Mini Bubble-King 200 fra Royal Exclusiv
: ons 4. okt 2006 16:28
Som det allerførste vil jeg lige få styr på en smule skummeranatomi samt et par definitioner, som gør jeg benytter mig af i denne artikel.
- Skum: De proteiner (æggehvidestoffer), som danner sig allerøverst i skummeren. Det er dette, som man er interessret i at fjerne.
- Normalskum: Det hvide skum, som altid vil dannes, når der blæses bobler igennem saltvand. Normalskum kollapser omgående, når der ikke længere blæses luft igennem.
- Skummerkop: Som regel det øverste på en skummer. Her samles skummet og kollapser til en brunlig substans.
- Skummerreaktor (el. blot reaktor): Den del af skummeren, hvor luftbobler bevæger sig igennem en mængde vand (som regel en søjle). Det er oftest også i reaktoren, at vand og luft tilføres.
- Vandstand. Grænsen mellem det bobbelfyldte vand og normalskum.
I mine 14 år som saltvandsakvarist har jeg efterhånden haft erfaring med et par skummere. De første tre var Sander skummere, hvoraf den sidste var en 2 meter høj Sander Aussenabschäumer II. Den seneste var en Deltec TS1060, som har tjent mit akvarie trofast de sidste 6 år. Måske er det blot alderen, der gør det. Måske den teknologiske udvikling blandt skummere og øvrigt akvarieudstyr, men jeg synes efterhånden at Deltec’en var uegnet til at have stående i en dagligstue. Især fordi den til tider fik nogle resonanser, som kunne synes svære at få bugt med. Efter længere tids irritationer besluttede jeg mig for – med opbakning fra kæresten – at der skulle en ny og mere lydsvag løsning på bordet. Efter at have læst om folks erfaringer med diverse typer skummere på udenlandske fora, faldt mit valg endeligt på en Mini Bubble-King 200 fra Royal Exclusiv. Skummeren er den største ud af tre i en sprit ny serie, som også har fået tilnavnet Volksabschäumer, eller folkeskummere om man vil.
Royal Exclusiv har igennem de seneste år skabt sig et solidt ry på markedet. Især deres Red Dragon pumper og Bubble-King skummere er kendt for at være lydsvage, strømbesparende og i det hele taget bare tysk kvalitet, når det er bedst. Derfor var det heller ikke til at komme uden om at kigge nærmere på deres nye serie af skummere, som ganske vist er gjort en del billigere end den gamle serie (nu kaldet Bubble-King de Luxe), men stadig ligger i den dyrere ende i forhold til andre producenters. Valget faldt på 200-modellen, da mit akvarie er på 576 l. og jeg har et princip om, at jeg vil have en skummer, der er normeret til et akvarie, der er dobbelt så stor. Det er med til at fremtidssikre skummeren.
Skummeren blev bestilt hos AquaTerraShop i Tyskland. De sender portofrit, når man køber for over 250.- EUR. Det var med stor spænding, at jeg fik åbnet pakken for at se dyret. Førstehåndsindtrykket var i hvert fald positivt. Den var tungere end jeg regnede med, men godstykkelsen på akryl mv. var også til at tage og føle på. Som det første blev skummeren prøvet af i ferskvand. Den blev placeret i en balje, som blev fyldt ca. 20 cm op med ferskvand. Herefter blev strømmen sat til. Her kom næste positive overraskelse. Den levede virkelig op til sit ry som værende støjsvag. Næsten ingen motorstøj fra pumpen, der driver skummeren. Ligeledes kun en svag klukken eller hvisken fra lyddæmperen på luftindsugningen var at høre.
Skummeren er 56 cm. høj og reaktor/skummerkop 20 cm. i diameter (nummeret refererer til diameteren i millimeter på disse skummere). I modsætning til de fleste andre skummere i denne størrelse, er her ikke tale om en rotationsskummer, hvor vandet kører rundt i en spiral inde i rekatoren. Et miks af vand og luft bliver sendt direkte op i en slags disc, der er forsynet med en masse koniske huller. Dette skaber en masse hvirvler og er med til at forlænge de små boblers kontakttid med vandet. Øverst på reaktoren sidder skummerkoppen akkurat som på de fleste traditionelle skummere. Men i modsætning til de fleste hviler koppen blot på reaktoren. En O-ring sikrer, at der ikke siver noget ud i samlingen. Da skummeren er beregnet til at placere i sumpen, er denne løsning nem og praktisk, når koppen skal af og renses. Låget til koppen er tung og behøver ikke, som det af og til ses, en modvægt for at man er sikker på, at den ikke skubbes væk, hvis skumningen bliver lidt hektisk.
Et mærke på siden af skummeren forklarer på tysk, at vandstanden i skummeren ikke bør overskride en sort linie. Det er meningen, at skumdannelsen bør foregå i toppen af reaktoren og ikke i stigrøret i midten af skummerkoppen. Overskrides linien og vandstanden kommer op over samlingen mellem kop og reaktor, kan der godt sive en smule vand ud, men intet af betydning; skummeren står jo i sumpen. Vandstanden i skummeren justeres ved at dreje på det røde rør, som går ned i T-stykket ved skummeren udløb. Røret er skåret i smig, således at det åbner eller lukker for udløbet, når der drejes på røret. To markeringer viser, at der er fuldt åbent, hvis disse står over ét. Oven på røret er lyddæmperen til luftindsugningen placeret som en direkte forlængelse af justeringsrøret. Inde i røret løber en 10 mm tyk silikoneslange hele vejen ned igennem udløbet og ind i bunden af skummeren til pumpens indsugning.
Pumpen, der er placeret nederst i skummeren, er en Mini Red Dragon med et strømforbrug på 42 W. Den kører med en højere hastighed end konventionelle AC-pumper. Royal Exclusiv opgiver omløbshastigheden til 4000 omdrejninger/minut, hvilket skulle skabe endnu finere bobler. Skummeren danner da også op til 3-4 cm tykt lag normalskum i selve reaktoren, hvis man sænker vandstanden lidt.
Til at starte med havde jeg rent faktisk lidt indkøringsproblemer. Jeg har altid været vant til at skumme nogenlunde vådt. Dvs. at min gamle skummerkop, der kunne indeholde 1,3 liter, skulle tømmes 1-2 gange om ugen for noget, der minder om tynd kaffe; ikke lyst, men heller ikke sort. Til gengæld løb den også tit over, så den har altid ligget lige på vippen til at sende skummet over kanten, så snart der var noget. Med min nye Bubble-King er det ganske anderledes. Jeg kunne godt få den til at skumme som den gamle Deltec, men så skulle jeg også bryde anvisningen med max. vandstand. Og det kunne vel ikke være meningen? Nej, såmænd! Skummeren skulle lige køres ind, der skulle fifles lidt med vandstand og luftindsugning. Sidst nævnte kan påvirkes ved at dreje en forskruning, som sidder på indsugningen, udad. Efter lidt skriven efter hjælp på et udenlandsk forum fik jeg den endelig til at levere en stabil og koncentreret omgang skum. De ca. 1,7 liter, som kan være i koppen, er dog godt overdimensioneret til mit akvarie. Der kan gå lang tid inden, at jeg skal tømme den. Til gengæld kan jeg konstatere, at substansen i koppen holder en mørk farve, selvom det fortyndes flere gange med rent vand.
Skulle jeg have foretaget et valg af ny skummer i dag, ville jeg ikke et øjeblik tøve med at købe en Mini Bubble-King. Dog ville jeg muligvis overveje den model, der hedder 180, da 200’eren i den grad er overdimensioneret til mit akvarie. Der er så meget overskudskapacitet i den til 576 l, at det gør det den lidt sværere at indstille, hvis man insisterer på at skumme vådt og samtidig overholde producentens forskrifter. Men de ved vel bedst. Skummerserien har været længe under vejs og er gennemtestet og tilpasset af flere gange, inden de var tilfredse og slap den løs – med forsinkelse.
Data for Mini Bubble-King 200
Højde: 55 cm
Grundflade: 24 x 29 cm
Pumpe: Red Dragon
Strømforbrug: 42 Watt
Vandmængde: 2000 l/t
Luftmængde: Minimum 800 l/t
Dybde i sump (min-max): 15-25 cm
Kapacitet, skummerkop: ca. 1,7 liter
Producenten anbefaler skummeren op til 1000 l
Til sammenligning har min gamle Deltec TS1060 følgende data:
Højde: Ca. 60 cm
Grundflade: 32,5 x 17,5 cm
Pumpe: 2 stk. Aquabee 2000/1*
Strømforbrug: 2 x 36 Watt*
Vandmængde: 2 x 1000 l/t
Luftmængde: ca. 2x350 l/t
Dybde i sump (min-max): 12-18 cm
Kapacitet, skummerkop: ca. 1,3 l.
Producenten anbefaler skummeren op til 1000-1500 l.
*Nye modeller anvender – så vidt vides – Aquabee 2000-pumper med et strømforbrug på 2 x 18 Watt.
Til trods for, at TS1060-skummeren anbefales op til større akvarier end Mini Bubble-King 200, er jeg ikke i tvivl om, hvilken af de to, der yder bedst. Og det er den sidstnævnte. Men det skulle næsten også være underligt andet med en pris, der ligger næsten 50% over den Deltec’s.
Mini Bubble-King produceres også i model 160 og 180 til akvarier op til henholdsvis 400 og 700 liter.
