Klovnfisken
Tropeland - Ny stor sending koraller! inkl. billeder!!
oceanreef.dk - Giga Koral sending , Åben imorgen fra 10-16 + Billeder
decocean - Kejserligt uden svigt

Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Forum for snak om lys, skummere, pumper etc.
Rev haj
Brugeravatar
Indlæg: 5130
Tilmeldt: ons 12. okt 2005 13:58
Geografisk sted: Skødstrup "Uptown"
Postnummer: 8541 Skødstrup
Saltvand siden: 2005

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Hvam » man 29. dec 2014 21:02

nbd skrev:Tak for hjælpen gutter :-)

Lige et spørgsmål til: hvilken pH-værdi er optimal i reaktoren? Min er pt. 6,80.


det er jo nok den største fælde ved kalkreaktoren :wink: .

din Ph skal indstilles så din Kh er stabil. hvis du sænker ph stiger kh, hvis du hæver ph på falder kh.
jeg startede med en ph på 7.
Når fatter er sur og vranten og gnaven, skal han blot have lidt ekstra kræs i maven!

Nyt 860l projekt www.saltvandsforum.dk/viewtopic.php?t=15941&highlight=
Mit opdært af klovne www.saltvandsforum.dk/viewtopic.php?f=3&t=30935

Jeg støtter Saltvandsforum.dk
Brugeravatar
Indlæg: 2013
Tilmeldt: man 27. aug 2007 22:47
Geografisk sted: Kolding
Postnummer: 6000 Kolding
Saltvand siden: 2007

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf nbd » tors 1. jan 2015 17:37

I princippet bør man vel have et gult advarselsskilt på akvariets underskab:

Billede

Men er det også nødvendigt ved en trykflaske på 0,5 kg.?

Rev Rokke
Brugeravatar
Indlæg: 2957
Tilmeldt: søn 13. feb 2011 20:43
Geografisk sted: Hjørring-Nordjylland
Postnummer: 9800 Hjørring
Saltvand siden: 2011

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersBoerglum » tors 1. jan 2015 21:42

nbd skrev:I princippet bør man vel have et gult advarselsskilt på akvariets underskab:

Billede

Men er det også nødvendigt ved en trykflaske på 0,5 kg.?

Det vil pynte meget på sit møbel :T
Mvh:
Anders Børglum Christensen.

Sommerfugl fisk
Indlæg: 536
Tilmeldt: fre 13. apr 2012 19:53
Postnummer: 7800 Skive
Saltvand siden: 2012

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf ejsing86 » lør 10. jan 2015 12:52

Super tråd :)

Så har jeg fået lidt erfaringer med Deltecs Fluidized Calcium Reaktor, og tænkte at jeg lige ville dele det med jer andre :)


Mit setup er en Deltec PF501 Calcium Reaktor, som ikke køre under tryk.. Kører med en KH på 20 på udgangsvandet, med en PH på 6,9-7,0 i reaktoren.. Kører nok med ca. 40ml/min på udgangsvandet.

Reaktoren køre desuden kun om dagen for ikke at PH udsving bliver for stort.

PH styret af Aqua Medic controller med magnetventil fra 2kg co2 flaske.


Har også en Deltec KM500 kalkstirrer, som sammen med min reaktor holder mit kh/ca niveau ret stabilt på omkring 9/450.. (denne er koblet på min osmolator, og er også med til at holde PH på et acceptabelt niveau)

Når den er koblet på min osmolator, skal jeg selvfølgelig være obs på en større fordampning om sommeren, når jeg køre uden dæk glas :)


Kører desuden med helt fint Aqua Crown Hy Carb Special medie, som bliver fluidized ligesom biopellets og derfor har et stort overflade areal og som bevirker, at mediet ikke bliver kanaliseret :)

Synes egentlig at det kører rigtig godt indtil videre, og udgangs vandet har nu kørt helt stabilt den sidste måneds tid :)


billede af mit setup:

Senest rettet af ejsing86 lør 10. jan 2015 13:20, rettet i alt 1 gang.

Rev Rokke
Brugeravatar
Indlæg: 2946
Tilmeldt: tors 28. feb 2008 11:47
Geografisk sted: vejle
Postnummer: 7120 Vejle Øst
Saltvand siden: 2005

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf apfolmer » lør 10. jan 2015 13:09

hvorfor BÅDE kalkreaktor OG kalk stirrer ?

