Side 1 af 2

endnu en calcium...

: søn 30. dec 2007 10:20
af steenmillinder
er der mange af jer som tilsaetter et eller andet buffermedie fordi pH falder ved brug af en calciumreaktor?
Hvilke vaerdier kan man faa saadan en iks bandit eller anden computer til styre i calciumreaktoren?
jeg har lidt faaet indtrykket at det er lidt besvaerligt det med at taelle bobler manuelt, og at pH i det hele taget kan falde farligt meget naar man bruger kalkreaktor...

Jeg skal til at have noget kalcium i baljen, og ved ikke helt hvad jeg skal gaa efter, kalkvandsmixer, kalkreaktor, eheim laver saadan en foddermaskine som bare dossere flydende, maaske haelde noget faerdig calciumoploesning i som b-ionic eller noget i...

: søn 30. dec 2007 10:33
af Hougaard
Hvis din pH falder (i baljen) fordi du bruger kalkreaktor, så er der alt for meget drøn på ? Giv os nogle tal eksempler..

: søn 30. dec 2007 11:55
af Carsten
Som Erik skriver, må der være for meget tryk på din kalkreaktor hvis du får en lavere ph i akvariet. Hvad er værdierne i udløbet fra reaktoren?
En mulighed for at undgå co2 i vandet er at lade udløbet slutte et par centimeter over vandoverfladen, så forsvinder co2'en fra vandet.

: søn 30. dec 2007 14:21
af moby
Jeg har været utrolig glad for Balling metoden. Det kan du også overveje. Jeg har gennemgået dine problemer i 5 års tid der for ingen tvivl fra min side, dog er der mange der ikke bryder sig om at lave nye dunke hele tiden!

: søn 30. dec 2007 14:26
af Brian
moby skrev:Jeg har været utrolig glad for Balling metoden. Det kan du også overveje. Jeg har gennemgået dine problemer i 5 års tid der for ingen tvivl fra min side, dog er der mange der ikke bryder sig om at lave nye dunke hele tiden!
Det er jo lige det !

Jeg syntes ikke balling er super på 1700 liter vand, så jeg forsøger mig i det nye år med kalkreaktor igen(en grande en)....

: søn 30. dec 2007 14:50
af moby
Det er jo lige det !

Jeg syntes ikke balling er super på 1700 liter vand, så jeg forsøger mig i det nye år med kalkreaktor igen(en grande en
Nå ja enig. Nu vidste jeg ikke hvor stor baljen er du har!

: søn 30. dec 2007 15:06
af Carsten
Brian skrev: Jeg syntes ikke balling er super på 1700 liter vand, så jeg forsøger mig i det nye år med kalkreaktor igen(en grande en)....

hvorfor ikke??

: søn 30. dec 2007 15:17
af steenmillinder
jeg har ikke nogen reaktor endnu, men overvejer at anskaffe mig en, jeg tilsaetter det manuelt, og det er lidt det jeg proever at undgaa. Men i har ikke problemer med pH og kalkreaktor kan jeg lidt forsaa paa det, hvor noedvendigt er det med computerstyring paa saadan en?
Jeg ved ikke praecist hvad Balling gaar udpaa...
Min balje er 840l...

: søn 30. dec 2007 15:30
af steenmillinder
et dumt spoergsmaal: hvad ville der ske hvis man havde en foddermaskine til at droppe en smulle calciumhydroxid i sumpen 8 gange i doegnet/natten, jeg har ikke noget levende i sumpen alligevel, og ville en saa lille en maengde af gangen kunne vaelte vaerdierne i baljen?

: søn 30. dec 2007 16:13
af mf
Den Eheim laver kan du ikke justere, og giver ikke 1 ml hver gang, og max 4 gange dagligt.
Ved ikke om det er nok til dit forbrug.

: søn 30. dec 2007 17:09
af Hougaard
steenmillinder skrev:et dumt spoergsmaal: hvad ville der ske hvis man havde en foddermaskine til at droppe en smulle calciumhydroxid i sumpen 8 gange i doegnet/natten, jeg har ikke noget levende i sumpen alligevel, og ville en saa lille en maengde af gangen kunne vaelte vaerdierne i baljen?
Fordi Calciumhyroxid enten ødelægger maskinen, eller suger så meget fugt at den blotblivertil en stor klump ;)

: søn 30. dec 2007 17:12
af Hougaard
Men jeg vil nu altid anbefale kalkreaktor - det virker rimeligt godt og man kan tilsætte alle tre komponenter og så syntes jeg der er et eller rigtigt i at opløse koralgrus som korallerne kan bruge igen - Jeg bilder mig ind at det er sundere for dem ;)

: søn 30. dec 2007 17:58
af cooltaz
Men jeg vil nu altid anbefale kalkreaktor - det virker rimeligt godt og man kan tilsætte alle tre komponenter og så syntes jeg der er et eller rigtigt i at opløse koralgrus som korallerne kan bruge igen - Jeg bilder mig ind at det er sundere for dem
hvad er det for nogle 3 komponenter du tilsætter :?:

: søn 30. dec 2007 17:59
af Hougaard
Ca, KH, og Mg ...

: søn 30. dec 2007 19:07
af cooltaz
ok jeg bruger kun CA og MG.
hvad er blandings forholdene når man bruger CA, KH og MG?

: søn 30. dec 2007 19:58
af mads-fisk
Som allerede sagt, er det en stor fordel at lade kalreaktoren udmunde et stykke over vandoverfladen (ville nok min. sige 10 cm over), så rester af CO2 forsvinder. Som ekstra hjælp er det også altid en fordel at lade den udmunde før skummer samt refugium, da caulerpaalgerne i refugiet vil elske evt. rester af CO2.

Jeg har altid kørt med kalkreaktor, men har netop valgt at droppe det igen. Istedet har jeg købt en ekstra dosseringsmaskine, som dosserer Saliferts calciumblanding: http://www.salifert.com/sup/ca.htm
KH. dosseres ved en kop bagt natron en gang om ugen og resten af sporelementerne så som magnesium klares også af saliferts blandinger på en dosseringsmaskine. På den måde slipper man for alt bøvlet med justering af CO2 samt magnetventil og ekstra pH-probe.

Husk at calciumhydroxid IKKE må dosseres direkte i baljen. Det skal omrøres, bundfælde og kun væsken må derefter tilsættes. Det er primært beregnet til brug i kalkvandsmikser.

: søn 30. dec 2007 20:01
af Hougaard
Jeg har 10% GroTech MagnesiumPro i reaktoren sammen med 90% koralgrus.

: søn 30. dec 2007 23:54
af steenmillinder
hvad ligger saadan en dossiringsmaskine i prismaessigt i forhold til en kalkreaktor?

: søn 30. dec 2007 23:56
af Hougaard
Og hvordan ser drift regnskabet ud hvis man IKKE arbejder i en saltvandsbutik ?

: man 31. dec 2007 00:10
af mads-fisk
Steenmillinder<< Nu kommer det jo lidt an på hvor stort et akvarie, der er tale om, men en almindelig kalkreaktor op til ca. 1000 l. inkl. CO2-flaske og manometer løber nemt op i 4500 kr. Og så er det jo altså også en god idé med en ekstra pH-prbe til kalkreaktoren, hvilken koster ca. 1500 kr. ekstra.

En 3-kanals dosseringsmaskine (inkl. computer) ligger cirka på 3000 kr.

Driftsomkostningerne på de to metoder er cirka det samme.

: man 31. dec 2007 00:16
af Hougaard
Og hvordan kommer du om ved at Saliferts Ca skal omrystes før brug ?

: man 31. dec 2007 00:19
af mads-fisk
Det gør jeg selvfølgelig heller ikke, men lader bare slangen udmunde et par centimeter over bunden af flasken. Det er selvfølgelig den ulempe, der altid er, når man dosserer sporstoffer med dosseringsmaskine. Men helt ærligt, virker det ikke som om det betyder noget videre i praksis.

: man 31. dec 2007 01:29
af steenmillinder
hmm... hvorfor altid saa mange muligheder, kunne der ikke bare vaere MAADEN at goere det paa... der er vel ogsaa den fordel ved din dosseringsmaskine at den ogsaa kan dossere to andre ting til baljen, udover Ca...

der staar "Dose 5 ml per 100 liters (25 gallons) once a week or two weeks.
" i linket, med mine 800 liter, burde 4 ml dagligt vaere nok, og saa burde saadan en eheim dosseringsmaskine vaere nok(mener den koster ca en plov). Hvad er der ellers af dosseringsmaskiner tilraadighed paa markedet, som skulle vaere paalidlige nok til man toer?

: man 31. dec 2007 09:34
af cooltaz
men en almindelig kalkreaktor op til ca. 1000 l. inkl. CO2-flaske og manometer løber nemt op i 4500 kr
Kun hvis du køber en ny.... du kan sagtens finde et komplet sæt brugt til omkring 1000 - 2000.kr :D

: man 31. dec 2007 11:57
af mads-fisk
steenmillinder skrev:hmm... hvorfor altid saa mange muligheder, kunne der ikke bare vaere MAADEN at goere det paa... der er vel ogsaa den fordel ved din dosseringsmaskine at den ogsaa kan dossere to andre ting til baljen, udover Ca...

der staar "Dose 5 ml per 100 liters (25 gallons) once a week or two weeks.
" i linket, med mine 800 liter, burde 4 ml dagligt vaere nok, og saa burde saadan en eheim dosseringsmaskine vaere nok(mener den koster ca en plov). Hvad er der ellers af dosseringsmaskiner tilraadighed paa markedet, som skulle vaere paalidlige nok til man toer?
Nu kender Salifert jo ikke til dit calciumforbrug, så du skal nok kun tage de 4 ml. om dagen som et udgangspunkt hvorefter du skal finde den rette dossering til dit akvarium.
Jeg benytter Grotechs tre-kanals dosseringsmaskine, hvilken fungerer helt uden problemer.

cooltaz<< Ja, men så kan du også købe en dosseringsmaskine brugt :roll:

: tirs 1. jan 2008 02:48
af steenmillinder
jo jo klart... jeg tror jeg starter med en billig dosseringsmakine foerst, og saa maa jeg se hvordan det gaar...

: ons 2. jan 2008 07:31
af Brian
Mads - Interessant idnlæg må jeg sige da de fleste jo nok tænker at en kalkreaktor ER billigst ved mange koraller. Men jo den skal rense og justeres, der skal medie i samt strøm og Co2, så den er ikke gratis nej.

Har du lavet desiderede beregninger i kroner på dit setup(reaktorer vs. færdig blandede dunke/salifert) ?

Og har du overvejet balling, som jo næsten er det du gør bortset fra at Balling nok ville koste en 10 del ?

: ons 2. jan 2008 11:37
af mads-fisk
Brian skrev:Mads - Interessant idnlæg må jeg sige da de fleste jo nok tænker at en kalkreaktor ER billigst ved mange koraller. Men jo den skal rense og justeres, der skal medie i samt strøm og Co2, så den er ikke gratis nej.

Har du lavet desiderede beregninger i kroner på dit setup(reaktorer vs. færdig blandede dunke/salifert) ?

Og har du overvejet balling, som jo næsten er det du gør bortset fra at Balling nok ville koste en 10 del ?
Da det endnu er en ny fremgangsmåde for mig, har jeg ikke kunnet beregne det egentlige forbrug ud, men hvis man tager udgangspunkt i den dossering, der er angivet fra Saliferts side, kommer regnestykket til at se således ud for mig med mine 1500 l. vand:

Kalkreaktor:
Genopfyldning af 2 kg. CO2-flaske 2 gange om året til 400 kr. pr. gang
1 bøtte kalkmedie (agonite ARM) om året til genopfyldning til 299 kr.
1 pumpe a 10 w. til intern cirkulation; 88 kWh. / ca. 180 kr. om året.
1 pH-probe a 1800 kr. til udskiftning hvert andet år; 900 kr. om året.

Alt i alt en driftspris på ca. 2179 kr. om året.

Saliferts blandinger:
Til 1500 l. vand skal der dosseres 75 ml. calcium blanding om ugen / 3,9 l. om året. Med en literpris på 249,- vil det give et forbrug på 971 kr. om året.
Til mine 1500 l. vand med mange koraller, skal der dosseres 75 ml. Salifert KH. buffer om ugen / 3,9 l. om året. Med en literpris på 185,- vil det give et forbrug på 720 kr. om året.

Alt i alt en driftspris på cirka 1691 kr. om året.

Grunden til jeg ikke vælger balling er, at jeg mener man binder sig mere til netop Ballingblandingerne. Hvis jeg i dag ikke lige har mere Salifert calcium kan jeg altid smide lidt Tropicmarin calcium i o. lign.

: ons 2. jan 2008 12:08
af muldfred
Genopfyldning af 2 kg. CO2-flaske 2 gange om året til 400 kr. pr. gang
Det var sgu dyrt mads, jeg bytter min til en ny 6 kg´s for max 300 kr, kan ikke huske den hel præcise pris

: ons 2. jan 2008 12:39
af Hougaard
enopfyldning af 2 kg. CO2-flaske 2 gange om året til 400 kr. pr. gang
1 bøtte kalkmedie (agonite ARM) om året til genopfyldning til 299 kr.
1 pumpe a 10 w. til intern cirkulation; 88 kWh. / ca. 180 kr. om året.
1 pH-probe a 1800 kr. til udskiftning hvert andet år; 900 kr. om året.
Hmm.. Jeg giver...

2 kg CO2 (Electroma) = 250 Kr
ARM Medie (korallen) = 149 kr
Strøm 5w AquaBee = 90 kr
pH Probe C-Centret = 499 kr / 2

Det giver 739 om året her hos mig.