Månedens Akvarie November 2013 (gnizten)
: fre 1. nov 2013 00:04
[center]Månedens Akvarie (gnizten)[/center]
[center]November 2013 Af Marco R[/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Lidt om Tom[/center]
Jeg er 43 år gammel, og er bosat i Græsted i Nordsjælland sammen med min frue, og vores 2 børn på hhv. 18 og 13 år. Vi har været sammen i 22 år, og gift i 13 år. Vi har god plads i vores hus, som ofte har besøg af ungernes venner, så der er ofte liv og glade dage i hytten, og med en hund og 5 katte kommer der rigtigt fart over feltet.
Jeg er selvstændig IT-konsulent, og får min hverdag til at gå med at supportere en række virksomheder med deres IT- og Teleløsninger, og hvad der nu ellers dukker op af tekniske udfordringer, som jeg kan løse.
Jeg har haft akvarier siden jeg var knægt, og herigennem prøvet kræfter med lidt af hvert for ferskvand. Sidst var et flot 600 liters WoHa Akvarie, som jeg kørte som planteakvarie med fisk. Det blev et utroligt flot akvarie propfyldt med planter i god vækst, og jeg konsulterede jævntligt akvarieplanter.dk for at udveksle erfaringer og suge viden til mig. Sidstnævnte akvarie var placeret der hvor mit nuværende saltvandsakvarie står nu til stor glæde for alle, da man som nu kunne nyde herlighederne fra sofaen.
[center] [/center]
[center] [/center]
Da så en af vores gode venner, som har en dyrehandel i lokalområdet (Desværre ikke med salt), anskaffede sig et lille 105 liters Aqua-El salvandsakvarie med indbygget skummer og det hele - var jeg sgu solgt. Jeg måtte simpelthen også have fingrene i sådan et, og det fik jeg, og jeg fik trådt mine barnesko inden for saltvandshobbyen med dette lille vidunder, som blev indrettet med levende sten, nemme koraller, et par klovnfisk og Kardinalrejer. Vi havde stor fornøjelse med det lille akvarie, hvor vi ofte sad med lommelygte foran akvariet og kiggede, om aftenen efter at lyset var slukket for at se alle de mærkværdige livsformer, der dukkede op om natten.
Efterhånden som livet i det lille akvarie udviklede sig. Steg lysten til at nedlægge det 600 liters planteakvarie og bygge dette om til saltvand. Da jeg i 2011 desværre blev ramt af alvorlig stress, og måtte gå sygemeldt en længere periode. Besluttede jeg mig for stille og roligt at gå i gang med dette, og jeg må sige, at det var en rigtig god beslutning. Ikke kun fordi at det har været med til at grundlægge det setup, jeg har idag, men også at det har hjulpet mig videre, mens jeg gik sygemeldt. Det var super at have noget at gå og rode med, som kunne få ens tanker væk fra det, som havde gjort mig syg, hvilket er noget, jeg stadig nyder godt af, når det til tider alligevel går lidt for stærkt.
Det 600 liters kørte godt og vel et års tid, før det efter længere overvejelser blev solgt til fordel for mit nuværende 1.120l liters, som for alvor blev startet op i maj 2012.
[center]Displaytanken[/center]
Displaytanken:
Akvariet er startet op maj 2012, og det er på 1.120 l, og har målene L 200 cm x D 80 cm x H 70 cm med frontglas i Weiss glas. Det er købt på bestilling hos Decocean.
Akvariet er bygget ind i en væg for enden af vores ene stue. Væggen er opført til samme formål med adgangsmulighed i begge sider, under samt over akvariet. Låger er fra Designa Køkken. Alt arbejde er udført af mig selv.
Sumpen:
Min sump er på 448 l, hvilket sammen med akvariet giver en nettovolumen på 1.560 liter.
Dekoration:
Al dekoration er lavet i Reef Keramik, søjler med skjulte cirkulationspumper, returløb i begge sider, keramikvæg i sider og bagvæg samt omkring overløb. Keramiksøjler som hoveddekoration. Bundlaget er Carib Sea’s Ocean Direct.
Som dekoration er naturligvis også et mindre antal levende sten, som jeg har beholdt. Mest fordi der lever koraller på. Da jeg startede akvariet op, lagde jeg 50 % af mine levende sten, fra det tidligere akvarie, ned blandt keramik søjlerne for at seede akvariet med min eksisterende biologi, men disse er efterhånden taget op alle sammen.
[center] [/center]
[center]Teknik[/center]
På den tekniske side har jeg bestemt ikke holdt mig tilbage. Helt tilbage fra ferskvandsakvariet har jeg givet den max gas på teknikken. Ud over min interesse for selve hobbyen, pirrer mine interesser inden for teknik og elektronik. Jeg startede med at benytte computerstyring allerede, da jeg havde mit planteakvarie, hvor jeg købte min første GHL Profilux, som dengang kontrollerede Temperatur, Co2 reaktor samt dæmpbare T5 armaturer.
Så til mit nuværende system investerede jeg i GHL Profilux 3.1N ex, som i dag er udrustet med de fleste udvidelser, man kan få. Den er utroligt flexibel, når man får sat sig ind i speciel den programmerbare logikfunktion. Jeg har eks. Funktioner, der hele tiden sørger for, at min 90 liters osmosetank bliver fyldt op, når den er nået ned på 50 liter. Den styrer osmoseanlægget således, at dette kører i intervaller, således at boosterpumpen ikke bliver for varm.
Jeg har også indprogrammeret flere automatikfunktioner for mit automatiske vandskifte. F.eks. når min saltvandstank er tom, (denne er identisk med osmosetanken, dvs. 90 liter), frakobler den det automatiske vandskifte, starter osmoseanlægget for at fylde osmosetanken helt op, når denne er fuld - tømmes de 90 liter over i salttanken. Osmosebeholderen fylder herefter op igen, og der signalereres med hyletone og tekst på touch-panelet. Således at vi er klar over, at der skal laves en ny portion saltvand. Så skal jeg blot tilsætte salt og trykke på en knap, hvorefter blandingen mixes i 4 timer med en tunze current pump som sidder fast i tanken. Når den er blandet, kan jeg reset’te via panelet, og vandskiftet kører igen.
Der er lagt visse sikkerhedsprocedurer ind. Bl.a. kan salttank ikke fyldes medmindre, at den er helt tom. Vandskiftepumper Fill & Drain kan heller ikke køre mere end 30 sekunder længere, end det normalt ville tage dem at udføre deres opgave uden, at systemet går i alarm, og stopper funktionen. Får jeg vand på gulvet, får jeg også en alarm, og visse funktioner på systemet frakobles til alarmen er resat. Jeg får alle alarmer via mail, inklusive de aktuelle vandværdier m.m. Jeg kan betjene systemet via app til min IPAD/Smartphone eller via en netportal. Så er der noget, som skal justeres, er det intet problem, hvis man ikke er hjemme.
Styring:
GHL Profilux 3.1N ex med Expansion box. Profilux styrer og overvåger temperatur, pH værdi (både i DT og i kalkreaktor), salinitet (overvåges både I DT og i mit salvands-reservoir), Redox, Osmolator samt fuldautomatisk vandskifte via optiske sensorer i vandtanke og sump. Automatisk opfyldning af Osmose samt saltvands-reservoir. Styrer ligeledes 6 tunze-pumper med bølgeprogram samt 2 stk 4-kanals doseringspumper. Stopper skummer hvis niveau i sump er for høj.
GHL Profilux Touch-panel til betjening og overvågning af systemet. Man kan bl.a. se og justere temperatur, pH, salinitet, redox, starte foderpauser (hele 4 forskellige), starte andre events, f.eks. stoppe skummerpumper (hvis koppen skal demonteres), rense skummeren etc.. Der er næsten ikke den ting, man ikke kan indprogrammere.
Osmoseanlæg:
Vertex Puratek 200 med membraner fra Rent Postevand. Er i gang med at lave et ekstra stort harpiksfilter til at montere efter osmoseanlægget.
Ozon:
Jeg bruger ikke ozon. Har aldrig prøvet.
Osmolator:
Min osmolator-funktion er kontrolleret af min Profilux-computer. Tager vandet fra mit osmose-reservoir, som automatisk bliver fyldt op. Jeg har også en hane på osmosetanken, så jeg kan tappe osmosevand til diverse andre opgaver.
Lys:
GHL Mitras LX 6100 HV. 4 stk. over DT samt 1 stk. over fragment-afsnittet i sumpen. Den bedste lampe jeg nogensinde har ejet. GHL kommer med interface til Profilux-computeren om kort tid, således at lamperne bliver integreret i denne.
Skummer:
Royal Exclusive Bubble King Supermarines 300. Super lydløs. Den bliver fødet med luft udefra, som bliver filtreret i et stort luftfilter med aktivt kul. Skummeren har automatisk rens af skummerkoppen, og er tilsluttet direkte til kloakken, så koppen kan tømmes via en hane.
Returpumpe:
Royal Exclusive Mini Red Dragon 5000 l. Har en i reserve, som jeg bytter rundt, når det er tid til at rense pumper.
Fosfatreaktor:
DIY-reaktor lavet af 10” filterbeholder fra Rent Postevand. Nem at skifte medie med den indbyggede filterbeholder. Har kørt med Rowa samt Grotech medie.
