Du skal henvende dig til sælger for at lave en reklamation på varen (altså korallen, som sikkert vil sende den i hovedet på tunze)
Der er forskel på garanti og reklamationsret.
De 2 år reklamationsret skulle gælde i hele EU.
Læs hellere de forskellige afsnit på:
http://www.forbrugereuropa.dk/dansk/fakta0/garanti/
hvor der
Bla. Står:
Forskellen på garanti og reklamationsret?
"Garanti" og "reklamationsret" er to forskellige juridiske begreber, som ikke må blandes sammen.
Reklamationsretten er en lovbestemt ret, der giver dig som forbruger en række rettigheder over for sælger, hvis der er noget galt med en vare, du har købt. Typisk er det retten til at få varen repareret, til at få en anden vare eller til at få pengene tilbage. Du kan ikke fratages din reklamationsret uanset aftale herom.
En garanti er en frivillig forpligtelse, som typisk sælger eller producent kan påtage sig ved salg af varer. Garantien giver dig som forbruger nogle tillægsrettigheder i forhold til dem, du allerede har efter lovgivningen, for eksempel købeloven.
Eksempler på garantier kunne være en 5 års funktionsgaranti på et stereoanlæg eller en 5-års rustgaranti på en bil. Afhængig af garantibetingelserne vil du kunne klage til garantigiver i hele garantiperioden, hvis stereoanlægget går i stykker, eller bilen begynder at ruste.
En garanti erstatter ikke reklamationsretten, men løber sideløbende med den. Hvis der opstår en fejl, som ikke er dækket af garantien, kan den godt være dækket af reklamationsretten, og du kan dermed henvende dig til sælger.
Nogle gange tales der om 6 måneders garanti i henhold til købeloven eller de tilsvarende europæiske regler, hvilket kan virke forvirrende. Denne 6 måneders ”garanti” vedrører imidlertid alene spørgsmålet om, hvem der skal bevise, at en mangel var til stede allerede på leveringstidspunktet. Ifølge den danske købelov (og den bagvedliggende EU-lovgivning) formodes en fejl de første 6 måneder efter leveringen at have været til stede på leveringstidspunktet, medmindre sælger kan bevise, at det ikke var tilfældet. De første 6 måneder af den 2-årige reklamationsperiode kommer derfor til at minde om en garanti rent bevismæssigt, og omtales derfor nogle gange som en garanti.
Når du handler i udlandet, skal du i øvrigt være opmærksom på, at det engelske ord ”Guarantee” ofte bruges både om reklamationsret og garanti. Garanti svarende til den danske fortolkning kan kaldes ”Commercial Guarantee” eller ”Warranty”. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte Forbruger Europa.
Reklamationsret
Når du køber en vare inden for EU (samt Norge og Island) findes der et fælles sæt regler, der beskriver de rettigheder, du som forbruger som minimum har. Disse regler betyder, at du i vidt omfang lovgivningsmæssigt har den samme beskyttelse, når du handler i andre EU-lande, som når du handler i Danmark. De eksisterende EU-regler er imidlertid minimumsregler, og de enkelte lande kan derfor vælge at stille forbrugerne bedre end EU-reglerne kræver.
Nedenfor gennemgår vi en række af de typiske forhold, du skal være opmærksom på i forhold til reklamationsretten, når du handler i andre EU-lande.