os for at lægge vores kræfter sammen. Det var oplagt, da vores akvarier i øvrigt kørte på samme måde.
Vi undersøgte alt, hvad vi kunne finde ud af omkring farver på koraller. Vi læste om Red Sea's farveprogram, vi læste alt, hvad vi kunne finde om KZ og deres tilsætninger, men vi syntes ikke, det virkede som det rigtige. Vi gennemlæste samtlige TOTM fra Reefkeeping.com helt tilbage fra 2004, for at se hvad de gjorde for at opnå deres resultater. Vi brugte timer i telefonen, hvor vi sammenlignede vores resultater, og drøftede hvad vi eventuelt kunne bruge af det. Vi fandt ud af, at en stor procentdel af dem brugte kalkreaktor, og skiftede vand ugentligt. Da vi ikke kunne finde ud af, hvad vi skulle tilsætte af sporelementer, som det var nu, besluttede vi os begge for at prøve denne fremgangsmåde.
Den 28-07-2012 fik jeg min Profilux, og kalkreaktoren blev tilsluttet. Det ugentlige vandskift var startet op. Allerede lige over midten af august måned, begyndte resultaterne at pege den rigtige vej. Mit algeproblem i refugiet svandt ind fra uge til uge, og er væk nu. Jeg har ingen trådalger mere. Farverne begyndte at komme tilbage og blev stærkere. Polypperne er fint udfoldede, og alle koraller vokser, så jeg allerede har store trængselsproblemer i frag-tanken.
Hvorfor kom denne ændring så? Jeg ændrede kun fra væsker til kalkreaktor, og øgede vandskiftet. Alt andet forblev som det var. Meget tyder på, at det var disse to ting, der gjorde udslaget. Det løste i hvert fald problemet med de manglende farver hos mig. Om det vil være den rigtige fremgangsmåde for andre, kan jeg ikke vide, da der er mange faktorer, der spiller ind, men det er simpelt og forholdsvis nemt at udføre. Alle vil kunne gøre det.
[center]Afslutning[/center]
Jeg har, siden jeg kom på SF, haft stor fornøjelse af at læse de forskellige indlæg. Igennem tiden har jeg fået mange venner og bekendte på forummet - ikke kun her i mit nærområde, men også i Jylland hvor jeg regelmæssigt skriver sammen med et par stykker. Jeg har stort udbytte af disse kontakter, og håber, at det er gensidigt. Da jeg er meget til de personlige relationer, har jeg fået et tæt samarbejde med Thomas (Thomaas) her fra SF. Vi benytter hinanden som sparringspartnere, og vender nye idéer med hinanden. Vi taler sammen dagligt i telefonen, ikke mindst nu, hvor Thomas' ting står her.
Vi er ikke altid enige, langt fra, det er ikke en rygklapperklub, men vi opnår altid en vis forståelse. Vi brugte f.eks. lang tid på at finde ud af, at det for os måske var en idé at prøve at vedligeholde med kalkreaktor i stedet for væsker og så lave vandskift oftere. Dette resultat havde vi hver især sikkert sagtens kunne nå frem til, men det går hurtigere og nemmere, når man er to om det. Jeg har kun gode erfaringer med den slags samarbejde, og kan varmt anbefale det.
Thomas og jeg supplerer hinanden godt. Thomas er mere risikovillig end jeg, der er mere forsigtig. Han holder mig til ilden og sætter fart, mens jeg prøver at sørge for, at hans fødder kan nå jorden. Thomas har en meget stor andel i, at mit akvarium står, som det gør i dag. For mig er samarbejdet særligt værdifuldt, da jeg har de begrænsninger, min arbejdsskade har givet mig. Thomas er en dygtig håndværker og er skarp på alt med rør og pumper, og så er han hjælpsom. Han har hjulpet, og hjælper stadig, mig med de ting jeg ikke selv kan pga. skaden, hvilket jeg er meget taknemmelig for.