Sommerfugl fisk
Indlæg: 536
Tilmeldt: fre 13. apr 2012 19:53
Postnummer: 7800 Skive
Saltvand siden: 2012

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf ejsing86 » lør 10. jan 2015 13:19

For ikke at kører med for lav PH i reaktor, og for at stirrer er med til at holde PH oppe i akvariet (modsat af reaktor), og stirrer alene har svært ved at følge med mit forbrug :)

Og ja, så købte jeg stirreren på auktion herinde til 190kr, og var egentlig ment som et lille forsøg, men det fungere nu ret godt :)

Reaktoren alene vil godt kunne følge med, hvis jeg sætter PH ned i reaktor.. Dette setup er dog lavet for at undgå for lav PH, men tænker nu ikke at stirrer er strengt nødvendigt

Jeg støtter Saltvandsforum.dk
Brugeravatar
Indlæg: 36072
Tilmeldt: tirs 1. jun 2004 23:51
Geografisk sted: 3650 Ølstykke
Postnummer: 3650 Ølstykke
Saltvand siden: 1976

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Carsten » lør 10. jan 2015 13:38

Hvis du har den korrekte Ca og kh i akvariet, så har du heller ingen lav pH i akvariet.
Kalkreaktoren sænker ikke pH i akvariet, hvis du sørger for at overskydende co2 kan komme væk fra vandet. F.eks. ved at lade udløbet fra reaktoren udmunde over vandstand i sumpen

Sommerfugl fisk
Indlæg: 536
Tilmeldt: fre 13. apr 2012 19:53
Postnummer: 7800 Skive
Saltvand siden: 2012

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf ejsing86 » lør 10. jan 2015 14:40

Reaktoren er som skrevet heller ikke under tryk, hvilket medvirker at ph ikke skal være vildt lav, før der kommer overskydende co2.. men som også er skrevet, så er stirrer ikke en nødvendighed, men måske mere et lille forsøg som egentlig fungere rigtig fint :-)

Sommerfugl fisk
Indlæg: 536
Tilmeldt: fre 13. apr 2012 19:53
Postnummer: 7800 Skive
Saltvand siden: 2012

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf ejsing86 » lør 10. jan 2015 15:11

Men er udgangs vandet fra reaktoren ikke med samme lave ph som i reaktoren?
Så vil det vel sænke ph en lille smule i akvariet alt afhængigt af hvor meget man kører igennem reaktoren?
Eller?

Jeg støtter Saltvandsforum.dk
Brugeravatar
Indlæg: 36072
Tilmeldt: tirs 1. jun 2004 23:51
Geografisk sted: 3650 Ølstykke
Postnummer: 3650 Ølstykke
Saltvand siden: 1976

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Carsten » lør 10. jan 2015 15:14

ejsing86 skrev:Men er udgangs vandet fra reaktoren ikke med samme lave ph som i reaktoren?
Så vil det vel sænke ph en lille smule i akvariet alt afhængigt af hvor meget man kører igennem reaktoren?
Eller?


Jo udgangsvandet har selvfølgelig samme pH som i reaktoren, men det skyldes den overskydende/ubrugte co2 som er i vandet.
Og det er derfor at man skal lade vandet fra reaktoren munde ud over vandet i sumpen, for at co2'en kan slippe væk

Sommerfugl fisk
Indlæg: 536
Tilmeldt: fre 13. apr 2012 19:53
Postnummer: 7800 Skive
Saltvand siden: 2012

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf ejsing86 » lør 10. jan 2015 15:32

Ja ok.. Gør det også pt :-) Men trods det har vandet vel stadig forholdsvis lav ph? Eller det er måske så lidt, at det er helt uden betydning?

Rev haj
Brugeravatar
Indlæg: 7849
Tilmeldt: fre 6. apr 2007 16:04
Geografisk sted: Støvring
Postnummer: 9530 Støvring
Saltvand siden: 2007

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf StarF » lør 10. jan 2015 17:37

Carsten skrev:
ejsing86 skrev:Men er udgangs vandet fra reaktoren ikke med samme lave ph som i reaktoren?
Så vil det vel sænke ph en lille smule i akvariet alt afhængigt af hvor meget man kører igennem reaktoren?
Eller?


Jo udgangsvandet har selvfølgelig samme pH som i reaktoren, men det skyldes den overskydende/ubrugte co2 som er i vandet.
Og det er derfor at man skal lade vandet fra reaktoren munde ud over vandet i sumpen, for at co2'en kan slippe væk


Jeg har nu flere gange oplevet lav ph i akvariet ved højt forbrug og har selv været nød til at sætte et extra filter på med kalk medie i for at hæve ph i udgangs vandet, så ved stort forbrug så kan det altså godt blive et problem, selv om vandet drypper i. Men det er dog til at løse.