For mange flere nærbilleder af skummeren, kan jeg anbefale at kaste et blik på:
http://www.meerwasserforum.com/thread.p ... =0&page=12
Her er et par af mine egne billeder:
- Skum: De proteiner (æggehvidestoffer), som danner sig allerøverst i skummeren. Det er dette, som man er interessret i at fjerne.
- Normalskum: Det hvide skum, som altid vil dannes, når der blæses bobler igennem saltvand. Normalskum kollapser omgående, når der ikke længere blæses luft igennem.
- Skummerkop: Som regel det øverste på en skummer. Her samles skummet og kollapser til en brunlig substans.
- Skummerreaktor (el. blot reaktor): Den del af skummeren, hvor luftbobler bevæger sig igennem en mængde vand (som regel en søjle). Det er oftest også i reaktoren, at vand og luft tilføres.
- Vandstand. Grænsen mellem det bobbelfyldte vand og normalskum.
I mine 14 år som saltvandsakvarist har jeg efterhånden haft erfaring med et par skummere. De første tre var Sander skummere, hvoraf den sidste var en 2 meter høj Sander Aussenabschäumer II. Den seneste var en Deltec TS1060, som har tjent mit akvarie trofast de sidste 6 år. Måske er det blot alderen, der gør det. Måske den teknologiske udvikling blandt skummere og øvrigt akvarieudstyr, men jeg synes efterhånden at Deltec’en var uegnet til at have stående i en dagligstue. Især fordi den til tider fik nogle resonanser, som kunne synes svære at få bugt med. Efter længere tids irritationer besluttede jeg mig for – med opbakning fra kæresten – at der skulle en ny og mere lydsvag løsning på bordet. Efter at have læst om folks erfaringer med diverse typer skummere på udenlandske fora, faldt mit valg endeligt på en Mini Bubble-King 200 fra Royal Exclusiv. Skummeren er den største ud af tre i en sprit ny serie, som også har fået tilnavnet Volksabschäumer, eller folkeskummere om man vil.
Royal Exclusiv har igennem de seneste år skabt sig et solidt ry på markedet. Især deres Red Dragon pumper og Bubble-King skummere er kendt for at være lydsvage, strømbesparende og i det hele taget bare tysk kvalitet, når det er bedst. Derfor var det heller ikke til at komme uden om at kigge nærmere på deres nye serie af skummere, som ganske vist er gjort en del billigere end den gamle serie (nu kaldet Bubble-King de Luxe), men stadig ligger i den dyrere ende i forhold til andre producenters. Valget faldt på 200-modellen, da mit akvarie er på 576 l. og jeg har et princip om, at jeg vil have en skummer, der er normeret til et akvarie, der er dobbelt så stor. Det er med til at fremtidssikre skummeren.
Skummeren blev bestilt hos AquaTerraShop i Tyskland. De sender portofrit, når man køber for over 250.- EUR. Det var med stor spænding, at jeg fik åbnet pakken for at se dyret. Førstehåndsindtrykket var i hvert fald positivt. Den var tungere end jeg regnede med, men godstykkelsen på akryl mv. var også til at tage og føle på. Som det første blev skummeren prøvet af i ferskvand. Den blev placeret i en balje, som blev fyldt ca. 20 cm op med ferskvand. Herefter blev strømmen sat til. Her kom næste positive overraskelse. Den levede virkelig op til sit ry som værende støjsvag. Næsten ingen motorstøj fra pumpen, der driver skummeren. Ligeledes kun en svag klukken eller hvisken fra lyddæmperen på luftindsugningen var at høre.
Skummeren er 56 cm. høj og reaktor/skummerkop 20 cm. i diameter (nummeret refererer til diameteren i millimeter på disse skummere). I modsætning til de fleste andre skummere i denne størrelse, er her ikke tale om en rotationsskummer, hvor vandet kører rundt i en spiral inde i rekatoren. Et miks af vand og luft bliver sendt direkte op i en slags disc, der er forsynet med en masse koniske huller. Dette skaber en masse hvirvler og er med til at forlænge de små boblers kontakttid med vandet. Øverst på reaktoren sidder skummerkoppen akkurat som på de fleste traditionelle skummere. Men i modsætning til de fleste hviler koppen blot på reaktoren. En O-ring sikrer, at der ikke siver noget ud i samlingen. Da skummeren er beregnet til at placere i sumpen, er denne løsning nem og praktisk, når koppen skal af og renses. Låget til koppen er tung og behøver ikke, som det af og til ses, en modvægt for at man er sikker på, at den ikke skubbes væk, hvis skumningen bliver lidt hektisk.
