Side 1 af 1
Månelys
: lør 2. sep 2006 15:23
af Robcus
Jeg har set der er mange der taler om månelys, men hvad er egentlig formålet med det?
Giver det en mere naturlig lyscyklus?
Hvis det giver en naturlig lyscyklus, hvor lang tid skal det så være tændt, hele natten, eller skal det slukkes på et tidspunkt?
: lør 2. sep 2006 15:27
af Carsten
Ja, hvad er formålet egentligt? Primært er det i akvariet blot en forlængelse af den periode som vi kan se fiskene. for fiskene er det en bedre overgang fra fuld lys til totalt mørke, der bliver ingen panik.
Men fiskene har nu godt nok et fint ur indbygget. mine fisk trækker sig pænt tilbage ca 10-15 minutter inden lyset går ud. Jeg tror ikke der er nogen som har månelyset tændt hele natten, men det kommer jo vel også an på hvilken slags månelys man bruger. Dem der bruger et almindeligt lysrør bruger jo en del mere strøm, end dem som har LED lamper.
I naturen er månelyset en nødvendighed for korallernes formerings cyclus.
: lør 2. sep 2006 15:30
af Robcus
Kan man så ikke slukke det noget tid efter det kraftige lys, og så måske tænde det igen lidt før det kraftige, for at få en slags svagt lys før solopgang ??
: lør 2. sep 2006 15:35
af mads-fisk
Det er klart mere naturligt med månelys, men det installeres oftest fordi, det også ser flot ud med et svagt blåt skær i akvariet. Det giver også mulighed for at se nataktive dyr, som man ellers ikke ville have set.
Hvis det skal køre efter den rigtige månecyklus, skal der skrues op og ned i styrke over en periode på 30 dage, så der er fuldmåne den 16. dag. Når det er fuldmåne, skal månelyset ca. have en styrke på 200 lux. Hvad det skal have de andre dage, kan jeg evt. skrive, hvis det har interesse. Temperaturen også månecyklusen har også en ganske bestemt sammenhæng, hvilket der også kan tages højde for med det rette udstyr (kan. f.eks. gøres med IKS Aquastar, IKS strømskinne, varmelegeme og køler).
Dog skal man være opmærksom pål, at korallernes gydning afhænger af månecyklusen, og selvom en masseproduktion af koraller kan lyde tiltalende, er det sjældent noget man ønsker i akvariet, da det vil give så meget næring, at det ofte resulterer i en massedød.
: søn 3. sep 2006 11:20
af steenmillinder
er der andet end koraller som afhænger af månens cyklus? er der ikke en eller anden udførlig artikel jeg kan læse om alt det her, også om lux og alt det der (mads jeg går udfra du ikke gidder at skrive 15 a4 sider her i tråden)... jeg er så grøn og har brug for at læse, jeg har lige læst reef secrets af fosså, men det er slet ikke nok!
: søn 3. sep 2006 11:51
af BS
mads-fisk skrev:Hvis det skal køre efter den rigtige månecyklus, skal der skrues op og ned i styrke over en periode på 30 dage, så der er fuldmåne den 16. dag. Når det er fuldmåne, skal månelyset ca. have en styrke på 200 lux. Hvad det skal have de andre dage, kan jeg evt. skrive, hvis det har interesse.
Hvor faen ved du sådan noget fra? Det er absolut ikke alm paratviden.
Mht den massedød du nævner ifbm korallers gydning. Er det kun hvis det fuldendes med temperatur svingninger osv eller er det også ved at køre månecyklus med månelys i akvariet?
: søn 3. sep 2006 12:03
af steenmillinder
det er da ikke for sjov man har en balje! det er ramme alvor det her

...
Mads

: søn 3. sep 2006 12:04
af steenmillinder
(kan. f.eks. gøres med IKS Aquastar, IKS strømskinne, varmelegeme og køler).
kan en tunze klare det?
: søn 3. sep 2006 14:18
af mads-fisk
Brizz skrev:mads-fisk skrev:Hvis det skal køre efter den rigtige månecyklus, skal der skrues op og ned i styrke over en periode på 30 dage, så der er fuldmåne den 16. dag. Når det er fuldmåne, skal månelyset ca. have en styrke på 200 lux. Hvad det skal have de andre dage, kan jeg evt. skrive, hvis det har interesse.
Hvor faen ved du sådan noget fra? Det er absolut ikke alm paratviden.
Mht den massedød du nævner ifbm korallers gydning. Er det kun hvis det fuldendes med temperatur svingninger osv eller er det også ved at køre månecyklus med månelys i akvariet?
Mener det er noget, jeg engang læste i en bog. Om det var en akvarierelateret bog, husker jeg dog ikke

For lige at gøre det helt præcis er månefacen i den virkelige verden egentligt kun på 29½ døgn.
Man kan sige at des flere kårfaktorer fra den virkelige verden, der opfyldes i akvariet, des større er chancen for at der sker massegydning. Jeg ville ikke selv turde at følge månecyklusen i frygt for massegydning, men en blå diode eller to til at lyse om natten, regner jeg også selv med at få over akvariet, når jeg får taget mig sammen.
steenmillinder skrev:(kan. f.eks. gøres med IKS Aquastar, IKS strømskinne, varmelegeme og køler).
kan en tunze klare det?
En Tunze temperaturstyrring?
Om den vil kunne gøre det, er jeg ikke helt klar over, da jeg ikke ved hvor mange stik, der kan sættes til en sådan controller. Medmindre man hele året igennem kan holde en temperatur på omk. 24 grader celcius blot ved at slukke for varmelegemet, vil en køler nok også være nødvendig, og der skal derfor være plads til både at tilslutte varmelegeme og køler.
Desuden får man jo også en masse andre nyttige funktioner ved en IKS aquastar samt tilhørende strømskinne.
: søn 3. sep 2006 15:57
af steenmillinder
http://cichlidecentret.biz//product.asp ... b=0&page=1
kan den det samme som en IKS aquastar? kan man bruge en aquastar med tunze steam hvis det er ?
: søn 3. sep 2006 16:27
af mads-fisk
Den controller du henviser til, kan ikke sammenlignes med IKS aquastar, i det de har to helt forskellige formål. Tunze multicontroller skal styre pumpernes bølgefunktioner, hvor IKS aquastars primære formål er at måle en lang række vandværdier og evt. behandle dem. -Den ene kan ikke erstatte den anden.
: søn 3. sep 2006 16:35
af steenmillinder
så hvis man har råd til det, skal man have begge to?