I april - maj starter mulighederne for fangst af den lille 1-2½ cm. mysis "reje" ved vore kyster. Den kan fanges i varierede mængder overalt ved kysterne. Juli, august og september er mysiderne størst og antalet stort og kan ofte ses i store "sværme" på 20 -100cm's dybde og helt inde ved land. Kommer man forbi så store mængder bør man opdele sin fangst i to! een beholder til levende dyr og en beholder til frostdyr. Fang de levende til sidst da de er ret ømtålige overfor varme og iltmangel! Fang så, det du vurdere du kan slæbe og skal bruge til vinteren. Hæld evt. det meste af vandet fra frost beholderen inden du kører hjem. Ved hjemkomst renses urenheder fra og vandet presses forsigtigt ud af mysis massen. (hæld mysiderne op i et stofnet og pres forsigtigt væden fra, put dem derefter ned i store frostposer, og læg evt. posen på et stykke pap, så de beholder den flade form mens de fryser, hvorefter man udjævner posen til ca. 1cm tykkelse. (så er det nemmer at knække stykker af senere) og ind i fryseren. De holder sig fint en hel vinter!.
Køb et langt fintmasket net dvs. minimum en meter langt. ( køb rigeligt så både børn og kone kan deltage, hvilket jo er en kærkommen chance til at familien kan deltage aktivt ) og find et sted nær bopælen, så transporten ikke bliver for lang, kommer man over 45-60 min begynder det at blive problematisk om sommeren. Vi bruger 30 liters hammarplast kasser med klik låg, og i en sådan kasse fanger vi vel ca. 100 mysis og hælder en 30 l. vand på. Husk at hjembringe noget havvand til at skifte med, for den næste dag er deres vand som regel meget hvidt og skal skiftes. Vi benytter også vores gamle akvarievand bare fortyndet til mysis vand. Derefter skifter man bare lidt vand løbende og man kan så holde dem kørende så længe man gider. Husk dog at ilte vandet med en luftpumpe.
Som sådan er fangstid på mysis hele året, men af gode grunde er det først når de kommer tæt på land vi har en reel chance for at fange dem. Jeg har selv under dykning truffet på store stimer langt fra land i kolde mdr. En mysis har en levetid på et år. De laver mellem 750 og 1500 unger hvert år.
De trækker ind på lavt vand i foråret, og det er forskelligt hvor og hvornår de kan findes. Ved Esbjerg fx. kan de kun fanges ved en sluse(Snerum) lige før højvande slutter, i Køge bugt kan de fanges non stop formentlig pga. af den lave ebbe/flod forskel. I Roskilde fjord er det også afhængigt af højvand men også temperatur, Jylling havn er et godt sted til mysis fangst, men kun nogle gange. Københavns havn er også et godt sted, især hvor der er stensætninger eller lign. Så man skal finde sit sted, og så tage derud så tit som muligt indtil man har luret hvornår på dagen de er der. Men er der en er der også flere, bare på andre tidspunkter.
Når vandets temperatur stiger. virker det som om, at de er på lavt vand i kortere tid og i mindre mængder, Så generelt er forår, tidlig sommer den nemmeste tid til regelmæssige fangster MEN i sensommeren optræder mysiderne nogle gange i virkeligt store mængder, og her kan man fange til sit eget og vennernes vinterforbrug på 30 minutter.
Mysis kan for øvrigt sagtens fungere som eneste foderkilde til de fleste
fisk. bla. pga. af deres store fedtsyre indehold.
God tur.