Jeg har haft akvarier i over 40 år nu, og har prøvet mange forskellige grene af denne skønne hobby. Jeg har haft selskabsakvarier, specialakvarier og har dyrket virkelige nørdprojekter. Nogle af disse havde det til fælles, at det kun var en lille sluttet kreds, der dyrkede dem. Jeg har også igennem tiden haft den glæde at træffe en masse spændende mennesker. Jeg har mødt opdrættere - både herhjemme og i udlandet. Jeg har mødt folk, der har været på fangstrejse, nogle der har fanget og indført fisk for allerførste gang i hobbyen, og fået dem opkaldt efter sig. Jeg har haft lejlighed til at tale med dem alle om vores fælles interesse, og det har beriget mig meget.
Men nu har jeg endelig fundet en gren af akvariehobbyen, som andre end jeg selv, og nogle få ligesindede, kan have glæde af at kigge på - nemlig koralrevet. Folk der kommer her i huset, skal altid lige ned og kigge, og beundre livet og farverne. Det at kunne få en lille del af dette fantastiske univers til at fungere her hos mig, det overgår nok alt. Jeg er meget ydmyg omkring det, og tager intet af det som en selvfølge.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Januar 2013 Af Marco R[/center]
[center] [/center]
[center]Lidt om Erik[/center]
Jeg hedder Erik, er 56 år og bor i hus i Ganløse nord for København.
Jeg arbejder i mit eget firma, som jeg startede i 1975. Min kone Tina, som er revisionsuddannet, tager sig af bogholderiet. Mit firma er et rengøringsfirma, der beskæftiger sig med alle former for rengøring. Vi arbejder efter et koncept, som jeg løbende har udviklet. Vi har ca. 10 faste medarbejdere + 20 løse til afløsning mv.
Jeg har haft akvarium, siden jeg i slutningen af 60'erne fik et akvarium foræret af en mand der skulle skilles. Han havde lige skyllet fiskene ud i toilettet og smidt planterne ud, og nu skulle akvariet altså ud/væk. Alt tilbehør fulgte med, så det var bare at gå i gang. Det var vist et 45 l akvarium, som blev starten på mit akvariehold.
Da jeg i starten af 70'erne gik ud af skolen, blev jeg ansat i en dyrehandel – Williams dyrehandel – i Bagsværd. Jeg havde været i erhvervspraktik der, og de tilbød mig arbejde på fuld tid i forretningen. Jeg har altid været glad for dyr, og har fra jeg var barn haft en stor interesse for levende væsner. Men det blev fiskene der fik mere og mere plads. Jeg havde vel 10-12 akvarier i forskellige størrelser på mit værelse derhjemme hos min mor, som var alene med mig. Alt hvad der var mærkeligt og, på det tidspunkt, usædvanligt fik jeg samlet sammen. Jeg havde et akvarium specielt indrettet til dyndspringere og skyttefisk, hvilket ikke var så almindeligt dengang. Jeg var også begyndt med Killifisk, hvilket stadig er en af mine sideinteresser. Det var så imens jeg var ansat i dyrehandelen, jeg fik mit første saltvandsakvarium. Det var omkring 1972. Det var et 150 l med bundfilter, faxekalk og koralskeletter. Jeg nåede at få et par Pincetfisk og nogle Jomfrufisk i. Det holdt dog ikke så længe, da jeg skulle flytte hjemmefra.
Jeg lå stille med saltvand indtil starten af 90'erne, hvor vi var på besøg hos nogle venner. De havde et saltvandsakvarie under nedbrydning/ sluk ned. Han fortalte, at man nu kørte på en helt anden måde, end da jeg havde det sidst. Levende sten havde jeg aldrig hørt om. Det var et ukendt begreb i starten af 70'erne, i hvert fald for mig. Så jeg startede op med saltvand igen, med levende sten, skummer på en meter og med HQI-lys på. Jeg brugte også kalkvand, som blev påfyldt via en osmolator. Jeg havde det i nogle år, men det eneste jeg rigtig husker fra det var, at jeg havde en meget stor vidunderkoral. Men jeg havde svært ved at holde både fisk og koraller i live, så jeg lukkede det ned i 1995.
