Side 1 af 1

Det her er en smule forvirrende.

: søn 1. apr 2012 23:05
af Stefan J
Hej...

Det sker nogle gange det at man kan blive udsat for at "jo mere man læser jo mindre forstår man".
I dette tilfælde er det en blanding af læsning og det visuelle medie der har været årsag til min forvirring.

Jeg har læst/set at der er flere amerikanere der vælger at lade deres lys være slukket i indkøringsfasen, hvilket er stik modsat af hvad jeg er blevet fortalt og har læst på danske fora/litteratur.

Derudover er der flere der dikterer at det er en god idé at smide en hårdfør fisk i akvariet til "speede" modningsprocessen op.
Dette må også siges at gå meget imod hvad jeg har lært fra diverse danske fora og litteratur.

Her er et video-eksempel på nogle amerikanere som virker meget kompetente, som står og siger nettop de ovennævnte ting.

Er der nogen herinde der kan hjælpe med at lette sløret fra min "snurrerende" bio-computer? :?

Takker på forhånd.

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 01:37
af permadsen12
Det med lyset vil jeg ikke kaste mig ud i en forklaring omkring, men med hensyn til fisken, så kunne det give meget god mening.

En del af modningsprocessen er at afvente, at man får opbygget en bakterie-kultur, som kan nedbryde affaldsstoffer fra bl.a. fiskene i form af ammonium til nitrit og viderere til nitrat (nitrifikationsprocessen), og nogle andre bakterier, som omdanner nitrit eller nitrat til frit kvælstof (denitrifikationsprocessen).

Problemet er jo lidt, at bakterierne skal have noget at leve af for at formere sig, og det kan jo være lidt sparsomt med ammonium i et akvarie, hvor der ikke er tilstrækkeligt med affaldsstoffer tilstede. Det må være derfor man med fordel kan sætte fisken i for at "speede" det hele lidt op, som du nævner.

Om det så er rart/sundt for fisken at befinde sig i et sådant miljø, det vil jeg ikke kloge mig i. :envy:

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 07:23
af ChristianJS
At undvære lyset under indkøring giver også mening, da man så undgår at den bakteriekultur man ønsker at opbygge skal konkurrere med alger, som ellers meget hurtigt kan overtage det hele.

Der er også enorm forskel på hvad fisk kan tåle, men hvilke der kan tåle hvad *(udover at damsler nok kan, men dem skal man holde sig fra) aner jeg ikke... Men jeg ville ikke gøre det...

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 07:39
af AndersGS
Lys er liv og kan kun se at det skulle være for at spare strøm at undlade det.
Dermed ikke sagt at man behøver banke 1000 watt over..


At sætte en fisk i et uindkørt akvarium er et gammelt ferskvandstrick, i saltvand er det komplet unødvendigt idet stenene indeholder rigeligt biologisk materiale der skal nedbrydes..

Det er min mening ;)

Nu kan du måske læse lidt mere og høre de andres meninger og så kan du danne din egen mening :beer:

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 07:54
af ole kekkonen
enig med anders,biologien for dyrene er densamme
der burde ikke vaere nödvendig at tilsaette bakterier det kommer det der skal bruges fra luften helt af sig selv
ogsaa er det altid bedst at putte fisk i tilsidst saa de faar et trygt og stabilt hjem der ikke laves om paa

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 09:26
af ChristianJS
Ole, jeg talte ikke om at tilsætte bakterier, men da bakterierne ikke i sig selv lever af fotosyntese, vil den naturlige opbygning af bakteriekulturen i LS mv. kunne foregå lige godt i mørke som i lys, og da disse bakterier er med til at nedbryde de samme næringsstoffer som algerne lever af, er der intet forgjort i at undlade lys under indkøring, det eneste man vil "skade" er de alger der er afhængige af lyset.

I proffessionelle fiskeopdræt bruger vi biofiltre til at nedbryde næringsstoffer, og her er det bestemt NO-GO med lys til processen, da dette vil give alger fremfor bakterier.