Cirkulation/ pumper:
Pumper styres af Profilux-computeren med bølgeprogram, og der er følgende i DT samt sump:
4 stk. Tunze 6095
2 stk. Tunze 6055
Varmelegeme:
300 W Jäger/Eheim
Køler:
Ventilation over vandoverfladen samt Boyo L-500 kompressor køler som backup. Har ikke set køleren køre denne sommer, da ventilation har været tilstrækkelig.
Kalkreaktor:
Grotech HCR 200 Kalkreaktor. Styres af Profilux-computeren. Kører med ARM Course samt koral-grus fra klovnfisken, 50/50 %. pH i reaktoren er 6.5 og udløb ca. 24-28 dKh. På udløbet er monteret garnfilter i 10” filterhus fra Rent Postevand. Dette er monteret før nåleventilen.
Doseringsmaskine:
2 stk. GHL 4-kanals doseringspumper. Bruger kun 2 kanaler PT, som doserer Red Sea’s NO3:PO4-X samt en smule Kalium.
UV-filter:
De-Bary 55 W UV-sterelizer. Kører 8 timer hver nat. Dog 24/7 ved introduktion af nye fisk. Overvejer at slukke den helt, og kun bruge den ved introduktion af fisk.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Vandværdier[/center]
- pH: 7,9-8,2 ppm (GHL Profilux-computeren)
- Temperatur: 26 ºC (GHL Profilux-computeren)
- Kh: 8-9 ppm (Salifert/ Red Sea) (PT ligger den på 9,3 ppm)
- Ca: 450 ppm (Red Sea)
- K: (Salifert)
- Mg: 1320 ppm (Red Sea)
- Salinitet: 1.026 (Refraktometer + GHL Profilux-computeren)
- No3: 0 ppm (ikke målbart) (Red Sea)
- Po4: <0,04 ppm (D&D/ Red Sea ) (måler ikke så ofte, bruger mere mine øjne)
[center]Vedligeholdelse[/center]
Ud over det automatiske vandskifte samt rens af ruder så renser jeg kun skummer og cirkulationspumper. Måske lidt støvsugning af sumpen ind imellem.
Tilførsel (automatisk):
24/7 Grotech kalkreaktor
Red Sea NO3:PO4-X, PT 4ml pr 100l pr. dag.
Kalium 10 ml pr dag.
Tilførsel (manuelt):
Red Sea Reef energy A+B, 40 ml af hver pr. dag.
Vandskifte:
Fuldautomatisk 3 liter pr. dag (Red Sea Coral Pro Salt).
[center]Foder[/center]
Nori tang, diverse frostfoder, Ocean Nutrition tørfoder (både pellets og flagefoder). Som regel nori tang om morgenen og frost eller tørfoder om aftenen hver dag. Dog kan der smutte en dag ind imellem. Til koraller bruger jeg Reef Pearls.
[center]Koraller[/center]
Jeg har ikke fået identificeret alle koraller, men her kommer det meste.
SPS:
- Acropora cf. nana
- Acropora cf. solitaryensis
- Acropora cf. parilis
- Acropora cf. granulosa
- Acropora cf. prostata
- Acropora cf. tenius
- Acropora cf. appressa
- Acropora cf. secale
- Acropora cf. vermiculata
- Acropora cf. cerealis
- Acropora cf. jacqulineae
- Acropora cf. humilis
- Hydnophora
- Montipora
- Seriatopora
- Seriatopora hystrix
- Stylophora
LPS:
- Acanthastrea
- Caulastrea
- Goniopora
- Echinopora
- Echinophyllia
- Scolymia
- Duncanopsammia
- Euphyllia
- Fungia
- Favia
- Favites
- Turbinaria
- Lobophyllia
- Goniastrea
- Briareum sp
- Catalaphyllia jardinei
- Physogyra
- Plerogyra
- Plesiastra
- Symphyllia
Blødkoraller:
- Xenia umbellata
- Xenia spec.
- Cespitularia
- Heteractis crispa
- Div. Ricordea
- Div. Discosoma
- Div. Rhodactis
- Div. Actinodiscus
- Div. Clavularia, bl.a. viridis
- Diverse Sacropyton
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Fisk og invertebrater[/center]
Fisk i DT:
- 1 stk. Pseudanthias squamipinnis
- 4 stk. Div. Gylter
- 8 stk. Pterapogon kauderni (Baggai-kardinalfisk)
- 1 stk. Acanthurus leucosternon (Hvidbrystet kirurg)
- 1 stk. Acanthurus sohal (Sohal kirurg)
- 3 stk. Paracanthurus hepatus (Palet kirurg)
- 1 stk. Naso elegans
- 1 stk. Zebrasoma flavescens (Gul kirurg)
- 1 stk. Zebrasoma veliferum (Zebrastribet kirurg)
- 1 stk. Zebrasoma xanthurum (Kejser kirurg)
- Div. Ctenochaetus
- 2 stk. Amphiprion clarkii (Mørk klovnfisk) (et par)
- Synchiropus picturatus (Mandarinfisk)
- Pterosynchiropus splendidus (Mandarinfisk)
Invertebrater i DT:
- Lysmata amboinensis (Dannebrogsrejer)
- Lysmata debelius (Kardinalrejer)
- Stenopus hispidus (Hvidbåndet pudsereje)
- Div. Snegle
- Div. Søstjerner
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Problemstillinger og udfordringer[/center]
Jeg har p.t. ingen problemstillinger. Dog er jeg ved at udarbejde en plan for drift af systemet ved evt. strømsvigt, som nok bliver en løsning med en mindre generator.
