Side 1 af 1

Birkerød reef 2025

: ons 5. feb 2025 13:22
af Jan Lauridsen
Projektet i værkstedet fylder snart et år!
Mit 220 liters reef system blev genstartet i marts 2024 og du kan læse mere om den rejse her. I tråden finder du mange emner, som jeg fortsat vil opdatere med jævne mellemrum. Nogle af de områder, der dækkes, inkluderer: logbog, bolus, Modern Reef-dosering, APEX, dinoflagellater, fødekæder, ICP-test og en del billeder. Desuden finder du en oversigt over systemets tekniske konfiguration.

Status februar 2025: Systemet er en fragtank med en del acro-frags, der trives godt. Systemet er stadig ikke helt modent og har udfordringer med dinoflagellater (Ostreopsis), som holdes i skak ved hjælp af et kraftigt UV-filter. Jeg kæmper konstant med at opretholde stabilitet. Teknikken driller fra tid til anden, og jeg eksperimenterer konstant. Jeg har mange ændringer planlagt, så systemet vil sandsynligvis ikke nå et stabilt niveau foreløbigt. Jeg planlægger dels at forenkle mit doseringsregime, og dels at opsætte et større system, så den nuværende tank kan understøtte det nye setup med koraller fra 2026.

Link til video af fragtanken: https://youtu.be/AMcPZNnK7XM

Re: Birkerød reef 2025

: lør 8. feb 2025 12:59
af Engelquist
Det ser meget flot og velkørende ud 👍

Re: Birkerød reef 2025

: lør 8. feb 2025 19:06
af ttkthomsen
Lækker fragtank!

Re: Birkerød reef 2025

: tors 13. mar 2025 11:53
af Jan Lauridsen
🐠 Stabilitet, stabilitet og atter stabilitet 🐠

💬 Det er, hvad de fleste, og nok alle erfarne reefers, sværger til. Nu er der gået et år, og set i bakspejlet har stabilitet bestemt ikke været strategien undervejs. Jeg har afprøvet alt inden for de rammer, jeg havde, drevet af utålmodighed, kampen mod dinos 🦕 og en lyst til at eksperimentere og udfordre mig selv ved at gå all-in på acropora – en strategi med høj risiko. ⚠️

De sidste par måneder har budt på mange ændringer, og jeg vil springe en del mellemregninger over. I sidste ende har jeg valgt en mere simpel opsætning, hvor jeg bedre kan kontrollere, hvad jeg tilfører systemet. Jeg blev træt af de mange forskellige produkter undervejs. Korallerne 🌿 trivedes, men i realiteten havde jeg ingen klar indsigt i, hvad jeg hældte i akvariet. Så ja – jeg går ind for varedeklarationer 🏷️ og produkter, hvor man, ud fra deklarationen, rent faktisk kan vurdere, hvad man kan forvente.

Dinoflaggellaterne er næsten væk og displaytanken fremstår ren og vandet er klart. Farver og vækst er acceptabelt. 🌈 Alle kritiske parametre er stabile og de daglige rutiner på plads. Jeg doserer TM original Balling, kører AWC ca. 1,3% i døgnet med friskblandet TM PRO SALT og doserer dagligt TM A- og K+ (skal senere blandes i Balling væskerne). Jeg har fået en Trident 🤖 som dagligt tester KH, Ca og Mg og senere skal Trident styre Balling doseringerne - hvis jeg får tillid nok til den???
Med den nuværende opsætning kan systemet klare sig selv i 4-6 uger, hvilket har været en designparameter for mig.
Jeg kører pseudo Bolus og tilsætter dagligt små mængder levende phytoplankton, samt en gelé af blandede phytoplankton. 🦠
Hvis jeg ikke løber ud i nye udfordringer, vil jeg køre med denne opsætning. Dvs. jeg pt. ikke har planlagte ændringer i støbeskeen.

Jeg holder fast i regelmæssige ICP-tests og vil justere sporstoffer iht. anbefalede mængder. Skiftet til A- og K+ ser ud til at have minimeret den manuelle doseringsudfordring jeg havde tidligere. Pt doserer jeg kun svovl dagligt mod op til 8-12 sporstoffer tidligere.

Måske 2025 skal være året, hvor jeg endelig kan køre med stabiliteten i fokus?

En af mine favoritkoraller for tiden er acropora hyacinthus green 🌿 - den er så smuk og elegant! 😍 Den er umulig at tage gode billeder af, så den ligner det, øjnene opfanger 📸.
EW_Acropora Hyacinthus Green 2.jpg

Re: Birkerød reef april 2025

: tors 10. apr 2025 11:52
af Jan Lauridsen
Så gik der endnu en måned, og vi er nået til april. Endelig behøver jeg ikke bekymre mig for dinos og kan placere koraller uden stress. Jeg har skruet lidt ned for flowet og kører nu kun med UV om natten. Samtidig har jeg holdt mig fra større ændringer i systemet den sidste måned, så måske kan jeg snart begynde at se effekten af den nye stabilitet.

Fodring og balling, inklusive diverse doseringer, kører automatisk. Alle sporstoffer er integreret i balling-systemet, specifikt i Calcium- og Karbonat-løsningerne. Automatisk vandskifte er også i gang, og værdierne ligger stabile med kun mindre udsving i næring og Kh. Systemet ser endelig ud til at være i balance. Jeg holder særligt øje med alger og næringsniveauer. Min Kh holder jeg på den lave side, dvs. 7,5-8,00, indtil jeg er helt sikker på, at fosfatniveauet er stabilt – helst mellem 0,04 og 0,08.

Re: Birkerød reef maj 2025

: søn 1. jun 2025 14:13
af Jan Lauridsen
Siden sidst har jeg været en del hjemmefra, senest i de sidste 14 dage. For cirka en måned siden røg mit calcium helt ned på 330 mg/l under mit forrige fravær.

Teknikken svigtede mig? Næ – fejl 40, som altid. I min nærighed havde jeg brugt nogle sjatter reagens til Trident og resat systemet, som om jeg havde udskiftet til fuld reagens. Suk!

Det skabte naturligvis en del stress og usikkerhed, især når man kort efter skal på en 14-dages rejse. Heldigvis har det kun kostet lidt farve. Akvariet var fuldstændig grønt på alle ruderne efter ferien, og desværre var der også noget på bunden, som jeg let kunne blæse væk med en Turkey Blaster. Farven på det var anderledes, end jeg tidligere har set – hvis det kommer igen, må det under mikrobet.
Mine nuværende værdier:
KH: 8
Ca: 450 (min K er forhøjet - derfor det lidt forhøjede Ca)
Mg: 1370
PO4: 0,03
NO3: 4
Jeg kører med mange PAR og masser af flow. Der er fin vækst og PE på de fleste acroer, selvom det har været bedre før.

Jeg doserer fortsat sporstofferne via min Balling, baseret på den seneste ICP-test og den trend, jeg har observeret de sidste måneder. Dette inkluderer TM A-, K+, F, I, Se, S, Co, Cr, Cu og Ni. Fe doseres manuelt, når jeg er hjemme. Jeg har sænket frekvensen af ICP efter jeg oplever en vis stabilitet.

Nu kommer sommeren med endnu mere fravær fra de daglige rutiner, så det er vigtigt, at automatiseringerne fungerer optimalt. Jeg er lidt presset med Balling-forbruget og skal enten finde nogle større beholdere, der kan klare 4-6 ugers forbrug eller forsøge at øge koncentrationen.

Jeg har ingen planlagte ændringer de næste 3-4 måneder.

Re: Birkerød reef 2025

: søn 1. jun 2025 14:24
af Engelquist
ATI kører med 5x koncentreret i deres Balling (essentials pro)
Så skal der ikke doseres så meget

Re: Birkerød reef 2025

: ons 4. jun 2025 15:12
af Jan Lauridsen
Kort opdatering: Som beskrevet kunne man se en brunlig belægning på bunden, som ikke lignede de Ostreopsis-dinoflagellater, jeg tidligere har haft problemer med. Det viser sig at være Coolia, som tilhører samme familie og behandles på samme måde som Ostreopsis. Heldigvis findes de kun i bundgruset og kan nemt pustes op i vandsøjlen, så UV kan eliminere dem.

Desværre må jeg konstatere, at en af mine favorit-acro’er taber væv ved foden, sandsynligvis som følge af mine Ca-udsving, som beskrevet i det forrige indlæg. Så nu har jeg den tvivlsomme fornøjelse af at tjekke alle acro’er hver morgen med en vis nervøsitet. Øv, det er virkelig ærgerligt, når det sker.

Re: Birkerød reef 2025

: ons 4. jun 2025 16:50
af Seniorreefer
Hvilken en er den favorit koral?

Billede og navn 😊

Re: Birkerød reef 2025

: ons 4. jun 2025 18:38
af Jan Lauridsen
Seniorreefer skrev: ons 4. jun 2025 16:50 Hvilken en er den favorit koral?

Billede og navn 😊
CB MALEFICENT fra Erik.
På billedet ses foden uden væv. Desuden billede af de pokkers dinos.

Re: Birkerød reef 2025

: ons 4. jun 2025 18:42
af Engelquist
Lav nogle fragtmenter af den øverste del af korallen, eller alternativt- pak bunden ind i to komponent koral pasta…det har jeg haft held med flere gange

Re: Birkerød reef 2025

: tors 5. jun 2025 12:25
af crazy seahorse
CB Malificent er ikke nødvendigvis en nem koral. Den kan være sart over for flowet og ustabilitet åbenbart. Men jeg synes nu ikke umiddelbart at det ser så slemt ud. Jeg ville afvente lidt. Men du ser det jo tættere på og kan bedre bedømme om det er tid.
Hvis du vil fragge den, så ville jeg i stedet foreslå, at du kommer forbi og låner koralsaven. Så kan du skære en slice eller to af bunden, så du bevarer den flotte top.

Re: Birkerød reef 2025

: man 9. jun 2025 17:48
af Jan Lauridsen
Det endte desværre med, at jeg måtte klippe i dag. Heldigvis blev der en pæn top tilbage. Jeg gav den lidt DIP og smed resten ud. Desværre har jeg to andre, som viser samme tegn. Den ene, som bare var en lille frag er klippet, den anden må vente et par dage inden den sikkert må en tur i saksen. Så håber jeg det slutter der.

Re: Birkerød reef 2025

: tirs 10. jun 2025 10:08
af Jan Lauridsen
Korallen blev klippet omkring 1-2 cm over det angrebne område. Det er tydeligt, hvor meget væv der er gået tabt. Jeg har mistet én koral, mens to, måske tre, er blevet angrebet – men reddet for nu. Vi må se, hvordan det udvikler sig!
*
Billede 1: 6 juni 2025
Koral angrebet ved foden og mister langsomt væv dag for dag.
P6040021-2.jpg
Billede 2: 10 juni 2025
Koral er klippet og monteret
P6100025-2.jpg
Begge billeder er taget med blitz i dejligt blåt lys.

Re: Birkerød reef 2025

: tirs 10. jun 2025 13:21
af mathiaskehlet
Jan Lauridsen skrev: ons 4. jun 2025 18:38
Seniorreefer skrev: ons 4. jun 2025 16:50 Hvilken en er den favorit koral?

Billede og navn 😊
CB MALEFICENT fra Erik.
På billedet ses foden uden væv. Desuden billede af de pokkers dinos.
Æv, det ligner Coolia eller Ostreopsis dino. Så er det igang med UV. Jeg kæmper også en kamp mod Amphidiniums, men det ser ud til at de er påvej væk efter jeg er begyndt at dosere Silicat.