Et mærke på siden af skummeren forklarer på tysk, at vandstanden i skummeren ikke bør overskride en sort linie. Det er meningen, at skumdannelsen bør foregå i toppen af reaktoren og ikke i stigrøret i midten af skummerkoppen. Overskrides linien og vandstanden kommer op over samlingen mellem kop og reaktor, kan der godt sive en smule vand ud, men intet af betydning; skummeren står jo i sumpen. Vandstanden i skummeren justeres ved at dreje på det røde rør, som går ned i T-stykket ved skummeren udløb. Røret er skåret i smig, således at det åbner eller lukker for udløbet, når der drejes på røret. To markeringer viser, at der er fuldt åbent, hvis disse står over ét. Oven på røret er lyddæmperen til luftindsugningen placeret som en direkte forlængelse af justeringsrøret. Inde i røret løber en 10 mm tyk silikoneslange hele vejen ned igennem udløbet og ind i bunden af skummeren til pumpens indsugning.
Pumpen, der er placeret nederst i skummeren, er en Mini Red Dragon med et strømforbrug på 42 W. Den kører med en højere hastighed end konventionelle AC-pumper. Royal Exclusiv opgiver omløbshastigheden til 4000 omdrejninger/minut, hvilket skulle skabe endnu finere bobler. Skummeren danner da også op til 3-4 cm tykt lag normalskum i selve reaktoren, hvis man sænker vandstanden lidt.
Til at starte med havde jeg rent faktisk lidt indkøringsproblemer. Jeg har altid været vant til at skumme nogenlunde vådt. Dvs. at min gamle skummerkop, der kunne indeholde 1,3 liter, skulle tømmes 1-2 gange om ugen for noget, der minder om tynd kaffe; ikke lyst, men heller ikke sort. Til gengæld løb den også tit over, så den har altid ligget lige på vippen til at sende skummet over kanten, så snart der var noget. Med min nye Bubble-King er det ganske anderledes. Jeg kunne godt få den til at skumme som den gamle Deltec, men så skulle jeg også bryde anvisningen med max. vandstand. Og det kunne vel ikke være meningen? Nej, såmænd! Skummeren skulle lige køres ind, der skulle fifles lidt med vandstand og luftindsugning. Sidst nævnte kan påvirkes ved at dreje en forskruning, som sidder på indsugningen, udad. Efter lidt skriven efter hjælp på et udenlandsk forum fik jeg den endelig til at levere en stabil og koncentreret omgang skum. De ca. 1,7 liter, som kan være i koppen, er dog godt overdimensioneret til mit akvarie. Der kan gå lang tid inden, at jeg skal tømme den. Til gengæld kan jeg konstatere, at substansen i koppen holder en mørk farve, selvom det fortyndes flere gange med rent vand.
Skulle jeg have foretaget et valg af ny skummer i dag, ville jeg ikke et øjeblik tøve med at købe en Mini Bubble-King. Dog ville jeg muligvis overveje den model, der hedder 180, da 200’eren i den grad er overdimensioneret til mit akvarie. Der er så meget overskudskapacitet i den til 576 l, at det gør det den lidt sværere at indstille, hvis man insisterer på at skumme vådt og samtidig overholde producentens forskrifter. Men de ved vel bedst. Skummerserien har været længe under vejs og er gennemtestet og tilpasset af flere gange, inden de var tilfredse og slap den løs – med forsinkelse.
Data for Mini Bubble-King 200
Højde: 55 cm
Grundflade: 24 x 29 cm
Pumpe: Red Dragon
Strømforbrug: 42 Watt
Vandmængde: 2000 l/t
Luftmængde: Minimum 800 l/t
Dybde i sump (min-max): 15-25 cm
Kapacitet, skummerkop: ca. 1,7 liter
Producenten anbefaler skummeren op til 1000 l
Til sammenligning har min gamle Deltec TS1060 følgende data:
Højde: Ca. 60 cm
Grundflade: 32,5 x 17,5 cm
Pumpe: 2 stk. Aquabee 2000/1*
Strømforbrug: 2 x 36 Watt*
Vandmængde: 2 x 1000 l/t
Luftmængde: ca. 2x350 l/t
Dybde i sump (min-max): 12-18 cm
Kapacitet, skummerkop: ca. 1,3 l.
Producenten anbefaler skummeren op til 1000-1500 l.
*Nye modeller anvender – så vidt vides – Aquabee 2000-pumper med et strømforbrug på 2 x 18 Watt.
Til trods for, at TS1060-skummeren anbefales op til større akvarier end Mini Bubble-King 200, er jeg ikke i tvivl om, hvilken af de to, der yder bedst. Og det er den sidstnævnte. Men det skulle næsten også være underligt andet med en pris, der ligger næsten 50% over den Deltec’s.
Mini Bubble-King produceres også i model 160 og 180 til akvarier op til henholdsvis 400 og 700 liter.
For mange flere nærbilleder af skummeren, kan jeg anbefale at kaste et blik på:
http://www.meerwasserforum.com/thread.p ... =0&page=12
Her er et par af mine egne billeder: