Side 1 af 2

En nybegynders dagbog

: man 4. sep 2006 11:13
af Pulken
Efter at have laest en del omkring opstart af saltvandsakvarie og derfor ogsaa en masse forskellige maader at takle det paa, har jeg besluttet at forsoege paa min egen maade :) . grunden til dette er at forsoege at lave det saa billigt som overhovedet muligt. Jeg aner ikke om det vil virke eller ej, men vil forsoege alligevel. Det kunne jo vaere at andre som vil starte op billigt kunne bruge dette link, hvis altsaa det virker.

Har i mange aar haft cicklider og derfor ogsaa en del udstyr til mit akvarie. Foelgende er genbrugt til mit saltvandsakvarie :

Juwel 180 liter med indbygget amatur (2x39 watt t8)
fluval 205 spandpumpe
alm varmelegeme

Indkoebt er :

TMC v2 skummer ( samme som skimmer beast 400)
2 powerheads a 2500 liter

Spandpumpen koerer nu uden svampe, kun med kul og biomateriale.

30/8 :

Fyldte mit akvarie med vand og fyldte salt direkte i akvariet, satte mine powerheads og spandpumpen i akvariet, og lod det staa i 24 timer. Efter 24 timer var alt saltet oploest. Hentede herefter 40 kg levende sten fra et udstillingsakvarie hos en forhandler her i Liverpool... Ja, er bosat her, og stablede dem paent i mit akvarie. Saa satte jeg min skummer udvendigt paa akvariet, da jeg har valgt ikke at koere med overloeb, og monterede pumpen i overfladen af selve akvariet "indgangen er placeret ca. 2 cm. under overfladen.

salt : 1022
nitrat : 0
Nitrit : 0
Amonia : 0
Temp. 26 grader


1/9 :

Alt koerer fint, klart vand, dog stadig en del luftbobler i akvariet. Har smidt lidt mere salt direkte i akvariet.

3/9 :

Stadigt fint akvarie, ingen luftbobler, kun hvidt skum i skummeren, ingen tegn paa alger, men en del tanglopper, polypper etc som bevaeger sig i akvariet.

salt : 1024
Nitrat 0
nitrit 0
amonia 0
temp. 26 grader

: man 4. sep 2006 11:58
af Celia
Personligt syntes jeg det bliver spændende at følge, det er altid godt når nogle forsøger at gøre tingene lidt anderledens og vi andre kan lære noget af det.
Viu ville selv starte med at se hvor billigt vi kunne gøre det... nu har vi brugt 8000,- (gisp) :oops: og vi havde ellers også det meste i forvejen.
Du kan se vores akvarie og budget på vores hjemmeside.

Jeg kan dog ikke anbefale at hælde salt direkte i akvariet når der er kommet liv i det er noget krasbørstigt stas.
Bland salt og vand og lad det stå med en luft eller cirkulations pumpe på et døgnstid og put det så i akvariet.

: man 4. sep 2006 14:32
af mads-fisk
Tja, så længe din skummer fødes med overfladevandet, skal det nok kunne fungere, men suger den overfladenhinden med ned?

Dog ville jeg ændre på spandpumpen. Med 40 kg. levende sten i akvariet, bør disse uden problemer kunne klare nedbrydningen af næringsstofferne. Det er lang mere usikkert med biomaterialer i spandpumpen, da mediet vil blive fyldt med skidt, hvilket bestemt ikke er en god ting, hvis ikke det fjernes. Det virker også som om du har rigeligt med cirkulation, så umidelbart ville jeg helt fjerne spandpumpen eller blot lade den køre med filtervat, hvilket mindst skal skiftes hver 14. dag.

Det kan også give problemer at have aktivt kul i hele tiden, da det vil fjerne de nødvendige sporstoffer. De fleste nøjes med at bruge aktivt kul et par dage hver måned.

: man 4. sep 2006 14:48
af Lord Mike
Celia skrev:Jeg kan dog ikke anbefale at hælde salt direkte i akvariet når der er kommet liv i det er noget krasbørstigt stas.
Bland salt og vand og lad det stå med en luft eller cirkulations pumpe på et døgnstid og put det så i akvariet.
I det første 1/2 år lod jeg også vandet stå i ca. 1 døgn, men har her det sidste 1års tid ved vandskift faktisk hældt vandet i ca. 30 min efter det er blandet af ren og skær dovenskab og intet er dødt af fisk eller koraller. Jeg begyndte på dette da en kammerat som har haft saltvand i mange år fortalte mig at han ikke gad vente i et døgn eller mere men bare lod det stå i en 1/2 time efter vandet og saltet var blandet sammen, han har heller ikke mistet noget på den konto.

Så hvor vigtig er det? og hvorfor?

: man 4. sep 2006 14:54
af mads-fisk
Jeg har heller aldrig ladet det stå i et døgn. Jeg blander det lige hurtigt sammen i en spand, hvorefter det hældes op i akvariet. Dog kan jeg kun bakke Cecillia op om, at det bestemt ikke er en god idé blot at hælde uopløste saltkorn ned til dyrene.

: man 4. sep 2006 15:01
af wondersurfer
jeg hældte osse skidtet i efter kort tid men i starten der ventede jeg et døgn

: man 4. sep 2006 15:16
af Lord Mike
mads-fisk skrev:Dog kan jeg kun bakke Cecillia op om, at det bestemt ikke er en god idé blot at hælde uopløste saltkorn ned til dyrene.
Det er jeg ganske enig i, men saltet opløses ret hurtigt hos mig efter ca 20-30 min.

: man 4. sep 2006 15:18
af Chris2500DK
Jeg kunne også godt forestille mig en forskel på at skifte måske 10% vand med nylavet saltvand og så fylde hele akvariet med det. Selvom det nyblandede vand skulle være lidt kradst bliver det jo blandet godt op.

: man 4. sep 2006 16:56
af Pulken
Mads ::

Tja, jeg har jo laest en masse og som jeg skriver i mit indlaeg, vil jeg ikke goere som "alle" I andre.... Jeg har besluttet mig for at goere det paa min egen maade... gud hjaelpe mig he he he.

jeg har laest at spandpumpen maaske ikke er saa god ide, men proever nu alligevel. jeg har en ide om at hvis man ikke lige har raad til 40 kg sten, at man muligvis kan bruge spandpumpen som et alternativ. men som sagt er dette kun min egen holdning. Det skal saa lige her naevnes at jeg endnu ikke har renset finter eller andet for den sags skyld, men at jeg vil rense min spandpump ca. hver 14 dag. Og jeg kunne jo evt. undlade kullet, har jeg dog ikke besluttet endnu.

Vaerdierne er ioevrigt idag 4/9

Salt : 1024
nitrat : 0
Nitrit : 0
Amoniak : 0
PH : 7,6

py ha, 7,6 den var vaerre, men mon ikke det aendre sig.... jeg vil ihvertfald ikke putte kemikalier i min balje.

: man 4. sep 2006 17:01
af Celia
Det kan da godt være at 24 timer er overkill, det er blot hvad vi har gjort.
Jeg syntes det er ret kradsbørstigt og da vi rodede i akvariet efter vi havde hældt vand og salt i (da der intet var i akvariet) syntes jeg det var noget ubehageligt på huden i forhold til hvad det var da vi puttede sten i et par dage efter.
Håber i forstår hvad jeg mener ;-)

: man 4. sep 2006 17:54
af Pulken
Opdatering 4/9-06

Salt 1024
nitrit : 0
Nitrat : 0
Amonia : 0
PH : 7.6
Temperatur : 26 grader
Klart vand, ingen luftbobler, ingen alger.

Har dog fundet et par nye beboerer i min balje... Et par snegle af dem med "hus" og en maerkelig snegl som graver sig ned i sandet/gruset og stikker en " antenne" op.... Ogsaa et par krebs med "hus" og roede kloer. De er vist kommet med de levende sten. ogsaa et par "orm" af forskellig stoerelse og 2 soestjerner.

Mon jeg finder flere indbyggere ????

Peter

: man 4. sep 2006 18:03
af Celia
Hvad med fosfat ? og Mg osv ?
Vi har set en stor forskel i vækst på de ting vi har på de levende sten (bla Kenya træ) da vi fik sænket fosfaten.

: man 4. sep 2006 18:20
af Pulken
Uha da da, nu bliver det alt for besvaerlig for mig. Maaler ikke for disse vaerdier... Vil kun maale nitrit, nitrat, amonia, salt og PH. Burde ikke maale saa ofte som jeg goer, men goer det da jeg tror mange nybegyndere goer det samme, og saa kan vi jo allesammen sammenligne...........

: man 4. sep 2006 18:25
af Celia
Hvis du skulle have lyst til at læse noget mere ;-) så er denne oversigt god. Den har ihvertfald hjulpet mig meget :)
http://www.reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.php

: tors 7. sep 2006 08:19
af Pulken
7/9-06

Tid til en kort opdatering;
Tja, der er sgi ikke sket meget siden sidste maaling, faktisk ikke en dyt vaerdier er stadig :

salt : 1024
nitrit : 0
Nitrat : 0
PH : 7.6
Temp : 26

Der er stadig ikke nogen udsigt til alger af nogen art, men der er en helvedes masse liv af forskellig art. mega sjovt at kikke paa.

Det skal lige tilfojes at jeg har bestilt et t5 amatur til min tank, tror sgi nok det er bedst naar jeg nu ogsaa vil have koraller i.

: tors 7. sep 2006 13:21
af mads-fisk
Hvad tid på dagen måler du dine værdier? En pH. på 7,6 er lav, men hvis den endda måles om aftenen, må den være helt gal om morgenen.

: tors 7. sep 2006 14:18
af Nolan
Pulken skrev:Uha da da, nu bliver det alt for besvaerlig for mig. Maaler ikke for disse vaerdier... Vil kun maale nitrit, nitrat, amonia, salt og PH. Burde ikke maale saa ofte som jeg goer, men goer det da jeg tror mange nybegyndere goer det samme, og saa kan vi jo allesammen sammenligne...........
Du skriver at du også vil have koraler - så kan du nok ikke regne med kun at skulle måle disse få værdier.
Du får ihvertfald også brug for at kunne måle KH og Calcium, hvis du har intentioner om at dine koraler skal overleve.
Fosfat er heller ikke en dårlig ting at have styr på i forbindelse med koraler - det kan være årsag til at de ikke rigtigt trives.

Du behøver jo ikke måle hver anden dag - jeg tror jeg måler et par gange om måneden og jeg måler kun oftere, hvis der er ting der ikke ser ud til at trives (f.eks da min Xenia så træt ud - det viste sig at være min Scopas, der ikke ville lade den være i fred).

Mvh
Kim

: tors 7. sep 2006 14:50
af Carsten
Celia skrev:Hvad med fosfat ? og Mg osv ?
Vi har set en stor forskel i vækst på de ting vi har på de levende sten (bla Kenya træ) da vi fik sænket fosfaten.
Det er fuldstændigt unødvendigt at måle for det, når akvariet ikke har nogen belastning. Og magnesuim er der stadig i vandet når der ikke er noget til at bruge det.

: tors 7. sep 2006 14:55
af Carsten
Pulken skrev:Uha da da, nu bliver det alt for besvaerlig for mig. Maaler ikke for disse vaerdier... Vil kun maale nitrit, nitrat, amonia, salt og PH. Burde ikke maale saa ofte som jeg goer, men goer det da jeg tror mange nybegyndere goer det samme, og saa kan vi jo allesammen sammenligne...........
Hvis du ikke vil måle for andet, beder du selv om at få problemmer.

Det er overflødigt at måle saltindholdet hele tiden. Der skal fordampe rigtigt mange liter vand før end at du kan se det på dine målinger.

Du bør få check på den ph! Er du sikker på at det test du bruger måler korrekt??

: tors 7. sep 2006 15:57
af Celia
Jeg er enig med hensyn til målingerne, er det koralle du vil have så er KH / CA og PO4 vigtige. Vi er p.t ved at regulere vores ind så de passer.
Din ph må gerne op være omkring 8,1- 8,3

Selv om du siger at det ikke skal være besværligt, så snyder du dig selv ved at undlade at måle de vigtigste ting i saltvand.
Du vil simpelhen smide flere penge efter koraller der dør fra dig end du noglesinde vil bruge på et par ekstra testsæt.

De link jeg henviste til sidst vil jeg da lige henvise til igen ;)
der kan du se de "kritiske" test og de "sekundære" test. (når akvariet er indkørt)
http://www.reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.php

: tors 7. sep 2006 19:03
af Pulken
Uha hvor det gaar... Sikke en masse dejlige svar.. Tusind tak.....

Jamen, som det ser ud pt. har jeg kun levende sten i mit akvarie, saa ser ikke umiddelbart nogen grund til at maale for mere end jeg goer " kan vaere fordi jeg er nybegynder". Jeg er udemaerket klar over at min PH boer ligge omkring 8,2, men lige nu er det knapt saa vigtigt. Jeg skal nok soerge for at min PH er omkring 8,2 naar jeg om ca. 6-10 uger fylder med koraller og fisk. Jeg vil da ogsaa paa dette tidspunkt maale phosfat og calsium, saa jeg er sikker paa at det ligger inden for de gaengse rammer. Vil jo noedigt vaere dyremishandler......