I 2005 gik jeg forbi Klovnfisken på Frederiksberg en dag. Jeg fik øje på udstillingsakvariet i vinduet og gik ind, og talte med Thomas Friis. Han havde et brugt akvarium stående, stort, men passende for mig. Jeg havde været sygemeldt i et års tid pga. stress, og min kone var træt af at se mig gå rundt og ikke rigtig lave noget. Så der blev givet grønt lys fra hjemmestyret, og så gik jeg i gang med Thomas Friis som idémand. Det er stadig det samme akvarium, som fungerer som DT i dag.
[center] [/center]
I sommeren 2008 kom jeg ud for en arbejdsulykke, som ødelagde mit venstre knæ/ben. Det har givet visse udfordringer i forhold til akvariet, da jeg ikke kan ligge på knæ eller sidde på hug længere. Det er skidt når sumpene er i gulvhøjde. Det problem er der dog heldigvis fundet en rigtig god løsning på nu.
Jeg har i min rookietid, fra 2005, med stor fornøjelse og tilfredshed benyttet et par af de Københavnske forretninger - Klovnfisken (Thomas) og DecOcean (Carsten), som hjælp til opbygning og til det tekniske udstyr, samt de startproblemer der uvægerligt melder sig.
Jeg er en af dem der mener, at vi så vidt det er muligt bør støtte forretningerne. Så jeg har i vid udstrækning købt både koraller, fisk og udstyr der gennem årene. Men et par år efter min opstart, genoptog jeg en mere regelmæssig kontakt med en gammel ven (Henrik, min biolog ven) fra Killiklubben. Han fungerer stadig som en slags mentor eller supervisor for mit akvariehold. Han har selv haft saltvand, og havde faktisk selv forretning med saltvand på Jagtvej i København i 4 år. Han er med inde over alt det biologiske og det kemiske, da han har en stor viden på dette område. Alle nye tiltag bliver vendt med ham, ligesom større "byggeprojekter" bliver drøftet. Vi har haft lange samtaler omkring det at holde et revakvarie og biologien omkring det.
Det har betydet, at min revfilosofi er opstillet i nogle mantraer, som jeg kører mit system efter.
Mine 6 Mantraer:
1: Læs akvariet. Det visuelle indtryk er den bedste førsteindikator for, om det kører som det skal.
2: Læg en strategi og hold den. Små justeringer er ok, men hovedidéen skal holdes.
3: Bevar kontrollen. Det er vigtigt at styre, hvad der sker. Glipper det, skal kontrollen genoprettes. Dette gør jeg bl.a. ved de ugentlige målinger af de vigtigste ting.
4: Alle ændringer/reguleringer skal ske gradvist og langsomt.
5: En ting ad gangen. Hvis noget reagerer modsat af, hvad jeg forventer, så duer det ikke, der er sket flere ting på én gang. Hvis jeg f.eks. ændrer på tilsætninger, er det kun for én ad gangen. Aldrig flere.
6: Sørg for at kunne bremse op. Jeg hælder meget nødig noget i akvariet. Er det først gjort kan det ikke pilles ud igen (her tænkes på væsker). Får jeg en negativ reaktion på et eller andet jeg har gjort, skal jeg hele tiden kunne stoppe op og give systemet tid til at genvinde balancen. Det er bl.a. derfor, jeg holder styr på Po4 med RowaPhos i reaktor og No3 med vandskift. Begge dele kan standses hurtigt og nemt. Det kan jeg ikke, hvis jeg har hældt en væske i, og så har jeg ikke kontrol længere.