Naso kirurg
Brugeravatar
Indlæg: 1253
Tilmeldt: fre 10. mar 2006 13:52
Geografisk sted: 4600
Postnummer: 4600 Køge
Saltvand siden: 1994

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf joekill » lør 10. jan 2015 17:45

nbd skrev:I princippet bør man vel have et gult advarselsskilt på akvariets underskab:

Billede

Men er det også nødvendigt ved en trykflaske på 0,5 kg.?


Det skal sidde ved indgangen til dit hus eller lejlighed, så brandfolkene kan se det i tilfælde af brand !
:whistle: 200x60x60 = 720L

Jeg støtter Saltvandsforum.dk
Brugeravatar
Indlæg: 2013
Tilmeldt: man 27. aug 2007 22:47
Geografisk sted: Kolding
Postnummer: 6000 Kolding
Saltvand siden: 2007

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf nbd » lør 21. feb 2015 16:48

kan vand fra kalkreaktorer løbe tilbage i CO2-slangen?

En dag opdage jeg et par dråber ved magnetventilen. Den er lidt irret, og er blevet ustabil. Det sker jævnligt at den ikke slår fra, med det resultat at CO2 bliver ved med at boble ind i reaktoren og pH falder.

Skal jeg købe en ny magnetventil?
Kan man få en form for sikkerhedsventil, der forhindrer vand i at løbe ind?
Skal CO2-flasken placeres højere end reaktoren? Jeg har tryk i reaktoren for at udnytte CO2 mest muligt. Derfor kan vandet stige i gasslangen...

Picasso aftrækker
Brugeravatar
Indlæg: 1868
Tilmeldt: ons 10. sep 2008 14:15
Geografisk sted: 8550 Ryomgaard
Postnummer: 8550 Ryomgård

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Ryom » lør 21. feb 2015 16:57

Du kan godt skille magnetventilen ad og rense den. Evt med noget ståluld.
For at forhindre at det sker igen skal du montere en kontraventil (checkvalve). Der findes nogen specielt til kalkreaktorer. Alternativt kan bruges en fra en luftpumpe. De koster ikke mange basseøre..

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 17:28

Hvis vandet render tilbage vil jeg bestemt mene at der er en utæthed. Ellers kan det ikke lade sig gøre?

Rev haj
Brugeravatar
Indlæg: 7849
Tilmeldt: fre 6. apr 2007 16:04
Geografisk sted: Støvring
Postnummer: 9530 Støvring
Saltvand siden: 2007

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf StarF » lør 21. feb 2015 17:37

Vandet kan vel blive presset tilbage igennem boble tælleren og ud den vej hvis man ikke har en ventil mellem magnet ventilen og kalk reaktoren.

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 19:37

StarF skrev:Vandet kan vel blive presset tilbage igennem boble tælleren og ud den vej hvis man ikke har en ventil mellem magnet ventilen og kalk reaktoren.


Så skal trykket i din reaktor vel overstige trykket fra CO2 flaskens reduktionsventil? Hvordan får du så CO2 i reaktoren?

Picasso aftrækker
Brugeravatar
Indlæg: 1868
Tilmeldt: ons 10. sep 2008 14:15
Geografisk sted: 8550 Ryomgaard
Postnummer: 8550 Ryomgård

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Ryom » lør 21. feb 2015 19:41

Nu sidder magnetventilen jo efter reduktionsventilen. Eller det gør den i hvert fald her :-)

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 19:44

Ryom skrev:Nu sidder magnetventilen jo efter reduktionsventilen. Eller det gør den i hvert fald her :-)


Det er også det jeg skriver :) det er i hvertfald det jeg mener.

Forklar så lige følgende :) hvordan får man CO2 i reaktoren hvis reaktorens vandtryk overstiger CO2'ens? Hvilket det jo må gøre hvis vandet kan rende baglæns? :beer:

Picasso aftrækker
Brugeravatar
Indlæg: 1868
Tilmeldt: ons 10. sep 2008 14:15
Geografisk sted: 8550 Ryomgaard
Postnummer: 8550 Ryomgård

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Ryom » lør 21. feb 2015 19:54

Når magnetventilen er lukket er trykket i slangen jo det samme som i reaktoren. Så kan vandet fint løbe tilbage til magnetventilen hvis denne står lavere end reaktoren eller der ikke er sat en kontraventil ind

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 20:01

Det kan jeg ikke se at det kan lade sig gøre.