[center] [/center]
[center]Afslutning[/center]
Det er en kæmpe fornøjelse, at se den udvikling, som akvariet har vist. Specielt i det sidste ½ år der er gået, siden jeg besluttede mig for at køre med Kalkreaktor. En beslutning jeg bestemt kan anbefale. Ud over at kunne se en enorm forbedring på vækst og ikke mindst farver på SPS såvel som på LPS. Så har den gjort mit liv som saltvandsakvarist meget nemmere.
Da jeg før kørte med færdigblandede væsker. Var jeg nødt til at måle Kh, Ca samt Mg flere gange om ugen, og efterfølgende justere mine doseringer individuelt. Hvilket godt kunne irritere mig lidt. Samtidig var jeg oppe og forbruge så meget væske, at jeg godt kunne se, at det ikke kunne betale sig i længden. Jeg er udmærket klar over, at man selv kan blande væsker for billigere penge, men jeg har fra starten af været overbevist om, at en Kalkreaktor kan noget, som de blandede væsker ikke kan alene. Når jeg ser hvad der er sket i mit akvarie, siden jeg satte den på, er jeg ikke et øjeblik i tvivl.
Med Kalkreaktoren måler jeg i dag kun Kh og ca en gang om ugen (der kan også gå længere tid), og den ligger stort set altid fast på ca. 9-9,5 - med mindre jeg har foretaget større ændringer i baljen, der kan påvirke Kh. Jeg måler kun Ca og Mg ca. hver 14 dag, da de som jeg forventede fulgte min dosering af Kh fra Kalkreaktoren i de korrekte forhold. Jeg har kun måtte hæve Kh en gang lige i starten, da min nåleventil på reaktoren blev stoppet til, og KH faldt som følge af manglende flow fra reaktoren. Derfor fik jeg ideen til at sætte et 10” filterhus mellem udløb på reaktoren og nåleventilen. Jeg satte samtidig en flowmåler på, så jeg kunne se, hvor mange ml jeg tilsætter i minuttet. Resultatet heraf er, at jeg næsten aldrig er nødt til at justere på flowet. Den står bare spot on, hver gang jeg checker.
[center] [/center]
Jeg har valgt en stor kalkreaktor i forhold til min vandvolume for at sikre, at den kunne følge med uanset hvad. Hvis jeg ville hæve min Kh, ville jeg ikke være afhængig af at skulle buffe med væske eller pulver. Mange siger jo, at kalkreaktorer normalt kun kan holde værdierne, men det er bestemt ikke tilfældet - det er bare et spørgsmål om kapaciteten på dyret. Under indkøringen fik jeg fejlagtigt hævet min Kh til 15 på under 1 døgn. Så hurra for det skal jeg lige hilse og sige.
Min Grotech HRC 200 er vist rated til akvarier på op til 15.000l (Ja nu ved vi alle, at producenterne smører tykt på, når de promoter deres gadgets), men størrelsen gør samtidig, at jeg sjældent skal efterfylde medie på den, samt at den sjovt nok ikke er så sulten efter Co2. Jeg tror, den 6 kg flaske jeg satte på, da jeg startede var halvt fuld, og jeg har netop sat en ny på. Dvs. forbruget på et ½ år har været 5-6 l medie samt ca. 3 kg Co2.
Vi har alle i huset, beboere som gæster stor fornøjelse af akvariet. Det bliver ofte midtpunktet ved diverse lejligheder. Der sker jo også hele tiden noget i et saltvandsakvarie. Der er fuld knald på fiskene, og det er livsbekræftene at se dem fise rundt og guffe i sig på mini-revet, som de gør i naturen, og når kulisserne står med så flotte farver og vækst, er man solgt på sekundet.
En vigtig del af denne hobby er også det netværk, som man får opbygget. Det er superfedt at kunne dele sine erfaringer med andre. Specielt når man får mulighed for at mødes hos hinanden, og se hvordan andre har grebet tingene an. Der er altid noget, man kan lære, og ting man kan lære fra sig, og ofte får man mulighed for at bytte lidt fragmenter.
Stort tak til forummet som sammen med andre kilder har været til stor inspiration for mig, siden jeg kastede mig ud i denne hobby, og jeg glæder mig til fortsat at deltage i debatten, som har stor gavn for erfarne såvel som uerfarne saltvandsfolk.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]November 2013 Af Marco R[/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Lidt om Tom[/center]
Jeg er 43 år gammel, og er bosat i Græsted i Nordsjælland sammen med min frue, og vores 2 børn på hhv. 18 og 13 år. Vi har været sammen i 22 år, og gift i 13 år. Vi har god plads i vores hus, som ofte har besøg af ungernes venner, så der er ofte liv og glade dage i hytten, og med en hund og 5 katte kommer der rigtigt fart over feltet.
Jeg er selvstændig IT-konsulent, og får min hverdag til at gå med at supportere en række virksomheder med deres IT- og Teleløsninger, og hvad der nu ellers dukker op af tekniske udfordringer, som jeg kan løse.
Jeg har haft akvarier siden jeg var knægt, og herigennem prøvet kræfter med lidt af hvert for ferskvand. Sidst var et flot 600 liters WoHa Akvarie, som jeg kørte som planteakvarie med fisk. Det blev et utroligt flot akvarie propfyldt med planter i god vækst, og jeg konsulterede jævntligt akvarieplanter.dk for at udveksle erfaringer og suge viden til mig. Sidstnævnte akvarie var placeret der hvor mit nuværende saltvandsakvarie står nu til stor glæde for alle, da man som nu kunne nyde herlighederne fra sofaen.
[center] [/center]
[center] [/center]
Da så en af vores gode venner, som har en dyrehandel i lokalområdet (Desværre ikke med salt), anskaffede sig et lille 105 liters Aqua-El salvandsakvarie med indbygget skummer og det hele - var jeg sgu solgt. Jeg måtte simpelthen også have fingrene i sådan et, og det fik jeg, og jeg fik trådt mine barnesko inden for saltvandshobbyen med dette lille vidunder, som blev indrettet med levende sten, nemme koraller, et par klovnfisk og Kardinalrejer. Vi havde stor fornøjelse med det lille akvarie, hvor vi ofte sad med lommelygte foran akvariet og kiggede, om aftenen efter at lyset var slukket for at se alle de mærkværdige livsformer, der dukkede op om natten.
Efterhånden som livet i det lille akvarie udviklede sig. Steg lysten til at nedlægge det 600 liters planteakvarie og bygge dette om til saltvand. Da jeg i 2011 desværre blev ramt af alvorlig stress, og måtte gå sygemeldt en længere periode. Besluttede jeg mig for stille og roligt at gå i gang med dette, og jeg må sige, at det var en rigtig god beslutning. Ikke kun fordi at det har været med til at grundlægge det setup, jeg har idag, men også at det har hjulpet mig videre, mens jeg gik sygemeldt. Det var super at have noget at gå og rode med, som kunne få ens tanker væk fra det, som havde gjort mig syg, hvilket er noget, jeg stadig nyder godt af, når det til tider alligevel går lidt for stærkt.
Det 600 liters kørte godt og vel et års tid, før det efter længere overvejelser blev solgt til fordel for mit nuværende 1.120l liters, som for alvor blev startet op i maj 2012.
[center]Displaytanken[/center]
Displaytanken:
Akvariet er startet op maj 2012, og det er på 1.120 l, og har målene L 200 cm x D 80 cm x H 70 cm med frontglas i Weiss glas. Det er købt på bestilling hos Decocean.
Akvariet er bygget ind i en væg for enden af vores ene stue. Væggen er opført til samme formål med adgangsmulighed i begge sider, under samt over akvariet. Låger er fra Designa Køkken. Alt arbejde er udført af mig selv.
Sumpen:
Min sump er på 448 l, hvilket sammen med akvariet giver en nettovolumen på 1.560 liter.
Dekoration:
Al dekoration er lavet i Reef Keramik, søjler med skjulte cirkulationspumper, returløb i begge sider, keramikvæg i sider og bagvæg samt omkring overløb. Keramiksøjler som hoveddekoration. Bundlaget er Carib Sea’s Ocean Direct.
Som dekoration er naturligvis også et mindre antal levende sten, som jeg har beholdt. Mest fordi der lever koraller på. Da jeg startede akvariet op, lagde jeg 50 % af mine levende sten, fra det tidligere akvarie, ned blandt keramik søjlerne for at seede akvariet med min eksisterende biologi, men disse er efterhånden taget op alle sammen.
[center] [/center]
[center]Teknik[/center]
På den tekniske side har jeg bestemt ikke holdt mig tilbage. Helt tilbage fra ferskvandsakvariet har jeg givet den max gas på teknikken. Ud over min interesse for selve hobbyen, pirrer mine interesser inden for teknik og elektronik. Jeg startede med at benytte computerstyring allerede, da jeg havde mit planteakvarie, hvor jeg købte min første GHL Profilux, som dengang kontrollerede Temperatur, Co2 reaktor samt dæmpbare T5 armaturer.
Så til mit nuværende system investerede jeg i GHL Profilux 3.1N ex, som i dag er udrustet med de fleste udvidelser, man kan få. Den er utroligt flexibel, når man får sat sig ind i speciel den programmerbare logikfunktion. Jeg har eks. Funktioner, der hele tiden sørger for, at min 90 liters osmosetank bliver fyldt op, når den er nået ned på 50 liter. Den styrer osmoseanlægget således, at dette kører i intervaller, således at boosterpumpen ikke bliver for varm.
Jeg har også indprogrammeret flere automatikfunktioner for mit automatiske vandskifte. F.eks. når min saltvandstank er tom, (denne er identisk med osmosetanken, dvs. 90 liter), frakobler den det automatiske vandskifte, starter osmoseanlægget for at fylde osmosetanken helt op, når denne er fuld - tømmes de 90 liter over i salttanken. Osmosebeholderen fylder herefter op igen, og der signalereres med hyletone og tekst på touch-panelet. Således at vi er klar over, at der skal laves en ny portion saltvand. Så skal jeg blot tilsætte salt og trykke på en knap, hvorefter blandingen mixes i 4 timer med en tunze current pump som sidder fast i tanken. Når den er blandet, kan jeg reset’te via panelet, og vandskiftet kører igen.
Der er lagt visse sikkerhedsprocedurer ind. Bl.a. kan salttank ikke fyldes medmindre, at den er helt tom. Vandskiftepumper Fill & Drain kan heller ikke køre mere end 30 sekunder længere, end det normalt ville tage dem at udføre deres opgave uden, at systemet går i alarm, og stopper funktionen. Får jeg vand på gulvet, får jeg også en alarm, og visse funktioner på systemet frakobles til alarmen er resat. Jeg får alle alarmer via mail, inklusive de aktuelle vandværdier m.m. Jeg kan betjene systemet via app til min IPAD/Smartphone eller via en netportal. Så er der noget, som skal justeres, er det intet problem, hvis man ikke er hjemme.
Styring:
GHL Profilux 3.1N ex med Expansion box. Profilux styrer og overvåger temperatur, pH værdi (både i DT og i kalkreaktor), salinitet (overvåges både I DT og i mit salvands-reservoir), Redox, Osmolator samt fuldautomatisk vandskifte via optiske sensorer i vandtanke og sump. Automatisk opfyldning af Osmose samt saltvands-reservoir. Styrer ligeledes 6 tunze-pumper med bølgeprogram samt 2 stk 4-kanals doseringspumper. Stopper skummer hvis niveau i sump er for høj.
GHL Profilux Touch-panel til betjening og overvågning af systemet. Man kan bl.a. se og justere temperatur, pH, salinitet, redox, starte foderpauser (hele 4 forskellige), starte andre events, f.eks. stoppe skummerpumper (hvis koppen skal demonteres), rense skummeren etc.. Der er næsten ikke den ting, man ikke kan indprogrammere.
Osmoseanlæg:
Vertex Puratek 200 med membraner fra Rent Postevand. Er i gang med at lave et ekstra stort harpiksfilter til at montere efter osmoseanlægget.
Ozon:
Jeg bruger ikke ozon. Har aldrig prøvet.
Osmolator:
Min osmolator-funktion er kontrolleret af min Profilux-computer. Tager vandet fra mit osmose-reservoir, som automatisk bliver fyldt op. Jeg har også en hane på osmosetanken, så jeg kan tappe osmosevand til diverse andre opgaver.
Lys:
GHL Mitras LX 6100 HV. 4 stk. over DT samt 1 stk. over fragment-afsnittet i sumpen. Den bedste lampe jeg nogensinde har ejet. GHL kommer med interface til Profilux-computeren om kort tid, således at lamperne bliver integreret i denne.
Skummer:
Royal Exclusive Bubble King Supermarines 300. Super lydløs. Den bliver fødet med luft udefra, som bliver filtreret i et stort luftfilter med aktivt kul. Skummeren har automatisk rens af skummerkoppen, og er tilsluttet direkte til kloakken, så koppen kan tømmes via en hane.
Returpumpe:
Royal Exclusive Mini Red Dragon 5000 l. Har en i reserve, som jeg bytter rundt, når det er tid til at rense pumper.
Fosfatreaktor:
DIY-reaktor lavet af 10” filterbeholder fra Rent Postevand. Nem at skifte medie med den indbyggede filterbeholder. Har kørt med Rowa samt Grotech medie.
Cirkulation/ pumper:
Pumper styres af Profilux-computeren med bølgeprogram, og der er følgende i DT samt sump:
4 stk. Tunze 6095
2 stk. Tunze 6055
Varmelegeme:
300 W Jäger/Eheim
Køler:
Ventilation over vandoverfladen samt Boyo L-500 kompressor køler som backup. Har ikke set køleren køre denne sommer, da ventilation har været tilstrækkelig.
Kalkreaktor:
Grotech HCR 200 Kalkreaktor. Styres af Profilux-computeren. Kører med ARM Course samt koral-grus fra klovnfisken, 50/50 %. pH i reaktoren er 6.5 og udløb ca. 24-28 dKh. På udløbet er monteret garnfilter i 10” filterhus fra Rent Postevand. Dette er monteret før nåleventilen.
Doseringsmaskine:
2 stk. GHL 4-kanals doseringspumper. Bruger kun 2 kanaler PT, som doserer Red Sea’s NO3:PO4-X samt en smule Kalium.
UV-filter:
De-Bary 55 W UV-sterelizer. Kører 8 timer hver nat. Dog 24/7 ved introduktion af nye fisk. Overvejer at slukke den helt, og kun bruge den ved introduktion af fisk.
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Vandværdier[/center]
- pH: 7,9-8,2 ppm (GHL Profilux-computeren)
- Temperatur: 26 ºC (GHL Profilux-computeren)
- Kh: 8-9 ppm (Salifert/ Red Sea) (PT ligger den på 9,3 ppm)
- Ca: 450 ppm (Red Sea)
- K: (Salifert)
- Mg: 1320 ppm (Red Sea)
- Salinitet: 1.026 (Refraktometer + GHL Profilux-computeren)
- No3: 0 ppm (ikke målbart) (Red Sea)
- Po4: <0,04 ppm (D&D/ Red Sea ) (måler ikke så ofte, bruger mere mine øjne)
[center]Vedligeholdelse[/center]
Ud over det automatiske vandskifte samt rens af ruder så renser jeg kun skummer og cirkulationspumper. Måske lidt støvsugning af sumpen ind imellem.
Tilførsel (automatisk):
24/7 Grotech kalkreaktor
Red Sea NO3:PO4-X, PT 4ml pr 100l pr. dag.
Kalium 10 ml pr dag.
Tilførsel (manuelt):
Red Sea Reef energy A+B, 40 ml af hver pr. dag.
Vandskifte:
Fuldautomatisk 3 liter pr. dag (Red Sea Coral Pro Salt).
[center]Foder[/center]
Nori tang, diverse frostfoder, Ocean Nutrition tørfoder (både pellets og flagefoder). Som regel nori tang om morgenen og frost eller tørfoder om aftenen hver dag. Dog kan der smutte en dag ind imellem. Til koraller bruger jeg Reef Pearls.
[center]Koraller[/center]
Jeg har ikke fået identificeret alle koraller, men her kommer det meste.
SPS:
- Acropora cf. nana
- Acropora cf. solitaryensis
- Acropora cf. parilis
- Acropora cf. granulosa
- Acropora cf. prostata
- Acropora cf. tenius
- Acropora cf. appressa
- Acropora cf. secale
- Acropora cf. vermiculata
- Acropora cf. cerealis
- Acropora cf. jacqulineae
- Acropora cf. humilis
- Hydnophora
- Montipora
- Seriatopora
- Seriatopora hystrix
- Stylophora
LPS:
- Acanthastrea
- Caulastrea
- Goniopora
- Echinopora
- Echinophyllia
- Scolymia
- Duncanopsammia
- Euphyllia
- Fungia
- Favia
- Favites
- Turbinaria
- Lobophyllia
- Goniastrea
- Briareum sp
- Catalaphyllia jardinei
- Physogyra
- Plerogyra
- Plesiastra
- Symphyllia
Blødkoraller:
- Xenia umbellata
- Xenia spec.
- Cespitularia
- Heteractis crispa
- Div. Ricordea
- Div. Discosoma
- Div. Rhodactis
- Div. Actinodiscus
- Div. Clavularia, bl.a. viridis
- Diverse Sacropyton
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Fisk og invertebrater[/center]
Fisk i DT:
- 1 stk. Pseudanthias squamipinnis
- 4 stk. Div. Gylter
- 8 stk. Pterapogon kauderni (Baggai-kardinalfisk)
- 1 stk. Acanthurus leucosternon (Hvidbrystet kirurg)
- 1 stk. Acanthurus sohal (Sohal kirurg)
- 3 stk. Paracanthurus hepatus (Palet kirurg)
- 1 stk. Naso elegans
- 1 stk. Zebrasoma flavescens (Gul kirurg)
- 1 stk. Zebrasoma veliferum (Zebrastribet kirurg)
- 1 stk. Zebrasoma xanthurum (Kejser kirurg)
- Div. Ctenochaetus
- 2 stk. Amphiprion clarkii (Mørk klovnfisk) (et par)
- Synchiropus picturatus (Mandarinfisk)
- Pterosynchiropus splendidus (Mandarinfisk)
Invertebrater i DT:
- Lysmata amboinensis (Dannebrogsrejer)
- Lysmata debelius (Kardinalrejer)
- Stenopus hispidus (Hvidbåndet pudsereje)
- Div. Snegle
- Div. Søstjerner
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Problemstillinger og udfordringer[/center]
Jeg har p.t. ingen problemstillinger. Dog er jeg ved at udarbejde en plan for drift af systemet ved evt. strømsvigt, som nok bliver en løsning med en mindre generator.