Re: Birkerød reef 2025

: søn 15. jun 2025 07:07
af Jan Lauridsen
Efter at jeg klippede og remonterede de tre koraller for fem dage siden, ser det ud til, at der er ro på. Der er ingen tegn på vævstab på de angrebne koraller eller andre, så nu håber jeg, at det var det!

Til gengæld har min gode gamle Blastomussa Wellsi fra 2017 valgt at lave en lille baby koral. Efter lidt søgen på nettet har jeg lært :
Blastomussa wellsi kan reproducere sig ved at danne små nye koraller fra sit eget skelet! Denne proces kaldes "budding", hvor nye polypper vokser ud fra moderens kalkskelet og langsomt udvikler sig til selvstændige koraller
Jeg har vedlagt billeder af moderkorallen og lille "Bud Wellsi" - det er lidt sjovt og jeg vil høre om andre har lignende oplevelser.

Lille Bud Wellsi monteret på en fragsten:
Blastomussa-Wellsi-4.jpg
Den store moder Wellsi fra 2017 - den er ca. 10x10x10 cm
Blastomussa-Wellsi-3.jpg

Re: Birkerød reef 2025

: ons 9. jul 2025 10:13
af Jan Lauridsen
Status – Juli 2025

Der sker ikke det store i øjeblikket. Jeg har fjernet nogle koraller, som voksede lidt for voldsomt i forhold til de små frags jeg har købt. Mængden af koraller er høj, og de står ret tæt, hvilket gør systemet lidt kaotisk ved første øjekast.

Korallereduktionen har sænket balling-forbruget med cirka 25%, hvilket passer perfekt nu, hvor jeg er meget væk hjemmefra de næste par måneder. Systemet skal kunne køre selv i op til 4–5 uger ad gangen. Alt kører automatisk, og balling er eneste begrænsning lige nu – det vil jeg løse ved nogle 5-liters dunke.

Alle korallerne trives godt med OK farver, fin vækst og tydelig polyp extension. Der ses stort set ingen Ostreopsis – jeg kører UV om natten – og næringsniveauet ligger stabilt omkring 0,05 og 5, selvom der har været en lille stigning efter koralreduktionen.

Lysperioden er lang og PAR-værdier høje: ca. 12 timer og 200–600. Til min store glæde har jeg ingen problemer med alger, og systemets balance virker stabil. Der er et stort CUC, masser af fisk og mange koraller. Jeg fodrer kontrolleret om aftenen kl. 20:00. Om morgenen er sten og bundlag helt rent. Jeg tilsætter både nitrat og fosfat, så omsætningen er høj.

Min aquascaping består af bundsten, hvor der som regel er monteret en enkelt acro – nogle gange flere. Dem der vokser mest får typisk deres egen sten. Det gør det nemt at flytte rundt og senere overføre til et nyt setup. Når man starter med små 2–3 cm frags, kræver det tålmodighed og forståelse for deres behov og vækst. Så er flytbarheden ekstra vigtig. Vandsøjlen er kun 35cm så der er smæk på både PAR og flow.

Jeg blev lidt træt af, at Trident lavede så mange daglige målinger og automatisk justerede KH, Ca og Mg. Derfor er jeg gået tilbage til den mere klassiske metode: én måling om dagen med Trident og manuel tilpasning af balling-væskerne.

Jeg venter svar på min ICP-test en af dagene. Denne gang har jeg valgt den store pakke – min første MS ICP! Det bliver ret spændende at se resultaterne.

Udsnit fra tanken fra 9. juli 2025:
SF_Update_2025-07-09.jpg

Re: Birkerød reef 2025

: ons 9. jul 2025 18:35
af charlie saltvand
Spændende Jan. Kan godt forstå du er blevet træt af det automatik der alligevel ikke er stabilt nok. Jeg ville ikke turde køre et system baseret på automatik målinger.

Re: Birkerød reef 2025

: ons 9. jul 2025 19:12
af Seniorreefer
charlie saltvand skrev: ons 9. jul 2025 18:35 Spændende Jan. Kan godt forstå du er blevet træt af det automatik der alligevel ikke er stabilt nok. Jeg ville ikke turde køre et system baseret på automatik målinger.
Helt enig med dig. No3/po4/ca/mg behøver ikke blive målt flere gange dagligt. Hvad er pointen i det. Jeg har det som dig, elektronik er vejledende og dine egne test og justeringer det bærende.

Jeg forstår godt Jan er træt at trident, den har været en pain in the ass i flere år efterhånden, med målinger som er helt hen i vejret.
Dette gælder også GHL og deres ion directer som skal have skiftet probe næsten 3 gange årligt.
Den eneste jeg kan se er nødvendig er en KH autotester, og den bedste på markedet er pt Aquawiz, som ikke skal bruge væsker.

Re: Birkerød reef 2025

: tors 10. jul 2025 11:34
af Jan Lauridsen
charlie saltvand skrev: ons 9. jul 2025 18:35 Spændende Jan. Kan godt forstå du er blevet træt af det automatik der alligevel ikke er stabilt nok. Jeg ville ikke turde køre et system baseret på automatik målinger.
Det er også en risikabel metode – især hvis man ikke er konsekvent med regelmæssig vedligeholdelse og kalibrering. Da jeg ofte er væk fra systemet i 4-6 uger ad gangen, er det vigtigt for mig, at målingerne fungerer tilfredsstillende – og det gør de. Jeg har opdateret min tråd med Trident, hvis nogen vil læse med: Erfaringer med APEX Trident

Re: Birkerød reef 2025

: tors 10. jul 2025 11:45
af Jan Lauridsen
Seniorreefer skrev: ons 9. jul 2025 19:12
charlie saltvand skrev: ons 9. jul 2025 18:35 Spændende Jan. Kan godt forstå du er blevet træt af det automatik der alligevel ikke er stabilt nok. Jeg ville ikke turde køre et system baseret på automatik målinger.
Helt enig med dig. No3/po4/ca/mg behøver ikke blive målt flere gange dagligt. Hvad er pointen i det. Jeg har det som dig, elektronik er vejledende og dine egne test og justeringer det bærende.

Jeg forstår godt Jan er træt at trident, den har været en pain in the ass i flere år efterhånden, med målinger som er helt hen i vejret.
Dette gælder også GHL og deres ion directer som skal have skiftet probe næsten 3 gange årligt.
Den eneste jeg kan se er nødvendig er en KH autotester, og den bedste på markedet er pt Aquawiz, som ikke skal bruge væsker.
Jeg har praktisk erfaring med IKS-systemet samt FocusTronic-modulerne (Alka, Master, Dose) og APEX – herunder Trident. Jeg har fulgt med i forskellige supportfora for disse produkter og oplever, at en del af den kritik ikke stemmer overens med mine egne erfaringer. I nogle tilfælde skyldes problemerne, at systemet ikke er blevet vedligeholdt og kalibreret korrekt – hvilket kan være en udfordring, især hvis man ikke er bekendt med de tekniske detaljer.

Den tid jeg bruger på vedligehold er omtrent den samme som ved manuelle målinger med Hanna og Salifert. For mig er det en stor fordel at kunne få målinger, selv når jeg er væk fra systemet i flere uger ad gangen – og det er netop her min motivation ligger.

Omvendt, hvis man er hjemme det meste af tiden, kan man sagtens spare både penge og bekymringer med en manuel tilgang.

Re: Birkerød reef 2025

: tors 10. jul 2025 12:00
af Seniorreefer
Samme her, den eneste jeg ikke har erfaring med er GHL, men der skrives meget omkring på de forskellige forumer.
Jeg er helt enig med dig, omkring kalibrere sine testere og vedligeholde dem.

Med hensyn til autotester/manuelle oplever jeg selv ca/mg/no3/po4 ikke flytter sig meget over evt 4 uger, man er væk fra systemet, måske bare mit, ved jeg ikke, men kh stiger og falder enormt hurtigt, især når det kommer kolonier.
Hvis ens no3 eller po4 skulle stige så voldsomt det bliver farligt, så er der helt sikket en fisk eller ligende som kunne gøre det, men yderst sjælden.

Iks systemet havde jeg. Simpel system med 8 porte.❤️ Har altid været lidt med på beatet in the Old days.

Re: Birkerød reef 2025

: tors 10. jul 2025 12:12
af Jan Lauridsen
Jeg oplever det samme – altså, ingen grund til at måle nitrat eller fosfat under fravær. Min KH er relativt stabil og har en opadgående tendens, så den skal som minimum justeres hver 14. dag. Calcium og magnesium ændrer sig sjældent i samme takt som KH. Jeg kender ikke GHL så godt, udover at jeg testede en Profilux over en periode, inden jeg valgte at gå APEX-vejen.

Re: Birkerød reef 2025

: tors 10. jul 2025 15:20
af Trollo
Jeg har kigget lidt på APEX og tænker puha det er mange penge men lader også til at kunne meget, læser meget om trident fordi jeg godt kunne se det gode i tests dagligt, men samtidig vil jeg også have Hanna som du selv bruger. glæder mig til at se mere fra dit rev Jan det ser super flot ud. Jeg har snakket lidt med https://www.coralvuehydros.com/ omkring deres system da jeg syntes sammensætningen ser interesant ud også, og spurgte om de kommer til EU, det siger de at de gør men de vil pt ikke give en tidslinje så det kan jo være alt fra måneder til år.. :(

Re: Birkerød reef 2025

: lør 12. jul 2025 09:05
af Jan Lauridsen
Trollo skrev: tors 10. jul 2025 15:20 Jeg har kigget lidt på APEX og tænker puha det er mange penge men lader også til at kunne meget, læser meget om trident fordi jeg godt kunne se det gode i tests dagligt, men samtidig vil jeg også have Hanna som du selv bruger. glæder mig til at se mere fra dit rev Jan det ser super flot ud. Jeg har snakket lidt med https://www.coralvuehydros.com/ omkring deres system da jeg syntes sammensætningen ser interesant ud også, og spurgte om de kommer til EU, det siger de at de gør men de vil pt ikke give en tidslinje så det kan jo være alt fra måneder til år.. :(
Enig - APEX er en dyr løsning, især hvis man ikke ønsker eller har mulighed for at købe brugt. Jeg har læst en del om Hydros og følger med i nogle fora, hvor brugere har erfaring med både APEX og Hydros. Generelt foretrækker de Hydros på grund af prisen og den enklere opsætning, men vælger APEX, når der er behov for mere skræddersyede løsninger. Har man først en APEX controller er vejen lagt. Man kobler moduler på efter behov og vupti har man over tid et stort system. Sådan gik det for mig. Den ene idé tog den anden.
Jeg noterer altid mine manuelt målte værdier, når vandprøven tages. Som eksempel måler jeg salinitet både med APEX og Tropic Marin Hydrometer, og en sjælden gang med refraktometer. Ved sidste måling lå hydrometeret (density) på 1,0245, mens ICP-analysen viste 1,0235. Forskellen skyldes sandsynligvis, at vandet ikke er 25 grader på måletidspunktet.

APEX viste 35,8 PSU, mens ICP viste 35,14. På trods af ihærdige kalibreringsforsøg ligger min APEX altid konsekvent højere, og bruges derfor i dagligdagen mere som en indikator for, om osmose-tilsætningen fungerer korrekt.

I dette tilfælde er den manuelle metode klart mere pålidelig. Det samme oplever jeg med Hanna målinger på andre parametre.