: tors 7. sep 2006 21:46
af Carsten
Det er altså ikke ligegyldigt nu hvordan din ph ligger. Får du den ikke på plads nu, får du det aldrig!!
Fiskene er som ofte ret hårdføre, men det er korallerne ikke.
Der findes en hel masse bøger på engelsk om enmet, brug tiden til at læse nogle af dem.
Der er alt for mange nye som blot hopper ud i det og tror at de dels kan springe over hvor gærdet er lavest, og så samtidigt få stor succes med det, men det kna man altså bare ikke. Der er nok en grund til at rigtig mange af os har ofret formuer i diverse teknisk udstyr, og det er ikke fordi vi ikke viste hvad vi ellers skulle bruge pengene til.

: tors 7. sep 2006 21:49
af Nolan
Jeg spekulerer lidt på, hvordan din pH er kommet der ned ?
Min har ligget konstant omkring 8.3 siden jeg startede op.

/Kim

: fre 8. sep 2006 07:48
af Pulken
Nolan :

Har ikke puttet nogen kemikalier i overhovedet. Bare 180 liter vand fra hanen, noget salt og lidt grus. Og saa naturligvis 40 kg levende sten.

: fre 8. sep 2006 07:56
af Pulken
Carsten ::

jeg har efterhaanden laest en masse og laeser da stadig som en gal :)

Jeg har ingen intentioner om at hoppe over hvor gaerdet er lavest, men mener bare ikke det er noedvendigt at maale for det hele naar der ikke er fisk eller koraller i endnu. Det vigtigste her i "indkoeringsfasen" er vel at faa styr paa amonia, nitrit, nitrat, ph, temp og saltindhold eller er jeg helt gal paa den ????
Naar der kommer fisk og koraller i vil jeg ogsaa maale for phospat og calsium....

: fre 8. sep 2006 08:10
af Chris2500DK
Ammonia og nitrit skal nok komme på plads af sig selv i løbet af 6-10 uger, du kan måle dem en gang om ugen eller så, mere burde der ikke være grund til.

Nitrat og fosfat er vigtige at få styr på da de giver næring til alger så du skal have en måde at få dem væk på. Skummeren fjerner en masse skidt før det bliver nedbrudt, vandskift sænker koncentrationen så længe det vand du skifter med har lavere koncentration selvfølgelig (hvor godt er dit ledningsvand?), makroalger som caulerpa og chaetomorpha bruger nitrat/fosfat som mikroalger men er nemmere at fjerne manuelt så du kan "eksportere" nitrat/fosfat på den måde.

PH, salinitet, KH og Ca skal være på plads, hvis de ikke er det nu kommer de det heller ikke af sig selv. Det salt du bruger burde give de rigtige værdier som udgangspunkt, så lav noget saltvand og mål på det. Hvis det ikke er i orden bliver det i hvert fald ikke bedre af at komme i akvariet.

: fre 8. sep 2006 08:57
af Nolan
Pulken skrev:Nolan :

Har ikke puttet nogen kemikalier i overhovedet. Bare 180 liter vand fra hanen, noget salt og lidt grus. Og saa naturligvis 40 kg levende sten.
Kunne der ikke være puttet noget i hanevandet fra værkets side, der sænker pH'en som en sideeffekt?
Pas på klor - det benyttes mange steder i drikkevand.

/Kim

: fre 8. sep 2006 10:18
af Celia
Nolan skrev:
Pulken skrev:Nolan :

Har ikke puttet nogen kemikalier i overhovedet. Bare 180 liter vand fra hanen, noget salt og lidt grus. Og saa naturligvis 40 kg levende sten.
Kunne der ikke være puttet noget i hanevandet fra værkets side, der sænker pH'en som en sideeffekt?
Pas på klor - det benyttes mange steder i drikkevand.

/Kim
Er det ikke kun Kbh. der må komme klor i drikkevandet ? (da de trækker overfladevand fra b.la midt sj)

: fre 8. sep 2006 10:36
af Nolan
Celia skrev: Er det ikke kun Kbh. der må komme klor i drikkevandet ? (da de trækker overfladevand fra b.la midt sj)
Tilsyneladende ikke - prøv at google "klor drikkevand" - der er tilsyneladende flere steder i landet de gør det.

Men nu har Pulken opgivet sin havn som Storbritanien og hvordan reglerne er derovre aner jeg ikke noget om.

:wink:

/Kim

: fre 8. sep 2006 10:41
af Celia
Nolan skrev:
Celia skrev: Er det ikke kun Kbh. der må komme klor i drikkevandet ? (da de trækker overfladevand fra b.la midt sj)
Tilsyneladende ikke - prøv at google "klor drikkevand" - der er tilsyneladende flere steder i landet de gør det.

Men nu har Pulken opgivet sin havn som Storbritanien og hvordan reglerne er derovre aner jeg ikke noget om.

:wink:

/Kim
LOL nå ja jeg glemmer det ikke er i DK :lol: