Side 1 af 1

Spørgsmål til hardcore kemikere

: tirs 30. maj 2006 15:34
af Jerslev
Hvad er den reelle forskel på osmosevand og ionbyttet vand? og kan man bruge begge typer problemfrit?

Der en tråd på forummet,, som jeg har læst, hvoraf det fremgår, at ionbyttet vand skulle være farligt. Men så vidt jeg ved og kan måle mig til frem til bl.a. via ledningsmåler ( microsiemens værdier ) er ionbyttet vand renere end osmosevand - jeg får i hvertfald 0,0 på microsiemensmåleren.

Jerslev

: tirs 30. maj 2006 20:07
af nyberg
Osmosevand er dannet ved, at vand trænger igennem en membran, der kun tillader vandmolekyler at passere.

Ionbytning foregår ved, at nogle ioner i vandet, f.eks. positivt ladede ioner, byttes ud med nogle andre positivt ladede ioner i ionbyttreren, som f.eks. H+. Der findes ligeledes ionbyttere, der bytter de negativt ladede ioner med f.eks. OH-.

: tirs 30. maj 2006 20:45
af mastou
Jeg bruger ionbyttet vand (fra mit arb :wink: ) og har gjort det i ca 1år. Det virker super dvs. ingen algeproblemer og det er efter min erfaring overhovedet ikke farligt !

/Magnus

: tirs 30. maj 2006 21:04
af Christian
Hvor får man kjøpt en ione bytter?
Hvilken er best den positive eller den negative, eller kan man bruke begge typer?

: tirs 30. maj 2006 21:08
af mastou
Må indrømme jeg ved meget lidt om det, det jeg ved er fra praktisk erfaring men da jeg bare kan tappe vand på arb (har kun et lille akvarie - 128L :wink: ) kender jeg ikke prisen på sådan et apparat.
Hvis andre kan fortælle lidt om hvad der er bedst positiv/negativ o.l. vil jeg også meget gerne vide det :)

: tirs 30. maj 2006 21:20
af Christian
mastou skrev:Må indrømme jeg ved meget lidt om det, det jeg ved er fra praktisk erfaring men da jeg bare kan tappe vand på arb (har kun et lille akvarie - 128L :wink: ) kender jeg ikke prisen på sådan et apparat.
Hvis andre kan fortælle lidt om hvad der er bedst positiv/negativ o.l. vil jeg også meget gerne vide det :)
Kansje du kan finne ut hva apparatet du har på joben din heter og litt av de tekniske spesifikasjoner, en bruksanvisning så er vi på vei...

: tirs 30. maj 2006 21:28
af mastou
Skal prøve at kigge på det imorgen :wink:

/Magnus

: ons 31. maj 2006 05:42
af weblance
Amerikanerne arbejder med udtrykket "RO/DI" vand, og som jeg har forstået kommer det første gennem osmosen og bliver så deioniseret bagefter...

: ons 31. maj 2006 07:10
af nyberg
Jeg vil mene, at man skal have en ionbytter, der både fjerner de positivt og negativt ladede ioner, hvis formålet er at skabe "afsaltet" vand.

: ons 31. maj 2006 10:03
af Wande54
Da jeg havde mange krævende ferskvandsakvarier brugte jeg ionbytter til at fjerne kalken fra vandet.
Det var et dobbelt anlæg jeg selv havde lavet. Et plastrør med An-ionbytteren og et andet rør med Kat-ionbytteren, 1 liter masse af hver. Selve ionbytter-massen havde jeg købt hos Struers og selvfølgelig kan jeg ikke huske hvad det hed. Søg evt på Google efter "Anion" eller "Kation".

Det var lidt besværligt at bruge, for efter et vist antal liter blødt vand, så skulle det regenereres med lidt krasse kemikalier, der skulle skylles baglæns gennem anlægget.

Ionbytning er en ren kemisk behandling af vandet, hvor omvendt osmose også fjerner en del flere stoffer fra vandet.

: ons 31. maj 2006 19:24
af mastou
Christian skrev:Kansje du kan finne ut hva apparatet du har på joben din heter og litt av de tekniske spesifikasjoner, en bruksanvisning så er vi på vei...
Den vi har på arbejdet er en meget gammel en :oops: . Jeg har ikke kunne finde nogle papirer på den men den er type SILEX 1 B fra Silhorko, og er vist for længe siden gået ud af produktion.

/Magnus

: ons 31. maj 2006 19:27
af mastou
Nåår ja, og ionbytter massen skifter vi ikke selv den er i en stor "sok" og vi sender den bare et andet sted hen og får en bytter (koster ca 150kr), men om det er cation eller anion ved jeg ikke.

/Magnus

: ons 31. maj 2006 20:06
af nyberg
Det må være en blanding - både anion- og kationbytter, hvis det skal give mening.

: ons 31. maj 2006 20:10
af mastou
Det har du nok ret i...

: ons 31. maj 2006 21:39
af weblance
Min kammerat Kim Jessen (damsel) her på forummet bruger noget der vist hedder "Demimix" eller lign. Det skulle efter sigende give noget der ligner 10 X bedre vand end osmose (renser, afsalter og afkalker, man kan i hvert fald smage forskel) - så er spørgsmålet om det kan betale sig med DI vand?!?