Side 1 af 2
bundlag bliver brunt og bobbelfyldt
: fre 7. mar 2008 23:47
af raseni
jeg har lidt problemer med at mit levende sand bliver hurtigt brunt og fyldt med masser af bobler, specielt lige under hvor HQI´en er kraftigst. Hvad kan jeg gøre med dette? Ville det evt hjælpe at komme 1 el. 2 sandsøstjerner i ????
mine værdier er rimelige gode, kun min nitrat er ca. 25
mvh
Rasmus
: lør 8. mar 2008 00:10
af HansR
Hvis din nitrat er høj er det en del af problemet. Hvor lang tid har akvariet kørt? Hvad siger phosphat?
Det er under alle omstændigheder en god idé med sansøstjerner og en sort søpølse, hvis akvariet er stort nok. Det er godt for bundlaget at blive vendt lidt hele tiden.
/Hans
: lør 8. mar 2008 00:22
af raseni
akvariet er 240 L og har kørt i ca. 2 måneder + . Men de enese måde jeg a få nitraten ned på, er vel ved at sætte et nitratfilter på ikke?
er akvariet stort nok til en sort søpølse? eller er der et andet alternativ?
mvh
Rasmus
: lør 8. mar 2008 00:31
af HansR
En mindre sort søpølse kan du sikkert sagtens have, de kan være lidt irriterende idet det jo ikke er deres høje intelligens, der karakteriserer dem, så de moser rundt og vælter alt muligt, hvis det ikke er sat fast.
Det med nitraten ville jeg tro kommer ned efterhånden, som dine LS begynder at "virke" men har du mange fisk eller fodrer du meget?
Algerne er sikkert også en del af indkøringen. Det tog ca. 3 - 4 md før jeg blev af med mine alger, efter at jeg havde startet akvariet. En anden ting, der medvirker til at undgå højt nitrat er en god skummer (det er absolut et instrument, der ikke kan overvurderes i mine øjne).
/Hans
: lør 8. mar 2008 00:43
af christiantt
Du kunne også lige fortælle hvor mange fisk du har i, og hvor hurtigt du begyndte at putte dem i

: lør 8. mar 2008 14:58
af roneld
hilke lamper køre du med & er de nye? de fleste (jeg går ud fra at du har skummer på den str. akv.)gange man møder de prb. er når der ikke skiftes vand tit nok & at pærerne er for gamle - man skal skifte sine pære 1.gang årligt. jeg kan godt læse mig til at dit akv. kun har kørt 2.mdr. men det kunne jo være at din lampe var købt brugt. muligheden er også at du bruger postevand i stedet for osmose vand. venligst-jan.
: lør 8. mar 2008 15:02
af Hvidtfeldt
Kan for gamle pære have eefekt på ens alger?
: lør 8. mar 2008 15:34
af roneld
ja også i den grad!!!! prøv at læse mit indlæg under gisemann. den er så smart at den selv fortæller når det er tid at skifte pære & rør. pære skal skiftes efter 12. senest 14.mdr. hvis du ønsker at køre optimalt. & med alle de penge vi putter i vores akv. er det 1. dumt sted at sparre. venligst--jan.
: lør 8. mar 2008 17:27
af raseni
mange tak for informationerne, vil måske tro at der ike bliver skiftet nok vand eller noget. Jeg har kun skiftet ca. 20% på de 2 måneder det har kørt. Min pære er ca. et halvt år gammel, den er på 250W
Af fisk har jeg:
1 hugo
4 små chromiser
1 afrikansk dværgkejser
1 royal dottyback
og en lille muræne
og 2 pudserrejer
en del turbosnegle, vil tro der 5-7 styk.
det er kommet i løbende med et par ugers mellemrum,
startede akvariet med ca. 100 indkørt vand fra tidligere ejer.
mvh
rasmus
: lør 8. mar 2008 17:30
af raseni
glemte lige at sige det er faktisk kun der hvor HQI´en er skarpest at der virkelig kommer bobler og brunt lag. Men boblerne fører heldigvis skidtet til overfladen så det kan komme i skummeren. eller ihvertfald noget af det. Og skummeren er en skimmerbeast 400 tror jeg den hedder.
mvh
Rasmus
: lør 8. mar 2008 17:32
af Jesper B
Du behøver slet ikke skifte vand, det er der mange som ikke gør
: lør 8. mar 2008 17:34
af saltfreak
Men de enese måde jeg a få nitraten ned på, er vel ved at sætte et nitratfilter på ikke?
Hvis du har sump,kan du også bruge Caulerpa
: lør 8. mar 2008 17:40
af roneld
hej rasmus du skriver vand fra tilliger ejer det lyder ikke så godt med mindre det er målt på kryds & tværs & alle værdiere var 100% i orden. til alle som læser dette 1.godt råd er at skifte vand 1. gang om ugen istedet for hver anden .mdr.- venligst--jan.
: lør 8. mar 2008 17:50
af Chris2500DK
Der er flere måder at sænke nitratindholdet på.
Som du selv er inde på kan et nitratfilter virke, eller du kan dyrke makroalger som Caulerpa eller Chaetomorpha. Vandskift vil også sænke nitratværdien så længe det nye vand ikke indeholder nitrat.
Det er jo alt sammen symptombehandling, og det vigtigste er at finde ud af hvorfor du har fået høj nitratværdi, så det ikke sker igen.
: lør 8. mar 2008 17:51
af raseni
jeg har en sump med caulerpa. Vandet sagde han var fint nok, og værdierne i orden. Men jeg må vel bare igang med en større udskiftning af vand. Ville ASTM type 1 vand være godt at bruge. Det er fuldstændigt demineraliseret. Altså samme type som man bruger i laboratorier.
Og hvor meget burde man skifte hver uge?
mvh
Rasmus
: lør 8. mar 2008 19:55
af roneld
hej jesper --- håber ikke at du mener det alvorligt - det med ikke at skifte vand? det går måske i ferskvands verden men her hos saltvands folkene - er det en god ide at skifte ca. 10% om mdr. & heller delt op på evt. 4. søndage istedet for alle 10% på 1.gang. venligst---jan.
: lør 8. mar 2008 20:12
af Billund
roneld skrev:hej jesper --- håber ikke at du mener det alvorligt - det med ikke at skifte vand? det går måske i ferskvands verden men her hos saltvands folkene - er det en god ide at skifte ca. 10% om mdr. & heller delt op på evt. 4. søndage istedet for alle 10% på 1.gang. venligst---jan.
Ved ikke hvem du taler for - skifter "ikke" der fordamper 8-9 ltr dagligt hvilket i min saltvandsverden nok dækker lige så godt, som det med 10-20%. Har tidligere også haft bøvl med alger selv med osmose vand.
: lør 8. mar 2008 20:28
af Jesper B
Der er da nogen af dem herinde som har noget styr på det med saltvand som ikke skifter vand, ved jeg. Personligt skifter jeg lidt engang imellem.
Vandpåfyldning kan man ikke kalde et vandskifte da man ikke fjerner evt ophobede stoffer og hvad man nu ellers kunne ønske at fjerne
: lør 8. mar 2008 20:53
af Helena
Har aldrig skiftet vand, og har aldrig målt noget som helst i vandet, der er vist lige så mange meninger om vandskift, som der er akvarieejere

: lør 8. mar 2008 21:31
af Celia
Har du direkte sollys på akvariet så kan det også give lign tegn. Sådan er det for mig, vi har nu sat persinner op - det har afhjulpet problemet.
: lør 8. mar 2008 23:47
af Hvidtfeldt
roneld skrev:ja også i den grad!!!! prøv at læse mit indlæg under gisemann. den er så smart at den selv fortæller når det er tid at skifte pære & rør. pære skal skiftes efter 12. senest 14.mdr. hvis du ønsker at køre optimalt. & med alle de penge vi putter i vores akv. er det 1. dumt sted at sparre. venligst--jan.
Ja har faktisk lige købt sådan en lampe og for den nok på tirsdag.
Men pærene der sidder i min nuværende lampe er hvertfald over 14 mdr gamle. Og har lidt alge problemer så mistænker lidt den for at skabe dem. Vi må se hvad der sker når der kommer ny lampe og ny pære.
: søn 9. mar 2008 00:24
af HansR
@roneld:
Det har tidligere været meget populært og god latin at skifte en del af vandet når der var tale om saltvandsakvarier, men det billede har ændret sig en del. Der er mange af dem her på forum, som har stor succes med at holde alle mulige sps koraller, der aldrig eller kun meget sjældent skifter vand. I udenlandslke tidsskrifter ses samme mønster, så det er ikke helt entyding, hvad der er bedst eller om der er noget, der er bedst.
@billund
Det er lige meget om du efterfylder fordampet vand. Det har ingen indvirkning på sammensætningen af dit akvarievand, hvis der er tale om remt osmosevand. Hvis der derimod er tale om ubehandlet postevand kan du risikere ophobning af både metaller, nitrat og andet godt. Vores drikkevand er jo fint, men hvis man i årevis tilsætter postevand til akvariet så kan der oopstå ophobningsproblemer, i hvert fald i visse dele af landet.
Grunden til at opfyldning intet har med vandskift at gøre er, at det jjo kun er det rene vand, der fordamper alle andre stoffer forbliver i akvariet, så genopfyldning ændrer ike noget ved mængden af de stoffer der er i akvariet, det gør et egentligt vandskift derimod.
/Hans
: søn 9. mar 2008 07:50
af roneld
tak for de vise ord hans --- hvem er jeres forhandler??? & taler i aldrig med ham evt. stiller nogle spørgsmål vdr.drift af jeres akv.? har i aldrig 1.vandprøve med ned til ham så han kan tage alle de vigtigst tests??? det kan godt værre at i synes at jeg er gammeldags -- men i støvsuger-gør rent - vasker tøj-går i bad & lufter ud der hjemme? hvor dan tror du at dine beboere har det med at svømme rundt 1. sted hvor disse ting ikke forekommer??? & i skal ihvertilfælde ikke begynde at rode rundt i jeres bundlag!!! & jesper du skriver at der er flere som har styr på saltvand som ikke skifter vand. det er din & måske mange andres mening men min erfaring er noget anderledes!!! det kan godt være at i er autogedakte --- men prøv at lytte til nogle som selv har prøvet at stå med et væltet akv. & mere eller mindre måtte starte forfra. ikke at i skal tro at alt hvad jeg skriver er enegyldigt ---- men det er bare min erfaring. tal med jeres forhandler!!!!!!!!!! venligst----jan.
: søn 9. mar 2008 09:00
af Chris2500DK
Hvorfor skulle jeg tage ned til en forhandler når jeg har alle de vigtige tests herhjemme? Al respekt for de lokale forhandlere, men den viden der kan indsamles online overstiger klart den viden der kan fås hos forhandlerne idag. Man skal naturligvis lære at bruge informationen rigtigt og være kritisk, men det skal man så sandelig også hos forhandlerne der jo trods alt lever af at sælge dig ting.
Mht bundlaget er det jo kun et problem hvis man har et tykt bundlag (jeg har f.eks. slet ikke noget bundlag bortset fra kalkalger) og ikke har den fornødne cirkulation til at sikre at detritus ikke samler sig.
: søn 9. mar 2008 10:27
af peder
Hvor bliver man da' klog her!! nogle skifter aldrig vand, og det går helt fint!!. Nogle skifter ofte vand, og det går også helt fint!!

så konklusionen er..............BEGGE METODER VIRKER!! huraaahhhh.