De gange jeg er løbet ind i problemer, har jeg enten af dovenskab, eller for at skyde genvej, tilsidesat et eller flere af ovenstående mantraer.
Det her er mine mantraer og ikke nødvendigvis den eviggyldige sandhed. Men det virker for mig.
[center]Displaytanken[/center]
- DT: 180 x 70 x 70 = 882 l
- 1 sump: 325 l - indeholder skummer, fosfatfilter, kalkreaktor, neutraliseringsenhed og UV-filter
- 2 sump: 300 l - refugium, indeholder pt. bobble-koraller, en tot Xenia som Po4-opsuger og en stor Sacrophyton. Returkammer med osmolator
- Frag-tank: 52 x 55 x 40 = 114 l
De to sumpe er forbundet indbyrdes med rør, og den samlede volume er på 1621 l. Dog med ca. 82 l fradrag til sikkerhed. Systemet er pt. udvidet med et 600 l akvarium indkøbt af Thomaas (fra SF) til lejligheden. Dette er koblet på det eksisterende system med slanger og rør. Det indeholder hele Thomaas' indhold af koraller og fisk, og skal stå her, til Thomaas' nye system er etableret. Dette giver en total volumen på 2.221 l.
Dekoration:
Hele dekorationen består af 4 stk. revkeramik-søjler placeret næsten midt mellem for- og bagrude. Der er få levende sten, som er placeret oppe i revet for at skabe flere placeringsmuligheder for koraller. De få sten der ligger på bunden, er "bølgebrydere", som danner læ for bl.a. Acanthophyllia'erne. Der er desuden indskudt et "dæk" af revkeramikplade mellem 2 og 3 søjle, hvorpå der er placeret en lav keramiksøjle. På selve bunden står der kun de 4 søjler. Der er kun koralgrus foran søjlerne, bagved er der BB. Det grus der flyttes derom af snegle og fisk fjernes løbende. Der er fri svømmeplads bag søjlerne, dvs. fiskene har et ”halvt akvarium” at svømme frit på bag revet.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Teknik[/center]
Styring:
Jeg bruger en GHL Profilux Plus 3.1A Profiset til kontrol og styring af:
- Redox
- pH: Prober i DT og kalkreaktor
- Temperatur
- Styring af lys over Frag-tank
Osmoseanlæg:
Puratek Deluxe 200 GPD - Silikatfilter skiftes ved 10ppm. De to øvrige filtre efter behov.
Ozon:
Sander 100.
Osmolator:
Sensor med optisk læsning. Der fordampes ca.10L i døgnet - der efterfyldes med osmosevand.
Lys:
- Display: 4 stk. Ecotech Radion XR 30w. En mere ville være ønskelig, men pga. en midtersprosse duer det ikke
- Frag-tank: DIY Led
Skummer:
Royal Exclusiv Bubble King 300 Deluxe.
Returpumpe:
Red Dragon 6.500 l/t.
Fosfatreaktor:
Deltec reaktor med RowaPhos. Medie skiftes månedligt. Der bruges ca. 400ml pr. gang.
Cirkulation/ pumper:
- 2 stk. 6100 Tunze Turbelle Stream - 12.000 l/h. Blæser diagonal fra hver side mod forruden
- 1 stk. 6105 Tunze Turbelle Stream - 13.000 l/h. Placeret ved bunden i venstre side og blæser langs bagvæg
- 2 stk. 6055 Tunze Turbelle Nanostream - 5.500 l/h. Laver halløj i overfladen, én diagonalt og én langs bagvæg
- 1 stk. 6215 Tunze Wavebox. Placeret på overløbet og blæser langs bagvæg modsat Tunze 6105
- 1 stk. 7095 Tunze Multicontroller til styring
Varmelegeme:
3 stk. Jäger 300 W kombivarme og termostat. Styret af Profilux.
køler:
Aqua Medic Titan serie 2000.
Doseringsmaskine:
Grotech TEC III NG med ekstra to kanals-enhed.
UV-filter:
40W fra Water.dk. Jeg kører med UV 14 dage før og 14 dage efter introduktion af nye fisk, hvis det kan lade sig gøre. Nogle gange er det dog ikke til at vide, hvornår der kommer nye fisk. Det kører dog 24/7 pt. pga. tilslutning af Thomaas' koraller og fisk.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Vandværdier[/center]
- PO4: 0,024 ppm (Rowa)
- NO3: 0 ppm (Salifert)
- KH: 10,9 ppm (Salifert)
- Ca: 420 ppm (Salifert)
- pH: 8,13 ppm (Profilux)
- Mg: 1650 ppm (Salifert) - Holdes bevidst høj pga. mange plade-Montipora'er og 3 store Tridachna'er (Thomaas)
- Salinitet: 1.025 (Refraktometer)
- Temperatur: 26 ºC
- Redox: 400–420 (Profilux)
[center]Vedligeholdelse[/center]
Tilførsel (automatisk):
- DIY-kalkreaktor (Model "Twin Towers"). Der er et udløb på 200 ml/min. I alt 288 l i døgnet
- Neutraliseringsenhed (Piggy Bag). Ombygget Deltec AP F 600 (By Thomaas)
- Medie: Arm ekstra grov, grov og lidt koralgrus i både reaktor og "Piggy Bag"
Jeg bruger Grotech TEC III NG med ekstra to-kanals doseringsmaskine (pt. kun to kanaler i brug) til at dosere:
- Magnesium: 5 ml dagligt (opblandet magnesiumclorid)
- Kalium: 2 ml dagligt (denne er ikke målt endnu - derfor forsigtig dossering)
Tilførsel (manuelt):
- Kz Amino Acid: 6 dråber dagligt (suspenderet midlertidigt for at modvirke evt. øget belastning fra Thomas' tilkoblede 600 l akvarie)
- Kz Pohls Xtra: 6 ml dagligt (samme som ved Kz Amino Acid)
Vandskifte:
Der skiftes ugentligt 130 l. Svarende til lidt over 6 %. Dette skulle dække behovet for sporelementer til korallernes trivsel og vækst i store træk. Der bruges 4,9 kg salt ved hvert vandskift. Jeg kører med De Jong Marinelife salt.
Jeg opfatter mit Rev som en glaskasse med vand i. Hver gang jeg kommer noget i, det være sig fisk, koraller, foder, væsker - ja alt, så svarer det til, at jeg kommer en glaskugle i. Til sidst er der rigtig mange glaskugler i kassen. Disse glaskugler bliver dernede, indtil jeg aktivt fjerner dem. Det sker ved vandskiftet.
[center]Foder[/center]
Ocean Nutrition:
- Formula two flakes with garlic
- Spirulina flakes
- Brine Schrimp Plus flakes
- Formula One Marine pellets (small og medium)
- Formula Two Marine pellets (small og medium)
New Era:
- New Era Marine Pellets
Denne og de andre pellets, str. medium, gives primært til de store kirurger. Der gives også levende artemia ca. én gang dagligt. Sjældent, men det sker dog, gives der lidt Noritang og frosne mysis.
[center]Koraller[/center]
Jeg har primært SPS, da det passer bedst til mit system.
