Side 1 af 4

ZEOvit-systemet til overvejelse endnu engang.

: fre 15. jun 2007 10:05
af mads-fisk
Der er megen snak om ZEOvits virkning på koraller. Dette gælder dels i udlandet, men især i Danmark er der begyndt at dukke tråde op jævnligt omhandlende ZEOvit. Dog er det i Danmark en rimelig uprøvet metode, da kun få i hele landet har prøvet det. Af samme grund, bliver vi nødt til at søge efter udenlandske erfaringer, hvilke jeg vil forsøge at kæde sammen i denne artikel ikke mindst for at skabe lidt større fokus på produktet.

Det er ikke uforståeligt, at folk spærrer øjnene op, når man kigger på diverse hjemmesider, hvor der fremvises billeder af ZEOvit baljer. Hvad enten man kan lide et farvehelvede af SPS eller ej, kan man vist ikke komme uden om, at rigtig mange akvarister, der bruger ZEOvit, har nogle helt utrolige farver på deres koraller.

Eksempelvis:

Billede
http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=9505

Billede
http://www.hausriff.ch/4534/108355.html

Billede
http://www.hausriff.ch/156000/index.html

Billede
http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic. ... in+airlift


Med henblik på ovenstående billeder, må man for rigtig mange akvaristers vedkommende erkende, at ZEOvit umiddelbart virker ret tiltalende. Dog anser jeg det selv som værende væsentligt at vide, hvad jeg rent faktisk bruger penge på, før jeg smider over 1500 kr. for et eller andet ”mirakelprodukt”.
For at finde frem til grundtankerne bag ZEOvit, må man læse nogle tekster af opfinderen selv, Thomas Pohl. I hans guide for opstart af ZEOvit (kan ses her: http://www.saltvandsforum.dk/pafiledb/u ... 17e273.pdf) skriver han, at Idéen med ZEOvit er at fjerne så mange af de forkerte stoffer fra vandet som muligt, men sørge for, at de bedste er til stede. Alt i alt er grundtankerne vel de samme som dem, vi alle driver vores akvarier med; At rense vandet på forskellig vis bl.a. for proteiner og derefter tilføje diverse sporelementer.

Man skal være opmærksom på, at Thomas Pohl ikke påstår, at ZEOvit kan erstatte en proteinskummer eller den almene tilsætning af sporelementer. Han fremhæver endda, at ZEOvit-systemet bør være i samspil med en yderst kraftig skummer og en korrekt tilsætning af sporelementer. På dette punkt skiller ZEOvit-systemet sig ud i forhold til f.eks. MiracleMud, hvor skaberne mente, at deres produkt i sig selv kunne fjerne alle de skadelige stoffer og tilføje de rigtige.

Selve ZEOvit-systemet består af en reaktor, hvor der løber vand igennem. I denne reaktor skal der være zeolitmineraler. Zeolitmineraler er en bestemt gruppe mineraler, der kan findes i naturen over hele verden. Dog er der relativ stor forskel på de forskellige typer zeolit, hvilket også ses, idet de alle er bedst til at absorbere en bestemt type stoffer. Af samme grund bliver langt det meste zeolit fremstillet kunstigt i dag, så man kan sikre sig, at man får det bedst potentielle medie til en given opgave.

Zeolitmineraler som absorberingsmateriale er noget, der er blevet brugt i rigtig mange år både i akvarieverden, men bestemt også i alle mulige andre industrielle sammenhænge. Det er første næste trin, som Thomas Pohl kan sætte sit navn på.

2. trin består i at dyrke en bakteriekultur på zeolitmediet. Denne bakteriekultur skal tilsættes, de første 10-14 dage når filteret startes op, samt hver gang mediet udskiftes, hvilket skal gøres hver 4. til hver 12. uge alt efter belastningen på akvariet. En af bakteriernes opgave er at nedbryde slam og svævpartikler til proteiner, som skummeren derefter kan fjerene. For at holde liv i bakterierne skal der tilsættes noget foder til disse bakterier, hvilket kan købes i en flaske, hvori der også indgår foder og vitaminer til korallerne. Dette foder skal helst tilsættes dagligt.

Alt i alt er der en del arbejde med filteret; Mediet skal skiftes jævnligt, mediet skal renses dagligt, bakterierne skal fodres dagligt og der skal konstant filtreres med aktivt kul, hvilket skal udskiftes hver måned. Dog er dette arbejde muligvis værd at bruge nogle minutter om dagen på, hvis ens koraller virkelig gennemgår den udvikling, som ses her:

Billede
Aussehen nach Erhalt

Billede
Nach 2 Wochen in unserer Anlage mit ZEOvit

Billede
Nach drei Wochen

Billede
Nach 5 Wochen

http://www.korallen-zucht.de/de/home/ac ... index.html


Lad os høre brugerne af dette sites tanker omkring produktet. Jeg regner selv med at kaste mig ud i det, da man trods alt må unde Thomas Pohl, at han har nogle af verdens flotteste koraller, og han holder farven på dem ligesom rigtig mange af hans kunder.

Hvis nogen ønsker, at læse mere om andre brugeres erfaringer, vil jeg anbefale dette board: http://www.zeovit.com/ Og husk endelig at holde os andre opdaterede, hvis I læser noget relevant om produktet, så vi kan få en masse viden til Danmark om produktet.

: fre 15. jun 2007 10:14
af Andreas S
Hvor kan man købe alt det her udstyr?? Det lyder spændende..

: fre 15. jun 2007 10:23
af mads-fisk
Falcon skrev:Hvor kan man købe alt det her udstyr?? Det lyder spændende..
Det kan bl.a. købes hos Thomas Pohl (korallen-zucht).

http://www.korallen-zucht.de/de/shop/pr ... index.html

http://www.korallen-zucht.de/de/shop/pr ... index.html

: fre 15. jun 2007 10:57
af jolle
jeg har ellers læst mig frem til at der skulle være "low addition of elements" så det der med sporelementerne ved jeg ikke hvor du har fra??? syns også jeg har bedst resultater uden tilsætning af sporelementer lige med undtagelse af jod!!

: fre 15. jun 2007 11:13
af mads-fisk
jolle skrev:jeg har ellers læst mig frem til at der skulle være "low addition of elements" så det der med sporelementerne ved jeg ikke hvor du har fra??? syns også jeg har bedst resultater uden tilsætning af sporelementer lige med undtagelse af jod!!
Muligt jeg skulle have valgt et andet ord end en god dossering. Det er nu rettet til en korrekt dossering.

Jeg når frem til, at sporelementer er nødvendige i sammenhæng med ZEOvit-systemet, da Th. Pohl skriver i sin guide, at det er vigtigt at skifte vand ofte, for at tilføre de rette sporelementer. Derudover skriver han, at man bør have et magnesium indhold på 1250-1300 ppm. samt et calciumindhold på 410-430 ppm. Jeg tvivler på, du kan holde disse værdier uden at tilsætte ;)

Men hvis du rent faktisk driver et ZEOvit-system, så fortæl da hvorledes du gør, og hvilke forskelle du har oplevet på dine koraller.

: fre 15. jun 2007 11:16
af Carsten
Falcon skrev:Hvor kan man købe alt det her udstyr?? Det lyder spændende..
Men husk den store tegnebog! Det er temmeligt dyrt at købe det hele.
Og af en eller anden frund kan man kun få zeoliten i 1 kilo poser.

: fre 15. jun 2007 13:20
af moby
Jge har købt zeo systemet og vil sætte det igang denne fra mandag!. Jeg skal nok love at fortælle hvordan det går med det

: fre 15. jun 2007 14:04
af hellfish
ved ikke om det betyder noget men prøv og kig på korallen oppe i øverste venstre shjørne den er der ikke sket en disse med.. ????

: fre 15. jun 2007 15:33
af mads-fisk
moby skrev:Jge har købt zeo systemet og vil sætte det igang denne fra mandag!. Jeg skal nok love at fortælle hvordan det går med det
Lad os da høre, hvad du har købt. Er det blot bakterierne og foder til disse, eller har du også købt ind, til at kunne tilsætte nogle af de mange andre aminosyrer, der kan fås til ZEOvit-systemet?
hellfish skrev:ved ikke om det betyder noget men prøv og kig på korallen oppe i øverste venstre shjørne den er der ikke sket en disse med.. ????
Det er vel meget naturligt, hvis det er en, han har haft stående gennem længere tid i baljen, så den allerede har fået sine "ZEOvit-farver".

: fre 15. jun 2007 19:19
af moby
Jeg har købt næsten det hele bortset fra nogle få elementer oven i købet til næsten et års forbrug. Jeg talte personligt med Pohl over telefonen som anbefaldede de ting jeg skulle investere i. Det har været en dyr fornøjelse.Men jeg glæder mig meget til at se hvordan det kommer til at virke. Jeg har taget billeder af alle mine koraller for at se om der er en før og efter virkning!

: fre 15. jun 2007 19:52
af Carsten
hellfish skrev:ved ikke om det betyder noget men prøv og kig på korallen oppe i øverste venstre shjørne den er der ikke sket en disse med.. ????
Hvad mener du??

: fre 15. jun 2007 19:54
af hellfish
der er bare en koral oppe i hjørnet som ikke har ændret farve men det er nok som mads siger det havde jeg ikke lige tænkt over :oops:

: fre 15. jun 2007 19:56
af Carsten
Hvilken koral?? Har kigget og synes da ikke jeg kan se nogen som ikke har porno farver

: fre 15. jun 2007 20:03
af hellfish
det er de der billeder hvor man kan se forskellen på den blå acropora . og det er den oppe i venstre hjørne som er cremefarvet

: fre 15. jun 2007 22:35
af Carsten
OK! så er jeg med igen! den ser faktisk ud til at være blevet beige på det sidste billed, og de røde spidser er væk.

: fre 15. jun 2007 23:01
af hellfish
ja det sys jeg nemlig også men det kan vel bare være billedet :) dunno

: fre 15. jun 2007 23:26
af mads-fisk
moby skrev:Jeg har købt næsten det hele bortset fra nogle få elementer oven i købet til næsten et års forbrug. Jeg talte personligt med Pohl over telefonen som anbefaldede de ting jeg skulle investere i. Det har været en dyr fornøjelse.Men jeg glæder mig meget til at se hvordan det kommer til at virke. Jeg har taget billeder af alle mine koraller for at se om der er en før og efter virkning!
Ok. Lyder spændende.
Dog har han da ellers skrevet i sin guide, at de forskellige bakterie- og foderelementer hurtigt bliver for gamle.

: lør 16. jun 2007 07:29
af moby
LIge præcis. Det drejer sig primært om zeobak og nogle andre som man skal købe regelmæssigt. Ellers holder alt det andet.!

: lør 16. jun 2007 08:57
af herzberg
Må man spørge hvor meget det har kostet dig i opstart?

: lør 16. jun 2007 10:24
af moby
Jeg kan ikke huske det da jeg har købt det over 2 gange og for et stykke tid siden. men ca 8000 kr vil jeg skyde på. Det skal dog siges at det kan gøres meget billigere hvis man bare nøjes med basispakken, uden alt det andet hokus pokus der hører til!

: lør 16. jun 2007 10:32
af mads-fisk
moby skrev:Jeg kan ikke huske det da jeg har købt det over 2 gange og for et stykke tid siden. men ca 8000 kr vil jeg skyde på. Det skal dog siges at det kan gøres meget billigere hvis man bare nøjes med basispakken, uden alt det andet hokus pokus der hører til!
Ja så må du fandeme have købt meget hokus pokus! :)

Filteret med medie, ZEObakterier og foder koster ca. 1820 kr.

http://www.korallen-zucht.de/de/shop/pr ... -1250.html
http://www.korallen-zucht.de/de/shop/pr ... eovit.html
http://www.korallen-zucht.de/de/shop/pr ... eobak.html
http://www.korallen-zucht.de/de/shop/pr ... ood-7.html

: lør 16. jun 2007 10:34
af moby
Jeg har købt rigtig meget hokus pokus! Du skal også regne med at alle de resterende ting jeg har købt er der nok af til mindst et års forbrug! bla. 12 poser aktiv kul , zeosten , 12 poser, zeofood 500 ml, aminosyrer, sporelementer, mm

: lør 16. jun 2007 14:36
af Carsten
Kan man købe zeoviten i større paker end 1 kilos??

: lør 16. jun 2007 15:14
af hellfish
det mener jeg ikke :(

: søn 17. jun 2007 13:30
af Anders månsson
det der afholder mig fra det er den daglige rengøring, det er jeg ret sikker på jeg ikke ville kunne overholde. Doseringen af bakterie mad kan jo gøres med en doseringspumpe, hvis altså det ikke SKAL opbevares køligt (det mener jeg at have læst et sted, at det skal).

Jeg har lige bestilt et Red Sea Max, da jeg ikke kunne vente med at huset blev klart til at jeg kunne få bygget mig et indbygget akvarie med bagvedliggende teknik rum... Med Red Sea er pladen lidt træng da je også kommer til at køre med Balling. Når jeg har akvariet kan jeg jo se om der skulle være plads til et zevit system også... :D

Til den tid har Moby nok ogs fået sit op og køre og han kan blive den store danske Zeovit sensei

: søn 17. jun 2007 15:27
af mads-fisk
Anders månsson skrev:det der afholder mig fra det er den daglige rengøring, det er jeg ret sikker på jeg ikke ville kunne overholde. Doseringen af bakterie mad kan jo gøres med en doseringspumpe, hvis altså det ikke SKAL opbevares køligt (det mener jeg at have læst et sted, at det skal).

Jeg har lige bestilt et Red Sea Max, da jeg ikke kunne vente med at huset blev klart til at jeg kunne få bygget mig et indbygget akvarie med bagvedliggende teknik rum... Med Red Sea er pladen lidt træng da je også kommer til at køre med Balling. Når jeg har akvariet kan jeg jo se om der skulle være plads til et zevit system også... :D

Til den tid har Moby nok ogs fået sit op og køre og han kan blive den store danske Zeovit sensei
Men den daglige rengøring består jo sådan set kun i at rykke PVC-håndtaget op og ned 15 gange hurtigt efter hinanden. Det burde ikke tage mere end 30 sekunder.

Tillykke med dit nye indkøb, du har også efterhånden været nogle baljer igennem ;)

: søn 17. jun 2007 15:49
af Carsten
mads-fisk skrev: Men den daglige rengøring består jo sådan set kun i at rykke PVC-håndtaget op og ned 15 gange hurtigt efter hinanden. Det burde ikke tage mere end 30 sekunder.

Tillykke med dit nye indkøb, du har også efterhånden været nogle baljer igennem ;)
Selvom det kun tager 30 sekunder er det alligevel noget der skal gøres dagligt, og er lidt svært hvis man er på ferie.
Man kan nok få nogen til at komme og kigge til akvariet 1-2 gange om ugen, men at de skal komme hverdag er nok lige i overkanten.

: søn 17. jun 2007 16:16
af mads-fisk
Carsten skrev:
mads-fisk skrev: Men den daglige rengøring består jo sådan set kun i at rykke PVC-håndtaget op og ned 15 gange hurtigt efter hinanden. Det burde ikke tage mere end 30 sekunder.

Tillykke med dit nye indkøb, du har også efterhånden været nogle baljer igennem ;)
Selvom det kun tager 30 sekunder er det alligevel noget der skal gøres dagligt, og er lidt svært hvis man er på ferie.
Man kan nok få nogen til at komme og kigge til akvariet 1-2 gange om ugen, men at de skal komme hverdag er nok lige i overkanten.
Ja ja, men som Th. Pohl også skriver i sin guide, så sker der ikke noget ved, at man en sjælden gang imellem ikke får det gjort i nogle dage.

: søn 17. jun 2007 22:13
af hp
Kan lige tilføje at ikke alle de reaktorer er lige smarte.
I starten går det fint med at "pumpe" - men allerede efter kort tid så har de små sten det med at sætte sige i klemme ved o-ringen på stemplet, og så er den ikke til at drive op eller ned, uden først at dreje håndtaget rundt nogen gange og så håbe på at de løsner sig. Det er noget irriterende.
Det er f.eks gældene for denne model:

Billede

http://www.aquapro2000.de/Filtersystems ... daf0af9514

De bedste reaktorer er dem med dobbelt rør - her ligger mediet i sit eget rør.

: søn 17. jun 2007 22:46
af Carsten
hp skrev:De bedste reaktorer er dem med dobbelt rør - her ligger mediet i sit eget rør.
Synes da aldrig at have set sådan en med dobbelt rør. Har du et link??