Side 1 af 1
540 liter Akvarium med ECO sump opstart
: tirs 26. feb 2008 20:47
af djnokia
Hej
Jeg har nu langt om længe fået limet min indkøbte 540 L balje sammen og går nu spændt og venter på at det har hærdet færdigt. Men mens jeg venter kan jeg jo stille nogle af de spørgsmål der har meldt sig efter indkøbet

.
Min sump er en ECO system sump på 128 liter. Jeg skal have miracle mud i sumpen men hvor meget skal der egentlig i en sådan sump? Har hørt omkring 10 kg? og hvilke alger/planter er bedst?
Hvor mange kilo levende sten skal der i en 540 L akvarium?
Jeg har desuden fået 2 x 250 w HQI lamper med til baljen er det i overkanten eller passer det til størrelsen for der er jo ikke nogen grund til at brænde strøm regningen helt af

.
Og så selvfølgelig det basale spørgsmål fra alle nybegyndere hvad er blandingsforholdet i vand og salt og hvilke værdier skal der måles i vandet og hvad er de?
Med svar på dette er jeg sikker på baljen får en god start og det er jo det man går efter.
Mangle hilsner
Martin
: tirs 26. feb 2008 20:54
af RedSea
hovedreglen siger 1 kg sten pr. 10 liter vand, men de fleste har dog mere. Jeg har ca. 50kg i mit 325liters.
Har du ikke tænkt dig at køre med
skummer?
Går ud fra du har læst de artikler der findes om miracle mud? det er ikke alle der er lige begejstrede for det.
Lyset er bestemt ikke i overkanten, det kommer også an på højden af akvariet. Mit er 50 højt og 130 langt, jeg har også 2 x 250w HQI. Jeg ville ikke have mindre over.
Læs Brians tråd i ny i faget, den gir svar på alle spørgsmålene omkring salt forhold samt hvilke værdier der skal måles og hvilke intervaller de skal ligge inden for.
Held og lykke med opstarten
: tirs 26. feb 2008 21:01
af C K K J
Hej Djnokia
1. Miracle mud er ikke mit speciale, så det vil jeg lade andre svare på!
2. En tommelfingerregel er 1kg/10L
3. Hvad angår
lys er der alt for mange meninger til at du kan få nogen fornemmelse for det endegyldige svar, men hvis du kun skal have
fisk kan du sagtens nøjes med meget mindre end 500W (men sørg for at lyset kommer helt ud i hjørnerne, det er pænest... synes jeg). og kun de mest lyskrævende
koraller vil have brug for 2x250W (det skal der nok komme mange andre meninger om

.
4. Salt: saltværdien skal være (1.023-1.026)... køb et salimeter
http://akvarieudstyr.dk/soegning/soegpr ... =salimeter og læs brugsforvirringen. læs resten her:
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic.php?t=918 (Brians guide til saltvand)
Mvh
CKKJ
: tirs 26. feb 2008 21:09
af RedSea
selvfølgelig, omkring lyset afhænger det meget af hvilke
koraller du påtænker at have i baljen. Hvis du vil have
blødkoraller skiver osv osv behøver du ikke så kraftigt
lys. Men hvis du vil have
sps koraller så kræver det som minimum de 2x250w (min mening)
: tirs 26. feb 2008 22:36
af Hougaard
Det eneste der er et mirakel, er at der er nogen der er i stand til at sælge miraclemud - drop det med det samme... Det er et scam ! Køb en ordentlig skummer i stedet for.
: ons 27. feb 2008 00:53
af William Jr
- Jeg har derimod kun godt at sige on ECO system! Jeg kører selv med DSB (Deep Sand Beds), dog også med skummer... Jeg er nystaret indenfor salt, men har kørt med DSB i 4 år uden problemer, i fersvand; af nogen art!
Jeg har dog et par kritikpunkter omkring markedsføringen af ECO system... Det 1" er det anbefalede flow igennem filtret, som jeg mener er for hurtigt for at kunne nå at være virksomt.
Det næste er den anbefalede mængde ( i DK ) som jeg mener er for lidt! Måske det skyldes høje fragtomkostninger fra USA, og dermed en højere udsalgspris? Jeg mener ikke at den anbefalede mængde bør gøres op i KG, men derimod i dybde... Mængden af 10 KG, mener jeg ikke skaber et tykt nok lag. Dette sammenholdt med anbefalede flow, så når der ikke at skabes de rigtige betingelser for nedbrydning af No3.
Et andet forhold som kan skabe problemer er for lav iltoptagelse igen, forud for returen; efter sandlaget/ mud.
Mit eget sandkammer måler: 45x 60x 20 (LxDxH)
: ons 27. feb 2008 08:00
af Hougaard
Jeg kører selv med DSB (Deep Sand Beds), dog også med skummer
Hvordan ved du så det virker ? Hvad er det konkrekt som mudderet gør for dit system. som ikke allerede bliver gjort af skummeren og algerne ?
: ons 27. feb 2008 08:35
af christiantt
Ang. sten så syntes jeg at 1 kg sten til 6 liter vand passer bedre

: ons 27. feb 2008 09:37
af Hougaard
Jeg kører selv med DSB (Deep Sand Beds)
Forøvrigt skal vi da lige være enige om, at mudder bestemt ikke er DSB, som DSB nu er defineret og beskrevet til saltvandsfbrug (Bedst beskrevet her:
http://www.ronshimek.com/ )
/Erik
: ons 27. feb 2008 10:17
af saltfreak
Jeg har kun haft dårlig erfaring med mud og vil anbefale en skummer istedet.
Og du skulle nok bruge 15 kg mud til den størrelse balje,det gjorde jeg,og for de penge kan du få en god skummer
: ons 27. feb 2008 11:20
af Per A
Hej Martin, og velkommen til!
Jeg må desværre også tilslutte mig "koret", køb en ordentlig skummer i stedet for det hokus pokus, jeg tror ikke der er én anden herinder der bruger det
Husk at skrive i din profil hvor du kommer fra.
Du kan evt. smutte forbi én anden og få nogle start tips.
: ons 27. feb 2008 14:15
af djnokia
Så er profilen rette og der er da en del der er i nærhenden af mig kan jeg se

så kunne da være man skulle gribe chancen hvis der er nogle der vil vise frem.
Var næsten klar over mit indlæg ville skabe lidt debat omkring miracle mud og den eneste grund til jeg har en eco sump er vel også at mit setup er købt brugt. Er der nogen der har noget forslag til en evt. skummer der kan bruges. Den skulle helst kunne stå i min sump på de 128 L da der ikke er meget at give af i højden til den møder alu-stativet
Med hensyn til lys så er jeg endnu ikke sikker på hvilke koraller jeg skal have men det lyder som om jeg er dækket godt ind med de 2x 250W HQI lamper så det er jo rart at vide.
Dvs. jeg skal investerer i ca. 54 kg sten. Er der nogen der har et forslag til hvor de skal købes eller hvor de kan fås til en god pris?
Men tak for alle svarene i hvert fald. Det er guld værd når der skal startes op

.
Mvh Martin
: ons 27. feb 2008 15:02
af Musiker
Hvis du kan finde stenene brugt er det billigst og så er det sandsynligvis også lidt hurtigere oppe og køre..
Jeg har købt både privat, hos klovnfisken og Akvarie udstyr.
Akvarieudstyrs sten er bare ikke nemme og rode i. De står i nogle dybe kar og jeg syntes de fleste af demligner havefliser, men hver sin smag...
Klovnfiskens sten har været super og de har pladsen til at man kan stå og kigge stenene igennem uden alt for meget besvær.. De er dog noget dyrere end privat køb.. Men hvis du køber stort er der vist rabat.
/Henrik
: ons 27. feb 2008 18:02
af William Jr
Hougaard skrev:Jeg kører selv med DSB (Deep Sand Beds), dog også med skummer
Hvordan ved du så det virker ? Hvad er det konkrekt som mudderet gør for dit system. som ikke allerede bliver gjort af skummeren og algerne ?
Som anført ovenfor er jeg selv nybegynder indenfor salt... Så jeg ved det ikke endnu!
Men jeg har set at skummeren er et effektivt værktøj til at transportere affaldsstoffer ud af vandet, forud for en nedbrydning andet steds!! Og jeg mente ikke med mit indlæg at gøre mig til advokat for det ene eller det andet... Blot at rejse spørgsmål ved: Hvorfor er der så meget dårlig at sige om eco system princippet??
Hvad der tiltaler mig er at det er et filtrerings princip som fungerer i naturen, opfundet af moder jord. Så ikke meget scam eller hokus pokus i det... Det udfører selv i naturen et ekselent job udi næringstranport!
Det betager mig at betragte mikrolivet i sandet...
- Mit akvarie er et levn fra mine Tanganyika dage, og det øverste i en reol på 333 liter. Det nederste akvarie er på 405 liter, hvor der heri er limet kammer til det ovenfor nævnte famøse sand.
Det har kørt i 25 dage, heraf de ti dage med skummer. Akvariet er dekoreret med en kombi af levende sten: 18, 6 kg og 4 store Kenya Rocks (Hulssten). Algerne er så småt ved at være borte...
Men som sagt skummeren er et effektivt værktøj... Men spørger bare: Hvorfor skulle Eco system ikke virke?? Princippet fungerer i naturen!
Mvh. Flemming
: ons 27. feb 2008 18:27
af Hougaard
Princippet fungerer i naturen!
Hvilket princip er det ?
Det er blevet bevist flere gange at miracle mud i bedste fald ikke gør noget som helst, og de folk der har brugt det har været nød til at gøre ALLE de ting vi andre (der ikke kører mud) alligevel gør.
Så, hvad er det som mud'en gør ?
: ons 27. feb 2008 18:46
af William Jr
Hougaard skrev:Princippet fungerer i naturen!
Hvilket princip er det ?
Det er blevet bevist flere gange at miracle mud i bedste fald ikke gør noget som helst, og de folk der har brugt det har været nød til at gøre ALLE de ting vi andre (der ikke kører mud) alligevel gør.
Så, hvad er det som mud'en gør ?
Min udtalelse er baseret på at sidestille eco system med DSB... Og jeg gav mit bud på at få det til at fungere, i mit første indlæg!
I naturen fungerer næringstranport og nedbrydning b. la. igennem sand. Dvs. anaerobt...
: ons 27. feb 2008 20:37
af Hougaard
at sidestille eco system med DSB
Det er det desværre slet ikke.
næringstranport og nedbrydning b. la. igennem sand. Dvs. anaerobt.
Hvis man ønsker det i dag benyttes der som regel et svovlbaseret nitratfilter som er meget nemmere at kontrollere. Men de fleste af os har fundet ud af at et refugie med caulerpa er endnu bedre og nemmere.
/Erik
Nye overvejelser
: tors 28. feb 2008 10:56
af djnokia
Jeg har nu gået og overvejet lidt og har besluttet mig for at droppe mudderet og i stedet investere i en skummer som kan stå i min sump.
Mit opsætning vil så være at dele min sumps store rum i midten op i to med en glas plade og så have skummer på den ene side og Calupra alger på den anden. Jeg vil desuden placerer filter kugler i tilløbs og afgangs kammer i sumpen.
Nu er mit spørgsmål så. Hvilken skummer skal man købe som passer til et 540 liters akvarium. Kriterierne er at den skal være lille (der er ikke meget plads i sumpen og støjsvag (da jeg helst skal kunne være i stuen også).
Mvh
Martin
: tors 28. feb 2008 11:28
af Hougaard
bubbleMaster 160 kunne være et godt bud.
: tors 28. feb 2008 11:47
af Gramma440
Jeg har kørt med ECO-sump i snart 2 år og nu kører det fint.
Hvis du vælger at bruge mudder og ECO-sump med Caulerpa, vil jeg anbefale at have lys på hele tiden, det hjalp utroligt på væksten af mine Caulerpa. Har dog også en skummer på ved siden af.
Om mudderet virker er svært for mig måle. I starten havde jeg problemer med for høje fosfatværdier, men efter at have fjernet fosfaten med "rowaphos" og efter Caulerpaen begyndte at vokse ordentligt har akvariet kørt perfekt. Skummeren tømmer jeg stort set aldrig (en gang om måneden).
: tors 28. feb 2008 11:50
af RonniA
Du skulle vel ikke have været forbi akvarieudstyr, har nogen gange overhørt de vildeste salgs taler fra nogen som intet vidste noget om saltvand.
Lige mine ord:
"Det eneste der er et mirakel, er at der er nogen der er i stand til at sælge miraclemud - drop det med det samme... Det er et scam ! Køb en ordentlig skummer i stedet for. " (Hougaard)
: tors 28. feb 2008 11:59
af Musiker
Jeg har selv en BM160 - Er egenligt meget godt tilfreds med den. Den larmer ikke sindsygt højt,m men den kunne godt være mere stille efter min mening..
Tror jeg vælger en Bubbleking skummer og Red Dragon retur hvis jeg engang skifter akvarie .. Men til mit første akvarie ville jeg ikke bruge pengene på det dyreste udstyr, ville have været dumt hvis ikke interessen holdt
/Henrik
: tors 28. feb 2008 12:58
af Gramma440
Du behøver nok ikke miracle mud for at holde Caulerpaen i din Ecosump - ville gætte på at de vokser mindst lige så godt i koralsand, som er langt billigere. Ideen med ECO-sumpen er at du høster Caulerpaen og dermed fjerne nogle af næringsstofferne, samtidig med at der sker denitrifikation i sandlaget i sumpen.
: tors 28. feb 2008 13:07
af RedSea
caulerpa vokser på ruderne i sumpen hvis de får fat, så ingen problemer der. Jeg har bare lidt sten i bunden af mit refugie hvorpå algerne har taget fat.
sump
: tors 28. feb 2008 22:08
af djnokia
Gramma440 skrev:Du behøver nok ikke miracle mud for at holde Caulerpaen i din Ecosump - ville gætte på at de vokser mindst lige så godt i koralsand, som er langt billigere. Ideen med ECO-sumpen er at du høster Caulerpaen og dermed fjerne nogle af næringsstofferne, samtidig med at der sker denitrifikation i sandlaget i sumpen.
Nej havde heller ikke tænkt mig at benytte mudder overhovedet til dette

. Bare en smule coral sand og så skulle den vist være der.
SÅ er baljen i gang!!!
: ons 12. mar 2008 14:09
af djnokia
Så lykkedes det endeligt. Der er vand i baljen og den er tæt

.
Nu mangler jeg bare nogle levende sten da et par af de private aftaler jeg havde lavet er faldet på gulvet
Er der nogen der kan hjælpe her? Står også og mangler Calupra alger hvis der er nogen der skulle ligge inde med dem.
Evt. smid en PB.
Mange hilsner
Martin