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 09:57
af permadsen12
ChristianJS skrev:At undvære lyset under indkøring giver også mening, da man så undgår at den bakteriekultur man ønsker at opbygge skal konkurrere med alger, som ellers meget hurtigt kan overtage det hele.
Det lyder egentlig meget rigtigt :y

Øv - nu har jeg i en måned kørt indkøring med bakterie-tilsætning (som forsøg), og mit lys har været tændt fra tidlig morgen til sen aften. Jeg har nogen afsindigt flotte buske af fjerlignende grønalger, som står smukt og svejer i strømmen :G næste gang prøver jeg uden lys :wink:

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 10:01
af ole kekkonen
systemet har ikke absolut brug for lyset taendt,men noget alge vaekst vil hjaelpe med at forbruge noget af den overskydende naering,normalt saetter jeg op mit system saa der lys paa med normal lys/mörke indkörings periode men det hele vil virke fint uden dem :P

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 11:11
af AndersGS
ChristianJS skrev: I proffessionelle fiskeopdræt bruger vi biofiltre til at nedbryde næringsstoffer, og her er det bestemt NO-GO med lys til processen, da dette vil give alger fremfor bakterier.
Ja, men det er vel for at undgå biofiltrene lukker til i alger!? Det er jo slet ikke et hensyn man skal tage her..

Formålet med indkøringen af stenene i et saltvandsakvarium er at få nedbrudt alt næringen i stenene hertil skal man bruge noget der kan nedbryde næring. Det er dels bakterier og dels alger. Udover det er formålet at få opbygget en god bakteriekultur - denne kommer helt af sig selv.

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 12:00
af ole kekkonen
det kan vaere jeg var lidt spontan i mit indlaeag
men hvis man holder en variation af koralller for ikke at snakke om de andre dyr i akvariet saa er der stadig endel der behandler dem som planter og referer koraller som vaerende fotosyntetiske,hvilket som helst dyr fotosynteserer ikke alene det er altid gennem alger der lever i dem,det taetteste tror jeg vi kommer pa fotosyntetiske dyr er sacoglossa nögensnegle(eehhh nakketsnegl) der bruger chloroplast i nogle af deres celler.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kleptoplasty

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 12:18
af ole kekkonen
anders@hvergang en bölge brydes blir alger og bakterier katapultet op i luften som mikro nedbör og de flyder rundt intakte over det hele som en slags fugt/stöv,det er svaert at se synlige bakterier göre det men alger er lettere..
algerne eller algen(det kommer an pa)bliver nödt til at komme fra et sted og det sted er havet i overfört betydning som smaa partikler i luften

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 12:56
af AndersGS
ole. skrev:anders@hvergang en bölge brydes blir alger og bakterier katapultet op i luften som mikro nedbör og de flyder rundt intakte over det hele som en slags fugt/stöv,det er svaert at se synlige bakterier göre det men alger er lettere..
algerne eller algen(det kommer an pa)bliver nödt til at komme fra et sted og det sted er havet i overfört betydning som smaa partikler i luften
Absolut - men en enkelt LS til en stor bunke døde LS, klarer det trick.

Ikke at det ikke vil komme helt af sig selv med tiden, som du nævner.

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 13:06
af ole kekkonen
saa tar det bare noget laengere tid

Re: Det her er en smule forvirrende.

: man 2. apr 2012 15:25
af kongefisk
Jeg har leget en del med bakterie kulture (humus) i vores saltvand og vores målinger viser at de svinger med belastningen..! Det vil sige når vi kommer fisk i og fodre stiger vores "Humus" markant til et stykke tid inden kimtallet bliver stabile igen..! Har man et "Slimfilter" kan man se det med det blotte øje ;-)

Man køre med fuldt lys 24 timer på ikke indkørt vand/sten, fordi nedbrydningen af affaldsstoffer er mellem 4 og 10 gange så stor under lys, så din indkøring bliver meget kort. jeg er lige hoppet på nano og det blev startet efter overnævnte metode og er stabilt efter 3 uger billeder kommer på senere ;-)