SPS:
- Acropora (staghorn, Bali slimer og Acropora millepora)
- Seriatopora calliendrum
- Seriatopora guttatus ("birdsnest” green tip)
- Seriatopora hystrix
- Seriatopora stellata
- Stylopora pistillata (5 forskellige, bl.a. multicolour, blå, lilla og lyserød)
- Poecillopora damicornis
- Montipora digitata (rød)
- Montipora digitata (blå)
- Montipora capricornis (blå, rød, grøn og lilla)
- Montipora danae ("superman")
- Montipora danae ("pokerstar")
- Montipora danae ("reverse pokerstar")
- Montipora danae ("purple haze" - lidt usikkerhed omkring id (Rød bund med røde polypper)
- Montipora danae ("rainbow")
- Montipora ("sunset")
- Montipora confusa
- Montipora confusa ("blue polyp")
- Montipora mollis
LPS:
- Acanthophyllia deshayesiana
- Duncanopsammia axifuga
- Euphyllia ancora
- Euphyllia paradivisa
- Nemenzophyllia turbida
- Echinopora pacificus
- Echinophyllia achinata
- Cynarina lacrymalis (grøn)
- Cynarina lacrymalis (rød)
- Caulastrea furcata
- Blastomussa merleti
- Lobophyllia corymbosa
- Welsophyllia radiata
- Scolymia australis ("bleeding apple")
- Favia favus
- Pavona cactus
- Pavona decussata (grøn)
- Pavona decussata (alm.)
- Pavona spec.
- Tubipora musica
- Tubinaria patula
- Tubinaria spec.
- Oxypora australis (grøn)
- Oxypora (orange)
- Acantastrea (forskellige)
Blødkoraller:
- Ricordea florida (orange og gul)
- Zoanthus (gul)
- Eunicea succinea (Candelabrun - Gorgonie)
Plus et par udefinerbare som det aldrig er lykkedes at finde id på.
I refugiumet står en tot pumping Xenia som et forsøg på Po4-fjerner.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Fisk og invertebrater[/center]
Jeg er glad for kirurger. Jeg synes de har en fantastisk adfærd, og så tiltaler deres gartner-evner mig.
Jeg har følgende i pt.:
Fisk i DT:
- Acanthurus mata
- Acanthurus guttatus
- Acanthurus xanthopterus
- Acanthurus coeruleus
- Zebrazoma flavescens
- Ctenochaetus tominiensis
- Paracanthurus hepatus (de tre tosser)
Det er dog ikke kun kirurger, der er også lidt andet:
- 1 stk. Centropyge acanthops
- 1 stk. Centropyge argi (Når de to ikke er der mere, kommer der ikke nye dværgkejsere i. Hos mig piller de for meget til min smag - desværre, for de er rigtig kønne)
- 4 stk. Psedocromis fridmani
- 4 stk. Sphaeramia nemathoptera (af nostalgiske grunde, de har været her siden 2006)
- 1 stk. Scooter Blenny
- 1 stk. Amblygobius rainfordi (Sandgobi)
- 1 stk. Synchiropus picturatus (LSD fisk)
- 1 par Amphiprion Occelaris (alm. klovnfisk)
Invertebrater i DT:
- 4 stk. Lysmata amboiensis (Danebrogsrejer)
- 1 stk. Stenopus hispidus (Boksereje)
- 4 stk. Lysmata wurdemani
Invertebrater i frag-tank:
- 10 stk. Lysmata wurdemani (til at tage glasroser)
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Problemstillinger og udfordringer[/center]
Jeg har, som de fleste sikkert har, ting som driller eller som skal ændres. Jeg har Scolymia australis (Bleeding apple). Jeg har haft en tre-fire stykker, men har kun 1 tilbage - nå ja, der er også en som skrumper ind, men den tæller jeg ikke med, da den er på vej væk. Jeg har lavet alle de krumspring, jeg kan komme i tanke om - de er sågar blevet håndfodret, men lige meget hjælper det. Jeg tror grunden måske ligger i, at næringsindholdet er for lavt. Jeg har mistanke om, at mine hyppige vandskift måske har en del af skylden. Jeg ved jo, at andre her på SF, godt kan holde dem, og at de ikke skifter vand så ofte, som jeg gør, men det arbejder jeg med.