Rev haj
Brugeravatar
Indlæg: 7849
Tilmeldt: fre 6. apr 2007 16:04
Geografisk sted: Støvring
Postnummer: 9530 Støvring
Saltvand siden: 2007

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf StarF » lør 21. feb 2015 20:11

Det er nu min erfaring at det godt kan, når der er stort tryk i reactoren. Ved mig løber vandet fra min boble tælder ind imellem ind i slangen der er koblet der til. Når co2én så åbner igen, bliver vandt presset ind igen, og vidre ind i kalk reactoren. Jeg vil tro jeg vil få samme problem som overstående, hvis ikke jeg havde en kontra ventil på.

Picasso aftrækker
Brugeravatar
Indlæg: 1868
Tilmeldt: ons 10. sep 2008 14:15
Geografisk sted: 8550 Ryomgaard
Postnummer: 8550 Ryomgård

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Ryom » lør 21. feb 2015 20:16

StarF skrev:Det er nu min erfaring at det godt kan, når der er stort tryk i reactoren. Ved mig løber vandet fra min boble tælder ind imellem ind i slangen der er koblet der til. Når co2én så åbner igen, bliver vandt presset ind igen, og vidre ind i kalk reactoren. Jeg vil tro jeg vil få samme problem som overstående, hvis ikke jeg havde en kontra ventil på.


Det er også det jeg oplever

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 20:22

Jeg synes bare det bryder de fysiske love?
Kan I ikke smide et billede af jeres setup?

Rev Rokke
Brugeravatar
Indlæg: 3108
Tilmeldt: tors 1. dec 2011 00:39
Geografisk sted: Ganløse
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden: 2005

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf crazy seahorse » lør 21. feb 2015 20:37

AndersGS skrev:Jeg synes bare det bryder de fysiske love?
Kan I ikke smide et billede af jeres setup?


Der er noget som lyder forkert i mine ører.
Mads skriver, at vandet presses baglæns igennem bobbletæller og op i slangen. Det gør det altså ikke hos mig og det burde det vel ikke gøre.
Det vil også være noget biks, hvis den gjorde det, for jeg har ikke vand i min bobbletæller - jeg har glycerin i og det vil nok være noget biks at få i akvariet. Det betyder nok ikke det store, men alligevel.
Er din bobbletæller helt vandfyldt Mads?

Alle de pakker med tilbehør til Co2, magnetventiler, regulatorer og vist også kalkreaktorer, jeg har set, har der altid fulgt en returventil med.
Det tolker jeg som, at det ikke er et ukendt fænomen og jeg har altid sådan én på mit setup.

Erik
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762

Picasso aftrækker
Brugeravatar
Indlæg: 1868
Tilmeldt: ons 10. sep 2008 14:15
Geografisk sted: 8550 Ryomgaard
Postnummer: 8550 Ryomgård

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf Ryom » lør 21. feb 2015 20:49

Min bobbel tæller er vandfyldt. Og overskydende gas fra reaktoren suges over gennem bobbel tælleren og ned til pumpen sammen med den nye CO2.

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 20:51

Mit ser sådan ud.(ja det er ikke nemt at tegne på iphone :))

Jeg får altså ikke vand(i mit tilfælde Glycerin) til at slå tilbage til magnetventilen? Mener heller ikke det er muligt, men måske det er fordi der er noget der adskiller sig fra mit setup til jeres?

@erik tror Mads mener den anden vej..
Vedhæftede filer

Jeg støtter Saltvandsforum.dk
Brugeravatar
Indlæg: 3247
Tilmeldt: ons 26. dec 2007 19:35
Geografisk sted: Kolind
Postnummer: 8560 Kolind
Saltvand siden: 2005

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf PederP » lør 21. feb 2015 20:57

En billig ventil har jo en levetid..

Det der med det bryder de fysiske love - Tror det er fordi det netop er CO2, som hurtigt reagerer med vandet, frem for bare at mætte det med gas.
Gassen "forsvinder" som vandet kryber tilbage

Moderator
Brugeravatar
Indlæg: 6599
Tilmeldt: søn 22. jun 2008 20:13
Postnummer: 9300 Sæby
Saltvand siden: 2008

Re: Kalkreaktor, erfaringer, drift og udfordringer.

Indlægaf AndersGS » lør 21. feb 2015 21:01

PederP skrev:En billig ventil har jo en levetid..

Det der med det bryder de fysiske love - Tror det er fordi det netop er CO2, som hurtigt reagerer med vandet, frem for bare at mætte det med gas.
Gassen "forsvinder" som vandet kryber tilbage


Men du har jo bobblefælden imellem?

Men er helt enig ift en utæt magnetventil, det ville kunne forklare det hele. Men det er noget man skal få gjort noget ved da CO2 flasken også i så fald formentlig vil lække i samme tempo.

ForegåendeNæste

Tilbage til Lys, filtrering og andet teknik

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 2 gæster