"MÅNEDENS AKVARIE" Se denne måneds akvarie HER.

En lille Caulerpa historie....

Forum hvor du kan se og dele links og andet www relateret, med andre.
Besvar
Brugeravatar
Brian
Æresmedlem
Æresmedlem
Reactions:
Indlæg: 6410
Tilmeldt: tors 27. maj 2004 21:16
19
Postnummer: 7171 Uldum
Saltvand siden?: 2001
Kontakt:

En lille Caulerpa historie....

Indlæg af Brian »

Faldt lige over denne artikel i ingeniøren og da vi har snakket om denne Caulerpa invasion i middelhavet før kommer den lige her også.....

Akvarieplante er ekspert i sårheling

Akvarieplanten Caulerpa har i de sidste 20-25 år spredt sig voldsomt i Middelhavet. En af grundene er plantens fantastiske evne til sårheling. Skæres den i to af en skibsskrue, lever de to halve planter videre. Klik for større foto Mange saltvandsakvarister kender algeplanten Caulerpa Taxifolia.

I akvarier er den velkommen, men efter at være havnet i Middelhavet – sandsynligvis netop ved kassation af et akvariums vand, planter og fisk - har den bredt sig uhyggeligt hurtigt, f.eks. ved den italienske Riviera.

Caulerpa fortrænger den naturlige tangflora og dermed også den naturlige fiskefauna.

Fiskernes erhverv bliver ødelagt, og EU er ligefrem inde i sagen. Caulerpa er en plage.
Ekspert i sårheling
Tyske forskere har nu vist, at en af grundene til denne plantes succes er dens fantastiske evne til sårheling ifølge onlineudgaven af Nature.

Hvis man skærer en pilegren over, heler den fint. Den har tusindvis af celler, der kan 'ofres' til at danne ar-væv. Det har Caulerpa ikke.

Dens blade kan blive flere meter lange, men hvert blad består af kun én celle. Der er mange cellekerner, men der er kun ét stort fælles cytoplasma (cellevæske).

Så når f.eks. en skibsskrue snitter planten midt over, så er der bare ikke nogen celler til overs til at bruge til at danne arvæv med. Men Caulerpa klarer sig uden.

Det viser sig, at sårene i de to halve blade lynhurtigt lukkes.

Georg Pohnert på Max Planck Instituttet i Jena har opklaret, hvordan det lader sig gøre.
Algestof danner proteinprop, der stopper 'blødningen'.
Caulerpa indeholder et stof, der har fået navn efter algen. Så det hedder caulerpenin. Når algen såres, omdanner et enzym caulerpeninet til et stof, der hedder oxytoxin.

Dette stof har sit navn på grundlag af, at det dels er et toxin (et giftsstof), og dels er fundet i havsneglen Oxynoe.

Da man fandt det i sneglen , vidste man ikke, at dyret havde det i sine kropsceller, fordi det havde spist løs af algen Caulerpa. Det ved man nu, men ingen døber stoffet om af den grund.

Men indenfor et halvt minuts tid efter beskadigelsen heler såret takket være dannelsen af oxytoxin ud fra caulerpenin. Oxytoxin indeholder en fire kulstofatomer lang molekylkæde, der i hver ende har en aldehydgruppe.

Disse grupper reagerer villigt med N-, O- og S-atomer i proteinernes aminosyrer, og derved fungerer oxytoxin-kæderne som broer, der tværbinder proteiner i Caulerpas cytoplasma.

Der dannes derved en prop, som stopper udløbet/afløbet fra cellen.
Opklaret med barberblad
Pohnert har udført en række forsøg, der opklarede sårhelingsmekanismen. Han beskriver dem i artiklen »Wundverschluss der invasiven Grünalge Caulerpa taxifolia durch enzymatische Aktivierung eines Proteinvernetzers« i tidsskriftet Angewandte Chemie, Vol.117, p.2-5, 2005.

F.eks. tilsatte han aminosyren lysin til saltvandet, som Caulerpa-planterne opholdt sig i.

Derefter overskar han algens blade med et barberblad. Nu helede de ikke.

Oxytoxinets aldehydgrupper reagerede med det tilsatte lysin ude i omgivelsernes havvand i stedet for med proteinernes aminosyrer, herunder lysin, inde i algens cellesaft.

Derfor er Pohnert ret sikker på, at det lige præcis er oxytoxin-broerne, der sørger for den fantastiske sårheling hos Caulerpa-algen.

Hvis den bliver skåret i to af en skibsskrue, heler de to halvdele af planten og kan vokse videre og sprede afkom i Middelhavet - til fortvivlelse for fiskerne.


Sakset fra http://www.ing.dk !
Mvh
Brian

Startede saltvand i 2001, startede forummet i maj 2004, solgte 1300 liters baljen i 2009-10 og venter nu på bedre tid om XX antal år til at starte igen :)
Besvar

Tilbage til "WWW"