[center] [/center]
[center]Afslutning[/center]
Det er en kæmpe fornøjelse, at se den udvikling, som akvariet har vist. Specielt i det sidste ½ år der er gået, siden jeg besluttede mig for at køre med Kalkreaktor. En beslutning jeg bestemt kan anbefale. Ud over at kunne se en enorm forbedring på vækst og ikke mindst farver på SPS såvel som på LPS. Så har den gjort mit liv som saltvandsakvarist meget nemmere.
Da jeg før kørte med færdigblandede væsker. Var jeg nødt til at måle Kh, Ca samt Mg flere gange om ugen, og efterfølgende justere mine doseringer individuelt. Hvilket godt kunne irritere mig lidt. Samtidig var jeg oppe og forbruge så meget væske, at jeg godt kunne se, at det ikke kunne betale sig i længden. Jeg er udmærket klar over, at man selv kan blande væsker for billigere penge, men jeg har fra starten af været overbevist om, at en Kalkreaktor kan noget, som de blandede væsker ikke kan alene. Når jeg ser hvad der er sket i mit akvarie, siden jeg satte den på, er jeg ikke et øjeblik i tvivl.
Med Kalkreaktoren måler jeg i dag kun Kh og ca en gang om ugen (der kan også gå længere tid), og den ligger stort set altid fast på ca. 9-9,5 - med mindre jeg har foretaget større ændringer i baljen, der kan påvirke Kh. Jeg måler kun Ca og Mg ca. hver 14 dag, da de som jeg forventede fulgte min dosering af Kh fra Kalkreaktoren i de korrekte forhold. Jeg har kun måtte hæve Kh en gang lige i starten, da min nåleventil på reaktoren blev stoppet til, og KH faldt som følge af manglende flow fra reaktoren. Derfor fik jeg ideen til at sætte et 10” filterhus mellem udløb på reaktoren og nåleventilen. Jeg satte samtidig en flowmåler på, så jeg kunne se, hvor mange ml jeg tilsætter i minuttet. Resultatet heraf er, at jeg næsten aldrig er nødt til at justere på flowet. Den står bare spot on, hver gang jeg checker.
[center] [/center]
Jeg har valgt en stor kalkreaktor i forhold til min vandvolume for at sikre, at den kunne følge med uanset hvad. Hvis jeg ville hæve min Kh, ville jeg ikke være afhængig af at skulle buffe med væske eller pulver. Mange siger jo, at kalkreaktorer normalt kun kan holde værdierne, men det er bestemt ikke tilfældet - det er bare et spørgsmål om kapaciteten på dyret. Under indkøringen fik jeg fejlagtigt hævet min Kh til 15 på under 1 døgn. Så hurra for det skal jeg lige hilse og sige.
Min Grotech HRC 200 er vist rated til akvarier på op til 15.000l (Ja nu ved vi alle, at producenterne smører tykt på, når de promoter deres gadgets), men størrelsen gør samtidig, at jeg sjældent skal efterfylde medie på den, samt at den sjovt nok ikke er så sulten efter Co2. Jeg tror, den 6 kg flaske jeg satte på, da jeg startede var halvt fuld, og jeg har netop sat en ny på. Dvs. forbruget på et ½ år har været 5-6 l medie samt ca. 3 kg Co2.
Vi har alle i huset, beboere som gæster stor fornøjelse af akvariet. Det bliver ofte midtpunktet ved diverse lejligheder. Der sker jo også hele tiden noget i et saltvandsakvarie. Der er fuld knald på fiskene, og det er livsbekræftene at se dem fise rundt og guffe i sig på mini-revet, som de gør i naturen, og når kulisserne står med så flotte farver og vækst, er man solgt på sekundet.
En vigtig del af denne hobby er også det netværk, som man får opbygget. Det er superfedt at kunne dele sine erfaringer med andre. Specielt når man får mulighed for at mødes hos hinanden, og se hvordan andre har grebet tingene an. Der er altid noget, man kan lære, og ting man kan lære fra sig, og ofte får man mulighed for at bytte lidt fragmenter.
Stort tak til forummet som sammen med andre kilder har været til stor inspiration for mig, siden jeg kastede mig ud i denne hobby, og jeg glæder mig til fortsat at deltage i debatten, som har stor gavn for erfarne såvel som uerfarne saltvandsfolk.
[center] [/center]
[center] [/center]