Så slås jeg med mine Montipora-spisende snegle. Den gule gylte jeg skaffede mig til at hjælpe, har besluttet sig for at den vil leve oppe i overløbet. Den blev fanget op dernede fra og puttet op i revet igen - for bare i løbet af natten at hoppe retur, men jeg kunne godt bruge en hjælpende hånd til at udrydde de bæster. Jeg jagter dem hver nat fra kl. 00:30, og hver morgen fra kl. 06:15 inden lyset tænder. Jeg håber, jeg vinder kampen, og det ser da også ud til, at det ikke går så voldsomt for sig mere.
På sigt skal der rykkes lidt rundt i den venstre side af Tanken. Plademonti'erne er blevet for dominerende, så de overskygger alt, der sidder nedenunder. Indtil videre har området under plademonti'erne tjent som "forsøgsområde", for koraller der ikke kræver så meget lys. Men det kan også blive for mørkt. Men planerne er stillet lidt i bero pga. snegleangrebet og som følge af tilslutningen af Thomaas' system. Jeg vil ikke belaste systemet med mere end højst nødvendigt. Der er også nogen justeringer af kalkreaktoren i øjeblikket. Det skyldes at der er et større forbrug nu her, hvor alle Thomas' koraller er kommet til. Det skal der jo tages hensyn til så der måles dagligt lige nu.
Her kommer der nogle billeder af Thomas' 600 l akvarie, som vi har koblet på mit system:
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
Desuden synes jeg, at mit akvarium kører meget tilfredsstillende i øjeblikket. Det er uden tvivl det bedste resultat, jeg nogensinde har haft med hensyn til farver og vækst. For ca. ét år siden kørte det også godt. Jeg havde endelig fået det til at fungere med stabile værdier, og der var god vækst på mine koraller, syntes jeg. Der manglede alligevel noget. Farverne på korallerne var vigende. Jeg frygtede, at det ville ende med helt blege koraller, hvis jeg ikke gjorde noget. Tendensen pegede i hvert fald i den retning, og det var en tydelig tendens og ikke et forbigående fænomen, for det havde gjort sådan i et godt stykke tid.
Jeg vedligeholdt Ca, KH og Mg med DecOceans væsker, og det var jeg godt tilfreds med. Det var som at have en maskine, hvor jeg drejede på en knap, hvis jeg ville hæve værdierne, og drejede den anden vej, hvis jeg ville sænke dem. Min tanke var så, at der måtte manglede sporelementer, siden farverne veg. Desuden havde jeg en kraftig trådalgevækst i mit refugie, hvor mine søheste gik. Min Caulerpa og Chaeto var fuldstændig viklet ind i trådalger. Jeg høstede dem ved hvert vandskift og ofte mellem vandskiftene. Der var ingen i DT, for dem tog kirurgerne. Da Thomas' akvarie havde nogenlunde de samme udfordringer, og han heller ikke kunne løse dem, besluttede vi os for at lægge vores kræfter sammen. Det var oplagt, da vores akvarier i øvrigt kørte på samme måde.
Vi undersøgte alt, hvad vi kunne finde ud af omkring farver på koraller. Vi læste om Red Sea's farveprogram, vi læste alt, hvad vi kunne finde om KZ og deres tilsætninger, men vi syntes ikke, det virkede som det rigtige. Vi gennemlæste samtlige TOTM fra Reefkeeping.com helt tilbage fra 2004, for at se hvad de gjorde for at opnå deres resultater. Vi brugte timer i telefonen, hvor vi sammenlignede vores resultater, og drøftede hvad vi eventuelt kunne bruge af det. Vi fandt ud af, at en stor procentdel af dem brugte kalkreaktor, og skiftede vand ugentligt. Da vi ikke kunne finde ud af, hvad vi skulle tilsætte af sporelementer, som det var nu, besluttede vi os begge for at prøve denne fremgangsmåde.
Den 28-07-2012 fik jeg min Profilux, og kalkreaktoren blev tilsluttet. Det ugentlige vandskift var startet op. Allerede lige over midten af august måned, begyndte resultaterne at pege den rigtige vej. Mit algeproblem i refugiet svandt ind fra uge til uge, og er væk nu. Jeg har ingen trådalger mere. Farverne begyndte at komme tilbage og blev stærkere. Polypperne er fint udfoldede, og alle koraller vokser, så jeg allerede har store trængselsproblemer i frag-tanken.
Hvorfor kom denne ændring så? Jeg ændrede kun fra væsker til kalkreaktor, og øgede vandskiftet. Alt andet forblev som det var. Meget tyder på, at det var disse to ting, der gjorde udslaget. Det løste i hvert fald problemet med de manglende farver hos mig. Om det vil være den rigtige fremgangsmåde for andre, kan jeg ikke vide, da der er mange faktorer, der spiller ind, men det er simpelt og forholdsvis nemt at udføre. Alle vil kunne gøre det.
[center]Afslutning[/center]
Jeg har, siden jeg kom på SF, haft stor fornøjelse af at læse de forskellige indlæg. Igennem tiden har jeg fået mange venner og bekendte på forummet - ikke kun her i mit nærområde, men også i Jylland hvor jeg regelmæssigt skriver sammen med et par stykker. Jeg har stort udbytte af disse kontakter, og håber, at det er gensidigt. Da jeg er meget til de personlige relationer, har jeg fået et tæt samarbejde med Thomas (Thomaas) her fra SF. Vi benytter hinanden som sparringspartnere, og vender nye idéer med hinanden. Vi taler sammen dagligt i telefonen, ikke mindst nu, hvor Thomas' ting står her.
Vi er ikke altid enige, langt fra, det er ikke en rygklapperklub, men vi opnår altid en vis forståelse. Vi brugte f.eks. lang tid på at finde ud af, at det for os måske var en idé at prøve at vedligeholde med kalkreaktor i stedet for væsker og så lave vandskift oftere. Dette resultat havde vi hver især sikkert sagtens kunne nå frem til, men det går hurtigere og nemmere, når man er to om det. Jeg har kun gode erfaringer med den slags samarbejde, og kan varmt anbefale det.
Thomas og jeg supplerer hinanden godt. Thomas er mere risikovillig end jeg, der er mere forsigtig. Han holder mig til ilden og sætter fart, mens jeg prøver at sørge for, at hans fødder kan nå jorden. Thomas har en meget stor andel i, at mit akvarium står, som det gør i dag. For mig er samarbejdet særligt værdifuldt, da jeg har de begrænsninger, min arbejdsskade har givet mig. Thomas er en dygtig håndværker og er skarp på alt med rør og pumper, og så er han hjælpsom. Han har hjulpet, og hjælper stadig, mig med de ting jeg ikke selv kan pga. skaden, hvilket jeg er meget taknemmelig for.
Jeg har haft akvarier i over 40 år nu, og har prøvet mange forskellige grene af denne skønne hobby. Jeg har haft selskabsakvarier, specialakvarier og har dyrket virkelige nørdprojekter. Nogle af disse havde det til fælles, at det kun var en lille sluttet kreds, der dyrkede dem. Jeg har også igennem tiden haft den glæde at træffe en masse spændende mennesker. Jeg har mødt opdrættere - både herhjemme og i udlandet. Jeg har mødt folk, der har været på fangstrejse, nogle der har fanget og indført fisk for allerførste gang i hobbyen, og fået dem opkaldt efter sig. Jeg har haft lejlighed til at tale med dem alle om vores fælles interesse, og det har beriget mig meget.
Men nu har jeg endelig fundet en gren af akvariehobbyen, som andre end jeg selv, og nogle få ligesindede, kan have glæde af at kigge på - nemlig koralrevet. Folk der kommer her i huset, skal altid lige ned og kigge, og beundre livet og farverne. Det at kunne få en lille del af dette fantastiske univers til at fungere her hos mig, det overgår nok alt. Jeg er meget ydmyg omkring det, og tager intet af det som en selvfølge.
[center] [/center]
[center] [/center]