: søn 9. mar 2008 10:47
af Helena
Chris2500DK skrev:Hvorfor skulle jeg tage ned til en forhandler når jeg har alle de vigtige tests herhjemme? Al respekt for de lokale forhandlere, men den viden der kan indsamles online overstiger klart den viden der kan fås hos forhandlerne idag. Man skal naturligvis lære at bruge informationen rigtigt og være kritisk, men det skal man så sandelig også hos forhandlerne der jo trods alt lever af at sælge dig ting.
Mht bundlaget er det jo kun et problem hvis man har et tykt bundlag (jeg har f.eks. slet ikke noget bundlag bortset fra kalkalger) og ikke har den fornødne cirkulation til at sikre at detritus ikke samler sig.
Jeg har da lært at lukke ørerne hos forhandlere, der kommer godt nok meget sludder ud af munden på dem en gang imellem.
: søn 9. mar 2008 11:48
af Celia
jeg lytter til alle der har noget at sige, og så bruger jeg dét som jeg kan bruge

- uanset hvem det kommer fra.
Faktum er jo at gruden til dette forum overhovedet eksistere er at der er 109 måder at gøre tingene på og ingen af os har guldkalven eller de vise ord. - og det syntes jeg er fantsktisk, der er hele tiden nyt at lære.
Hvis der var kun én opskrift, så ville der også kun være én side med en kogebog ... det ville sku da være kedeligt !
: søn 9. mar 2008 14:52
af HansR
Kære Jan
Nej, du er ikke den eneste, der har stået med et væltet akvarium pga af dårlig vandkvalitet, det gjorde jeg førtse gang, da jeg var 13 år og havde mit første saltvandsakvarium. Siden er der jo sket meget indenfor denne branche og jeg synes, at det er mere interessant at se, hvad folk rent faktisk har succes med end at hænge sig i nogle lidt, kunne man måske sige, stive holdninger. Bare rolig, jeg kan, hvis jeg ønsker det nok måle mere end de fleste på dette forum og det gør jeg, hvis jeg mener, at det er oppportunt og nødvendigt. men er der også noget jeg gør så er det at lytte til og se på, hvad andre, der både har succes og ikke succes, gør. Der har jeg i løbet af de senste år altså set, at der er folk, der ikke skifter vand, der har succes, selv med dyr, der regnes som særdeles vanskelige. En anden ting, som jeg mener, at man kan lære rigtigt meget af (betragteligt mere end at lytte til forhandlere) det er at kigge ind i sit akvarium jævnligt. Gør man det vil man næsten altid kunne se at noget er undervejs - og så er det fint at være der med testene - jeg tester nu jævnligt under alle omstændigheder og har naturligvis løbende redox og pH tests.
Når alt dette er sagt, er det jo egentligt heller ikke helt rigtigt, at der ikke sker en vis vandudskiftning i akvariet, for i og med, at man tømmer sin skummer fjerner man jo gammelt saltvand fra akvariet og da dette skal erstates med nyt saltvand vil man under alle omstændigheder tilsætte nogle af de sporstoffer, der er blevet fjernet af enten den biologiske aktivitet (indbygget i dyrene) eller som er fjernet med vandet fra skummeren.
/Hans
: søn 9. mar 2008 16:41
af roneld
hej hans tak -- som jeg skriver er jeg nok af den gamle skole der både går med livrem & seler & når man giver 1. råd her på forumet er jeg af den overbevisning at man kun skal give et velover vejet og fornuftigt råd ud fra egen overbevisning selvfølgelig. jeg føler lidt at det er 1. ny trend at man ikke gider skifte vand & at det nok om 1.år eller 2. giver bagslag. som du skriver er det 1. selvfølge at man skifter sit skummer vand ud med friskt salt vand (men det er der nok heller nogen som bruger i dag) & når vi nu er ved skummeren så renser man den hver 3. dag for optimal udnyttelse. & det kan man ikke lave om på. & hans det er rart til 1. afveksling at få et roligt & fornuftigt svar. - venligst---jan.
: søn 9. mar 2008 16:44
af leifkrarup
Kors hvor er det anstrengende at læse dine indlæg med de 1 taller og &´er.